Dé nieuwe trend van hondenbezitters is om samen met je trouwe viervoeter op zoek te gaan naar zwerfafval en het vervolgens samen op te ruimen. Plastic en andere rommel in de natuur zorgen voor vervuiling en zieke dieren. Samen met jouw hond kan je de wereld al op een gemakkelijke wijze een stukje schoner maken! En veel tijd of energie hoeft het niet te kosten…

null

Wist je dat?

Er in Nederland jaarlijks ongeveer 50 miljoen kilo afval in de natuur of op straat belandt.

Opruimhond Joy maakt de wereld een beetje schoner

Joy is hét voorbeeld voor een opruimhond. Deze labrador is door haar baasje Alex van Eck getraind in het zoeken naar zwerfafval. De enthousiaste viervoeter verzamelt elke week minimaal drie vuilniszakken vol zwerfafval. Ze is in 2015 begonnen met haar werkzaamheden en heeft in de tussentijd al honderden vuilniszakken opgeruimd.

Inmiddels organiseert hun stichting Enjoycleaningup zelf evenementen om op te ruimen met je hond en daar kunnen ze jouw hulp goed bij gebruiken!

Lees het interview met baasje Alex over alle activiteiten met zijn opruimhond.

Maak van jouw hond een opruimhond

Wil je van jouw hond ook een opruimhond maken? Lees dan onderstaande tips of informeer eens bij één van de aangesloten hondenscholen die de Enjoycleaningup-training geven.

Tip 1: Focus je op één soort afval

Zorg ervoor dat je hond zich in de beginfase enkel hoeft te focussen op bijvoorbeeld petflessen. Gebruik hierbij een duidelijke term voor je hond, bijvoorbeeld: ‘Zoek fles’.

Tip 2: Doe een hondensnack in de fles

Om jouw hond te leren een flesje op te pakken en terug te brengen, kan je gebruik maken van een lekkere hondensnack. Stop deze in een fles en zorg ervoor dat je hond de fles naar je terugbrengt. Zodra hij dat heeft gedaan, kan je hem belonen met de snack. Zorg er hierbij wel voor dat de snack uit de fles komt en niet uit je zak, alleen dan pas zal je hond de fles belangrijk vinden.

Tip 3: Neem de tijd om te oefenen

Neem goed de tijd om je hond te leren zoeken naar zwerfafval. Verstop de fles bijvoorbeeld eerst in de woonkamer, vervolgens in je tuin en begin daarna ergens op een vertrouwde uitlaatplek te verstoppen. Op die manier maak je het zoekgebied steeds groter.

null

Deel jouw opruimfoto's op Instagram!

Ben je al lekker fanatiek aan het opruimen? Deel dan jouw opruimfoto's met #opruimpets via Instagram!

Tip 4: Gebruik een hondentuig

Let er op dat je hond niet doorslaat van enthousiasme. Een hond kan namelijk geen onderscheid maken tussen een fles van mensen die aan het picknicken zijn of een fles die in de natuur zwerft. Doe het opruimwerk dus niet waar veel mensen in de buurt zijn en zorg ervoor dat je je hond laat weten wanneer het tijd is om te gaan zoeken. Dit kan je doen door tijdens het zoeken je hond een hondenharnas/hondentuig om te doen, zodat hij weet: nu gaan we zoeken. Zodra het harnas afgaat, is het tijd om uit te rusten.

Tip 5: Ruim zelf ook op

Als laatste kan je natuurlijk je hond een handje helpen door zelf ook afval op te rapen. Tijdens je uitlaatronde kan je een extra tas meenemen en zelf het rondslingerende afval in jouw buurt meenemen. Op die manier kunnen we samen ons land schoonhouden!

Helpt jouw hond al om de wereld een beetje schoner te maken? Meld je dan snel aan bij Enjoycleaningup, zodat je een plekje krijgt op de ‘Lokale Helden’ pagina.

Tip 6: Resploot producten

Wat een goed initiatief! Resploot is een merk dat hondenmandjes, -kussens en -speeltjes maakt van gerecyclede petflessen. Het plastic wordt eerst versnipperd tot vlokken die daarna worden gesmolten en in een pelletvorm worden gedrukt. Vervolgens worden ze verwerkt tot polyesterdraden en hiervan worden stoffen gewoven. Van deze stoffen worden vervolgens de speeltjes, manden en kussens gemaakt. De knuffels, zoals een orang-oetan, walvishaai of olifant, stellen bedreigde diersoorten voor uit verschillende werelddelen. Met de aankoop van dit product steun je zelfs het Wereld Natuurfonds!

BEKIJK HIER ALLE RESPLOOT PRODUCTEN