Veel vogels hebben last van overgewicht of ondergewicht. Beide kunnen oorzaken zijn van vele medische aandoeningen en de vogels zijn vatbaarder voor ziektes. In dit blog wil ik een korte uitleg geven over de meest voorkomende oorzaken en gevolgen van een ‘verkeerd’ gewicht.

In de natuur komt overgewicht en ondergewicht bij vogels nauwelijks voor. De vogels bepalen (meestal) zelf hun voeding per dag en hebben voldoende vliegruimte waardoor hun conditie goed op peil blijft. Bij vogels in gevangenschap is dit natuurlijk heel anders. De verzorger van de dieren bepaalt het voedsel, en hetzelfde geldt voor de ruimte die de vogels hebben.

Ondergewicht bij vogels in gevangenschap kan twee verschillende oorzaken hebben. Óf de vogel heeft een tekort aan voedsel, óf de vogel heeft iets onder de leden. Een tekort aan voedsel kan komen omdat het voerbakje te klein is: doordat de vogels de zaden pellen, liggen enkel de schilletjes bovenin en kunnen ze de goede zaden niet vinden. Het is dus van uiterst belang dat er dagelijks nieuwe voeding bij komt. U kunt eventueel wat eivoer of trosgierst bijgeven om de vogels aan te sterken. Wanneer de vogel mager is om een andere reden dan een tekort aan voer, zit de vogel waarschijnlijk niet lekker in zijn vel. U mag extra eivoer en trosgierst bijgeven. De vogel dient ook warm gezet te worden. Vogels die ziek zijn kunnen zichzelf namelijk niet warm houden.

Vogels die niet goed in hun vel zitten, zitten vaak bol. De vogel lijkt dan ‘te dik’, maar meestal is de vogel juist veel te mager. Wanneer de vogel bol zit is het verstandig om de vogel vast te pakken en onderaan, bij de buik, het borstbeen te controleren. Wanneer deze veel uitsteekt is de vogel te mager. Wanneer het borstbeen helemaal niet gevoelt wordt, is de vogel te dik.

Overgewicht komt veel voor bij vogels die in huis gehouden worden. Vaak is de kooi te klein of krijgt de (tamme) vogel veel extra’s zoals pinda’s of zonnebloempitten. Deze twee zaden zijn erg vet, en mogen niet in grote hoeveelheden als extraatje worden gegeven. Andere ‘vetmakers’ zijn:

✓ menselijk voedsel
✓ (te) veel eivoer
✓ trosgierst
✓ vogelsticks / vogelsnacks

Bij vogels in huis is het dus belangrijk dat ze voldoende beweging hebben, en niet teveel extra’s. Wanneer uw vogel last heeft van overgewicht kan u overwegen een groter verblijf te kopen, en is het beslist verstandig de vogel een aantal weken op water en hoofdvoeding te zetten.

Een gevolg van overgewicht is een slechte conditie en een slechtere bloeddoorstroming. Vaak hebben vogels met overgewicht een slecht verenpak en een slechte ademhaling. Bij twijfel over de gezondheid van uw vogel is het goed om contact op te nemen met ons, of met een dierenarts.