Leeftijd en conditie hond

Sommige sporten kunnen al heel jong met een hond worden gedaan. Speuren bijvoorbeeld. Sporten die lichamelijk meer van de hond eisen, zullen moeten wach­ten tot hij wat ouder is. Spieren, pezen en gewrichten zijn bij jonge dieren nog niet optimaal ontwikkeld en de groeischijven in de botten zijn nog niet gesloten. Ook laat de coördinatie nog te wensen over.

Wanneer een hond op jonge leeftijd te zwaar wordt belast, kunnen er groeistoornissen ontstaan of kan het dier andere problemen ontwikkelen. In het begin is daarvan soms niets te merken; het kan jaren duren voor die problemen aan het licht komen.

null

Minimumleeftijd

Voor iedere sport die lichamelijk belastend is, en dat zijn in ieder geval alle sporten waarbij gesprongen moet worden, geldt een minimumleeftijd van een jaar, maar bij grote en zware rassen is het beter te wachten tot de hond minstens anderhalf jaar oud is.

Het eerste jaar goed voeren, verant­woord bewegen en niet ongeduldig worden. Het zou jammer zijn als je de sport van je keuze zou moeten opgeven doordat de hond te jong naar de knoppen is geholpen. Je hond wordt vanzelf ouder en als hij eenmaal de juiste leeftijd heeft bereikt, kun je nog jaren hondensportplezier met hem beleven.

Een goede conditie is eveneens belangrijk voor veilige sportpret. Vanaf een maand of acht kun je starten met looptraining. Wandelingen kunnen langer worden en door de hond kunnen korte, rechte sprintjes worden getrokken. Om zijn uithoudingsvermogen te verbe­teren, kun je vanaf ongeveer negen maanden korte stukjes met hem fietsen, het liefst los van de lijn. Begin met een minuut of vijf en bouw dat geleidelijk in enkele maanden op tot zo’n twintig minuten.

Hond en zwemmen

Zwemmen is ook een prima manier om conditie op te bouwen en de spieren te versterken en is ook geschikt voor jonge honden. Let er dan wel op dat ze niet na een lekkere zwempartij tegen hoge wallenkanten op hoeven te klauteren. Laat de hond ook niet te zwaar worden. Iedere kilo extra moet maar meegesjouwd worden en verhoogt het risico op sportblessures.

Zorg dat de hond voldoende gelegenheid krijgt om te rusten. Vermoeidheid leidt tot blessures en kan er de oorzaak van zijn dat de hond steeds minder plezier beleeft aan het sporten.

null

Stop op tijd

Bedenk dat honden vaak pas heel laat aangeven dat iets ze te veel wordt. Als ze iets leuk vinden, kunnen ze maar doordazen tot ze er bij wijze van spreken bij neervallen.

Het is aan de baas om de vinger aan de pols te houden en bijtijds met een training te stoppen. Plotselinge weigeringen kunnen het eerste signaal van vermoeidheid zijn, evenals slordiger gaan werken of een verminderde interesse.

Hond en warm weer

Ook het weer speelt mee als het om veilig sporten gaat. Grote inspanningen kunnen beter achterwege gelaten worden als de temperatuur te hoog wordt. Honden zijn erg slecht in het afgeven van lichaamswarmte.

Wij mensen kunnen over ons hele lichaam transpireren om onze temperatuur te reguleren. Honden hebben alleen in hun voetzolen zweetklieren en moeten het verder doen met het hard hijgend buitenboord hangen van hun tong en dat is in verhouding toch maar een heel klein stukje van hun lichaam. Het gevaar van oververhitting is bij honden daardoor groter dan bij mensen. Meer over hond en warm weer.

Als je hond dan ook nog tot een kortneuzig ras behoort, wordt het helemaal oppassen en kan er zelfs een levensbedreigende situatie ontstaan als er bij warm weer te veel van hem wordt gevraagd. Houd er ook rekening mee dat de temperatuur vlak bij de grond beduidend hoger kan zijn dan op onze eigen lichaamshoogte.