In de natuur zijn konijnen en knaagdieren zoals hamsters, muizen, ratten en cavia’s continu bezig met het zoeken naar voedsel. Dit wordt foerageren genoemd. Ze zijn hier de hele dag actief mee bezig, maar als huisdier hoeven ze dit helemaal niet. Ze krijgen dagelijks een goed gevulde voerbak, nieuw water en een grote pluk hooi en daar blijft het meestal wel bij. Het lijkt dan ook vrij logisch dat je een knaagdier bezig moet houden, hetgeen waar hij normaal in het wild continu mee bezig was, is immers vervangen. Hoe je je knager dan kunt vermaken? Dat leggen we je uit in dit artikel!

Verveling bij konijnen en knaagdieren

Spelen is dus vooral om verveling tegen te gaan. Wanneer konijnen en knaagdieren zich vervelen zullen zij ongewenst gedrag vertonen. Dit kan bijvoorbeeld knagen aan de kooi en tralies zijn, niet alleen erg omdat je regelmatig nieuwe spullen moet aanschaffen, maar ook voor je dier omdat het aangeeft dat hij zich verveelt. In extreme gevallen kan verveling zelfs leiden tot agressief gedrag.

Zoals hierboven genoemd is één van de oplossingen door speelgoed voor je konijnen of knaagdieren te kopen. Speelgoed is er in verschillende groottes, maten en materialen. Uiteraard moet er rekening gehouden worden met de specifieke behoeften van het soort dier dat je hebt, zo is bepaald speelgoed erg leuk voor konijnen, maar kijken cavia’s er niet naar om.

Soorten speelgoed

Er zijn dus verschillende soorten speelgoed voor je knaagdieren en/of konijnen. Over het algemeen bestaat het speelgoed vooral uit kauwspeelgoed. Naast dit kauwspeelgoed is er ook nog ander speelgoed, maar deze categorie is veel kleiner.

Zoals de naam al aangeeft gaat het om speelgoed waaraan gekauwd mag worden. Dit zijn vaak speeltjes gemaakt van natuurlijke materialen, zoals van wilgentakken, hout of gedroogd gras. Natuurlijk moet het veilig zijn om op te kauwen, want het mag niet gevaarlijk zijn wanneer er een stukje wordt ingeslikt.

Naast dat je knaagdieren of konijnen lekker actief bezig kan zijn met het slopen van je kauwspeeltjes, heeft het nog een ander voordeel. Bij veel knaagdieren is het erg belangrijk om de tanden goed te laten slijten. Dit doen ze door veel te kauwen. Wanneer de tanden van een konijn of knaagdier niet of te weinig gesleten worden kan dit gezondheidsproblemen veroorzaken. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan olifantentanden bij konijnen.

Bekijk hier speeltjes voor je konijn of knaagdier online

Kleine knaagdieren

In deze categorie vallen voornamelijk plastic of kunststof speeltjes. Voor de kleinere knaagdieren, zoals hamsters, vallen hier loopwielen en joggingballen onder. Met deze speeltjes kunnen zij lekker actief bezig zijn, en dat bevordert ook weer het welzijn van je knaagdier.

Bekijk hier een loopwiel voor kleine knaagdieren online

 

 

null

Check regelmatig je speeltjes!

Bij niet-kauwspeeltjes is het belangrijk om regelmatig te checken of er niet teveel losse stukjes materiaal afvalt.

Cavia- en konijnenspeelgoed

Ook voor cavia’s en konijnen is er speelgoed. Helaas is het assortiment speelgoed, dat niet voor kauwen bedoeld is, minimaal. Dit komt doordat knaagdieren veel slopen en vervolgens de stukjes afgebeten materiaal zullen proberen op te eten. Hierdoor valt veel speelgoed af. Ook moeten de speeltjes simpel van aard zijn. Enkele voorbeelden die goed gebruikt kunnen worden zijn bijvoorbeeld speeltunnels, voederballen of balletjes.

Naast kauwspeelgoed zijn er nog enkele andere soorten speelgoed voor knaagdieren. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan intelligentiespellen, maar ook aan een beschuttingshuisje. Door intelligentiespellen aan te bieden wordt het natuurlijke foerageergedrag gestimuleerd. Door een beschuttingshuisje aan te bieden kan het dier zich afzonderen van de buitenwereld. In de natuur schieten knaagdieren of konijnen ook hun hol in wanneer ze onraad vermoeden. Bij huisdieren kan dit voorkomen door bijvoorbeeld stress, en daarom mag een beschuttingshuisje absoluut niet ontbreken.

 

null

Clickertraining voor konijnen

Wanneer je je konijn een intelligentiespel aanbiedt, kun je gebruik maken van een clicker voor honden! Elke keer wanneer hij het goede gedrag vertoont klik je en geef je hem een beloning!

Naast speeltjes die je bij onze Pets Place winkels koopt, kun je ook zelf speeltjes maken. Hoogstwaarschijnlijk heb jij al spullen in huis die je kunt gebruiken als speelgoed voor je knager! Enkele voorbeelden van spullen die je kunt gebruiken als knaagdierspeelgoed zijn:

  • Eierdozen
  • Keukenrollen
  • Knuffels en kussentjes
  • Balletjes
  • Takken van wilgen- of fruitboom
  • Bak om in te graven

Het is niet schadelijk voor je knaagdier of konijn om stukjes karton binnen te krijgen, zolang het niet teveel is. Stukjes hout van wilgentakken of fruitbomen mag opgegeten worden, maar andere soorten hout niet. Zorg dus dat weet wat voor soort hout je voor je dier aanbiedt! Stukjes plastic of andere onnatuurlijke materialen mogen niet opgegeten worden en moeten daarom zo snel mogelijk uit bereik van je dier gehaald worden. Ook moet je zorgen dat wanneer je balletjes geeft deze niet te groot of te klein zijn. Let ook op dat niet alle kussentjes en knuffels even geschikt zijn. Het wol dat in veel van dit soort knuffels zit kan schadelijk zijn wanneer dit wordt opgegeten.