Naast het geven van ruwvoer kan je ook ruwvoervervangers geven. Wanneer is dit noodzakelijk en welke opties zijn er? In dit artikel zetten we alles op een rijtje met de bijbehorende ruwvoerproducten.

Ruwvoer voor je paard

De belangrijkste voeding voor jouw paard is ruwvoer. Het kauwen op het ruwvoer en het verteren van de vezels is namelijk goed voor het verteringsstelsel en de gezondheid van jouw paard. Voldoende ruwvoer van goede kwaliteit is daarom de basis om jouw paard gezond te houden!

null

Een paard heeft voldoende ruwvoer nodig

Elk paard moet dagelijks minimaal 1,5% van zijn totale lichaamsgewicht aan ruwvoer binnenkrijgen. Dit komt dus neer op bijvoorbeeld minimaal 10 kilogram hooi voor een paard van 600 kilogram.

Ruwvoervervangers

De meeste paarden krijgen niet genoeg voedingsstoffen uit het ruwvoer binnen. Aangezien het de basis legt voor een gezond paard, is het belangrijk om een vervanger te gebruiken. In onderstaande situaties zijn ruwvoervervangers een oplossing:

  • Je hebt niet genoeg ruwvoer
  • De kwaliteit van het ruwvoer is niet goed
  • Het paard kan weinig of geen ruwvoer opnemen vanwege een slecht gebit
  • Je hebt een oud paard (lees hier meer over de zorg voor je oudere paard)
  • Jouw paard blijft mager / schraal
  • Het paard heeft een tijdje een eiwitrijk dieet nodig, bijvoorbeeld na een darmoperatie
  • Het paard staat lager in de kudde en er zijn niet voldoende ruwvoerplekken

Soorten Pavo ruwvoervervangers

Pavo biedt verschillende ruwvoervervangers aan, die elk belangrijke voedingsstoffen bevatten. Lees hieronder alles over de verschillende soorten.

Pavo FibreNuggets

Grasbrokken: beste alternatief voor ruwvoer

Pavo FibreNuggets zijn grote, structuurrijke grasbrokken van 100% Alpenweidegras en bestaan uit een mengsel van meer dan 60 verschillende grassen en kruiden. FibreNuggets zijn daarom rijk aan vezels, natuurlijke vitaminen en sporenelementen. Ze zijn tevens volledig melasse- en graanvrij. Het lage suikergehalte en de schimmel- en stofvrije brokken maakt het daarnaast een geschikte vervanger voor gevoelige paarden.

Het advies is om Pavo FibreNuggets geweekt te voeren in de verhouding 1:2 (FibreNuggets : water).

BESTEL PAVO FIBRENUGGETS IN DE WEBSHOP

Pavo DailyPlus

Uitgebalanceerde ruwvoermix om door je krachtvoer te mengen

Pavo DailyPlus is een mengsel van luzerne, grashooi, stro en brokjes. De luzerne, het hooi en stro zijn “gehakseld”, wat betekent dat het ruwvoer ingekort is tot stukjes van ongeveer 5 cm. Hierdoor is het makkelijk te mengen met krachtvoer, maar heeft het de normale structuur en werking van ruwvoer.

Wanneer je deze vervanger mengt met krachtvoer, zal je paard er tot wel drie keer langer op kauwen. Het kauwen stimuleert de speekselaanmaak, wat ten goede van de spijsvertering komt.

BESTEL PAVO DAILYPLUS IN DE WEBSHOP

Pavo SpeediBeet

De veiligste manier om extra supervezels toe te voegen

Pavo SpeediBeet is gemaakt van ontsuikerde bietenpulpvlokken. De vezels uit bietenpulp zorgen er voor dat de voedingstoffen beter verteerd worden. Daarnaast bevat bietenpulp pectine, wat de maag van het paard beschermd tegen maagzuur en maagzweren. Hierdoor is Pavo SpeediBeet uitermate geschikt voor paarden met een gevoelig maag- en darmstelsel.

Pavo SpeediBeet kan alleen nat gevoerd worden. Hierdoor is het product ook zeer geschikt voor (oude) paarden met een slecht gebit.

BESTEL PAVO SPEEDIBEET IN DE WEBSHOP

Pavo FibreBeet

De beste ondersteuning bij conditieherstel

Pavo FibreBeet bestaat uit SpeediBeet (snelwekende, ontsuikerde bietenpulp) met een extra toevoeging van eiwitten uit luzerne. Deze risicoloze ‘dikmaker’ voor paarden is ideaal voor magere paarden met een conditieachterstand. Ook (sport)paarden die extra spieropbouw nodig hebben kunnen hier goed gebruik van maken.

Pavo Fibrebeet moet geweekt gevoerd worden. Het toedienen van vocht is daarnaast belangrijk om uitdroging te voorkomen en herstel te ondersteunen.

BESTEL PAVO FIBREBEET IN DE WEBSHOP