Jouw veulen verdient de beste start. De ontwikkeling van gezonde botten en gewrichten is erg belangrijk voor jouw veulen. Het zorgen voor deze gezonde ontwikkeling begint bij de drachtige merrie. Dit artikel geeft je meer informatie over de verhoogde voedingsbehoefte van drachtige en zogende merries.

Drachtige merries

Merries zijn gemiddeld 11 maanden drachtig. Een drachtige merrie heeft vanaf de 8e maand van de dracht behoefte aan extra nutriënten. Nutriënten zijn voedingsstoffen die onmisbaar zijn voor gezonde lichaamsfuncties. Er zijn twee belangrijke redenen om drachtige merries meer nutriënten te geven.

Reden 1: Verdubbeling van het gewicht van de veulen

Ten eerste wordt deze behoefte steeds groter tot aan de geboorte omdat het gewicht van het ongeboren veulen verdubbelt in de laatste 4 maanden van de dracht. Deze toename van het gewicht zorgt ervoor dat er steeds minder plaats komt voor (ruw)voer in de buikholte. De merrie kan minder nutriënten opnemen, terwijl ze juist in deze periode meer nutriënten nodig heeft. Vooral jonge, drachtige merries hebben last van te weinig plaats in de buikholte.

Reden 2: Start melkproductie van de merrie

Ten tweede start de melkproductie van je merrie rond 8 maanden. Bij te weinig nutriënten, zoals zink en koper, kan dit zorgen voor een verstoorde ontwikkeling van botten en organen van jouw veulen. Biedt jouw paard extra nutriënten door middel van voeding. Een voorbeeld wat je kunt geven is Pavo Podo Lac of Subli Merriebrok. Deze voedingen bevatten extra vitaminen en mineralen zoals zink en koper zodat de jouw ongeboren veulen optimaal kan groeien in de buik. Tekorten in het rantsoen kunnen zorgen voor een leegloop van de reserves van de merrie, maar deze kunnen ook zorgen voor een mindere levensverwachting en (fok)prestaties. Daarnaast kunnen er beperkingen komen in de ontwikkeling van het veulen. Verzorg jouw merrie extra tijdens de laatste loodjes van de dracht!

null

Wist je dat?

Een merrie met een lichaamsgewicht van 600 kilogram kan per dag wel tussen de 14 en 20 liter melk geven.

Zogende merries

Niet alleen drachtige merries, maar ook zogende merries hebben extra behoefte van nutriënten. Deze behoefte wordt gedekt door voorjaarsgras wanneer paard en veulen toegang hebben tot een goede weide. Veulens die vroeg in het jaar geboren zijn, hebben minder goede of weinig grasaanbod, wat ertoe leidt dat je de behoefte van zogende merrie moet aanvullen met krachtvoer. Zorg dus voor onbeperkt ruwvoer zoals hooi, kuil en/of gras en vul het dagelijks aan met krachtvoer van Pavo Podo Lac of Subli Merriebrok.

Veulens

Veulens gaan al snel met de moeder mee eten als ze bij de voerbak kunnen. De behoefte van merrie en veulen verschillen, dus het is beter om beide een andere brok te bieden. De brokken van de merrie bevatten veel energie, te veel energie voor de veulen. Wanneer het veulen te veel energie opneemt, groeien de botten te snel en kunnen belangrijke botmineralen niet tijdig aangevuld worden. Het gevolg zijn beengebreken. Biedt jouw veulen zoals krachtvoeding, zoals Pavo Podo Start, geleidelijk aan. Zodra je het veulen gaat spenen, moet het veulen Pavo Podo Grow of Subli Veulenbrok opnemen om een speendip te voorkomen.