Puppy van 13 weken

Op een leeftijd van een week of dertien is een puppy al behoorlijk gewend aan de situatie thuis en de omgeving. De pup begint zekerheden te verwerven. Net wanneer je denkt de moeilijke eerste weken achter je te kunnen laten, breekt een nieuwe moeilijke periode aan, namelijk de rangordeperiode. In dit artikel lees je hier meer over.

De rangordeperiode

In deze periode kun je je pup leren dat hij zijn gedrag bepaalt. Niet op basis van fysieke straf, maar op basis van samenwerken (spelen van spelletjes), duidelijkheid (consequent trainen op gehoorzaamheid) en het bieden van restrictie (af en toe in de bench wanneer jij dat wilt en netjes aan de riem wandelen). Maar je leert het je pup ook door hem te verzorgen (borstelen van zijn vacht, in zijn oren kijken, aan zijn tanden zitten, etc.).

Wat kun je doen?

  • Je hebt alle zaken in handen die belangrijk zijn voor je pup. Je kunt hem aandacht geven, maar ook voedsel, uitjes, spelletjes, etc.
  • Stel wel duidelijke voorwaarden: Wil je eten? Kom ‘Hier’ en ‘Zit’. Wil je spelen? Kom ‘Hier’ en ‘Zit’. Wil je naar buiten? Kom ‘Hier’ en ‘Zit’. Wil je geaaid worden? Kom ‘Hier’ en ‘Zit’. Enzovoorts.
  • Doordat je voorwaarden stelt aan je hond, leert hij dat je zijn eerste levensbehoeften bepaalt en reguleert. Door je niet te laten manipuleren door je pup, toon je leiderschap. Je verdient op een natuurlijke wijze het respect van je hond.