Het is weer mooi weer en je wilt graag met je kaketoe, ara, agapornis, grasparkiet of valkparkiet naar buiten. Wat zijn de voordelen hiervan en wat zijn dingen waarop je moet letten? In dit advies geven wij alle tips en tricks, die jou kunnen helpen om je vogel mee naar buiten te nemen.
De voordelen
Je vogel kan eigenlijk altijd mee naar buiten. Frisse lucht en het indirecte zonlicht is namelijk erg goed voor jouw vogel. Let er natuurlijk wel op dat jouw vogel gezond is, wanneer je hem of haar mee naar buiten neemt. Je kan je vogel zelfs wanneer het vriest mee naar buiten nemen. Zorg dan wel dat je vogel geen uren in de kou zit. Maar een kwartiertje in de sneeuw spelen is geen probleem. Het is dan wel belangrijk dat je vogel gewend is aan de natuurschommelingen buiten.
Naast dat het natuurlijk super leuk en gezellig is om je vogel mee naar buiten te nemen, zijn er nog meer voordelen:
- Je vogel heeft zonlicht nodig om vitamine D3 aan te maken. Het aanmaken van D3 is noodzakelijk om calcium op te kunnen nemen.
- Zonlicht is goed voor het opbouwen van de veren, snavel en botten.
- Zonlicht doodt bacteriën die zich tussen de veren kunnen verschuilen.
Voorkom wegvliegen!
Iedereen zegt wel dat zijn of haar vogel nooit zal wegvliegen, maar men weet niet dat elk zuchtje wind je vogel kilometers weg kan blazen. Het formaat van de vogel maakt hierbij niet uit. Vogels slaan namelijk automatisch hun vleugels uit en zullen hierdoor worden meegenomen met de wind. Ook kan je vogel ergens van schrikken en hierdoor wegvliegen. Dit wil je natuurlijk voorkomen en hier zijn een aantal manieren voor.
1. Een vervoerstas of kooi
Je kan jouw vogel ook mee naar buiten nemen in een vervoerstas of vogelkooi. Ga je er met je vogel uit? Bekijk dan het Trixie vervoerstas! Let er wel op dat de vogel niet in de volle zon staat wanneer het warm is, maar er ook een schaduwplek in de vogelkooi is waar de vogel kan gaan zitten. Daarnaast bestaan er speciale vogeltuigjes die ervoor zorgen dat jouw vogel niet kan wegvliegen. Het duurt vaak wel een hele tijd voordat je vogel gewend raakt aan het tuigje.
2. Kortwieken
Ook kortwieken is een optie wat door de dierenarts wordt gedaan. Hierbij wordt aan één zijde de slagpennen van de vleugel afgeknipt om het wegvliegen te voorkomen. De handeling is pijnloos, maar er zijn nog vele discussies rondom het wel of niet kortwieken van jouw vogel. Klik hier om meer te weten te komen over het kortwieken van jouw vogel.
3. Freeflight cursus
Tegenwoordig wordt er veel gefreeflight met verschillende vogels. Voornamelijk ara’s worden getraind om te freeflighten. Er zijn hiervoor verschillende cursussen die je kan volgen samen met jouw vogel. Freeflighten zorgt ervoor dat je vogel veilig rond kan vliegen en ook bij je terug komt. Er zijn wel een aantal voorwaardes en stappen die je moet volgen om je vogel te leren freeflighten. De basis is dat je vogel graag bij je is en zonder problemen op je hand stapt. Ook moet je vogel natuurlijk kunnen vliegen wil hij kunnen freeflighten. De basiscommando’s voor freeflighten zijn ook belangrijk. Deze zijn:
- Blijf, de vogel blijft zitten op de plaats waar hij is neergezet.
- Los, de vogel laat wat hij in de snavel heeft zitten meteen los.
- Kom, de vogel komt meteen naar jou toe wanneer je dit commando geeft.
Wanneer je vogel deze commando’s kan en de basis heeft kan hij beginnen aan zijn freeflight trainingen. Deze beginnen eerst binnen, naderhand buiten met een tuigje om en daarna buiten zonder tuigje. Het kan heel lang duren voordat jouw vogel hier klaar voor is.