Een paard heeft veel verzorging nodig. Voer en vers water zijn dagelijkse noodzakelijkheden, maar een goede poetsbeurt mag je ook niet vergeten! Een paard wassen, kammen en borstelen doe je met deze tips!

Waarom is het dagelijks poetsen van je paard belangrijk?

De dagelijkse poetsbeurt is tevens een dagelijkse gezondheidscheck. Doordat je jouw paard van top tot staart borstelt kun je gelijk controleren op bijvoorbeeld wondjes of zwellingen.

Een goede poetsbeurt zorgt niet alleen voor een schoon paard, maar is ook een welverdiende massage voor je trouwe viervoeter. Het borstelen zorgt namelijk voor een stimulering van de bloedsomloop en activiteit van de huid. Doordat je vuil en zand weg borstelt voordat je gaat rijden, voorkom je ook dat er schuurplekken ontstaan.

null

Nog een goede reden om je paard te poetsen!

Een poetsbeurt versterkt de band tussen jou en je paard en vormt een goede warming-up voor het rijden.

Gezondheid van de huid

De huid van een paard is net als bij mensen het grootste orgaan en beschermt het paardenlichaam tegen invloeden van buitenaf. Sommige paarden hebben een gevoelige huid, waardoor het extra belangrijk is om je paard van binnenuit te ondersteunen. Dit kan je doen door je paard Voermeesters Huid Vitaal te voeren. Deze brok bevat vezels, vitaminen, mineralen en vetzuren om de huid te ondersteunen.

BESTEL VOERMEESTERS HUID VITAAL IN DE WEBSHOP

In welke volgorde poets je een paard?

Waarschijnlijk heb je een vaste routine bij het verzorgen van je paard. Sommige mensen starten bij het uitkrabben van de hoeven met een hoevenkrabber, terwijl een ander dit juist als laatste doet. Wel is het aan te raden om altijd met een grove borstel te beginnen en te eindigen met een zacht exemplaar. Zo kun je beginnen met een rosborstel om haren en vuil te verwijderen. Start bij de nek en eindig bij de billen van je paard. Hierna kan je met een zachte borstel de losse haren, het stof en het vuil eraf poetsen.

Zodra je jouw paard gaat wassen, is het belangrijk om de temperatuur van je paard in de gaten te houden. Als het koud is en je wast je paard helemaal, kan hij verkouden worden. Begin altijd met het afspuiten van de benen van je paard, zodat hij rustig aan het water kan wennen. Als je de vacht goed nat hebt gespoten, kan je deze met een vriendelijke shampoo wassen. Daarna kan je jouw paard lekker onder een solarium of onder een zweetdeken zetten. Bij mooi weer vindt een paard het ook heerlijk om droog te stappen!

BEKIJK VERZORGINGSPRODUCTEN IN DE WEBSHOP
null

Het kammen van de paardenstaart

De manen van een paard zijn vaak lastig te kammen. Met een manenborstel maak je het kammen van de manen en staart van je paard een stuk gemakkelijker. Ga hierbij voorzichtig te werk, de haren kunnen namelijk snel afbreken.