Het mijten- en luizenseizoen begint bijna weer! Begin daarom op tijd met beheersen en voorkom dat je paard straks weer staat te bijten in zijn sokken van de jeuk. De belangrijkste regel hierbij is; begin op tijd om de eerste beet van mijten te voorkomen! Een mijt heeft bloed nodig om zich voort te kunnen planten. Nadat hij bloed heeft gezogen legt hij eitje in de vacht van het paard. Je kunt je wel voorstellen dat als je paard onder de eitjes zit, dat het een stuk lastiger is om van een mijtenprobleem af te komen. Daarom is het verstandig om nu al te beginnen met preventief beheersen.

null

Wanneer begint het mijten- en luizenseizoen?

Zodra de herfst begint en de temperatuur daalt begint het mijtenseizoen. Dit is meestal rond eind september/begin oktober. Het seizoen duurt totdat het in het voorjaar weer warmer begint te worden. Mijten en luizen gaan dan de warmte op zoeken en hebben voornamelijk een voorkeur voor paarden met veel vacht en behang.

Hoe kun je problemen met mijten voorkomen?

Bij het behandelen tegen mijt gaat het erom dat je het probleem onder controle krijgt. Dit doe je door te zorgen dat er zo min mogelijk eitjes in de vacht van je paard worden gelegd. Dit kan op verschillende manieren, met verschillende producten die te onderscheidden zijn in inwendig en uitwendig gebruik.

Omdat het wassen van je paard in de winterperiode niet erg handig is, adviseren wij Finecto+ Horse als preventieve beheersing. Dit is 100% natuurlijk en zorgt ervoor dat mijten zich niet meer kunnen voortplanten.

BESTEL FINECTO+ HORSE IN DE WEBSHOP

Bij uitwendige producten zie je vaak dat de mijten niet goed bereikbaar zijn doordat het onmogelijk is om je hele paard in te sprayen of te wassen. Daarom adviseren wij deze producten alleen in combinatie te gebruiken met inwendige producten als het probleem in een vergevorderd stadium is. Hoe later je begint, hoe langer het duurt om er vanaf te komen. Dit omdat er dan veel eitjes in de vacht zitten die de hele winter blijven uitkomen.

Zijn mijten besmettelijk?

Mijten en luizen kunnen gemakkelijk overgedragen worden door paarden onderling. Dit gebeurd als ze dicht bij elkaar staan of als je dezelfde borstels en dekjes bij meerdere paarden gebruikt.

Sommige paarden vertonen geen symptomen, maar kunnen toch besmet zijn met mijten en of luizen. Heb je een paard met een mijten allergie en staat deze in een grote kudde of pensionstal? Wees er dan van bewust dat de mijten dan van andere paarden kunnen blijven komen. Blijft je paard na behandelen nog steeds symptomen vertonen? Dan is de kans groot dat hij via de andere paarden weer mijt krijgt. In dat geval is het verstandig om alle paarden tegen mijt te behandelen.