Overstappen naar een ander merk of soort voer

Overstappen naar een ander merk of soort voer kun je het beste doen door dit langzaam op te bouwen. Dat doe je door eerst een kleine hoeveelheid van het nieuwe voer door het oude voer te mengen. Merk je dat je konijn last krijgt van dunnere ontlasting of darmkramp, dan ga je iets te snel en kun je beter een stapje terug doen. Wacht totdat je konijn zich weer helemaal goed voelt en verhoog de dosis dan langzamer.

Het is altijd mogelijk dat je konijn niet goed tegen het nieuwe voer kan. Overleg in dat geval met je dierenarts welk konijnenvoer je het beste aan je konijn kunt geven. Als de ontlasting van je konijn goed blijft, kun je iedere dag de hoeveelheid nieuw voer een beetje verhogen.

Sommige konijnen zijn erg gevoelig voor andere voeding. Het komt voor dat een nieuwe zak voer, van hetzelfde merk, net een iets andere samenstelling heeft en je konijn hierdoor darmproblemen krijgt. Als je weet dat je konijn daar gevoelig voor is, bouw het nieuwe voer ook dan langzaam op.

Opbouwen van voer waar je konijn niet aan gewend is

Bij het overstappen naar een nieuw konijnenvoer moet je je konijn hieraan laten wennen. Pets Place legt uit waarom. Het ene konijn heeft een gevoeliger maag-darmstelsel dan het andere konijn, maar in alle gevallen is het verstandig om nieuw voer voorzichtig op te bouwen. Als je dit te snel doet, kan je konijn darmproblemen krijgen. Dat geldt eigenlijk voor alle nieuwe voeding die je aan je konijn geeft, zoals kruiden, groenten, knaagmateriaal en fruit.

Bouw altijd maar 1 soort nieuw voer per keer op, zodat je bij problemen gelijk weet waar het aan ligt. Houd voor de opbouw een stukje ten grootte van een postzegel aan. Merk je dat je konijn last krijgt van dunnere ontlasting of darmkramp, dan ga je iets te snel en kun je beter een stapje terug doen. Wacht totdat je konijn zich weer helemaal goed voelt en verhoog de dosis dit keer iets langzamer. Als je konijn geen darmproblemen krijgt, kun je iedere dag de hoeveelheid een beetje opvoeren.

Het is niet zo, dat als je konijn éénmaal aan een bepaalde voersoort, bijvoorbeeld andijvie, gewend is, dat dit zo blijft. Als je andijvie een aantal weken niet gegeven hebt, dan kun je dit het beste weer opnieuw opbouwen.