Het liefst wil je jouw konijnen mee in de tuin nemen om samen te genieten van de heerlijke natuur. Daarnaast is het een manier om jouw konijnen meer leefruimte te bieden. Voordat je er samen uit gaat, moet je eerst je tuin konijnproof maken. Doe je dat niet? Dan kunnen jouw konijnen aan plantjes gaan knabbelen, graven en voedsel zoeken op plekken waar je dat liever niet wilt. Dit artikel geeft je tips en tricks om in je tuin konijnproof te maken.

De voorbereidingen

Het is leuk om te kijken hoe jouw konijnen genieten van de buitenwereld, maar pas op, het is ook een avontuur. Bij avonturen komen ook gevaren om de hoek kijken. Zorg dat je goed voorbereid bent en let op de volgende dingen.

Ontsnappingen

Konijnen ontsnappen via de grond door een tunnel te graven. Zorg voor een omheining die onder de grond gaat en controleer de leefruimte regelmatig op tunnels. Daarnaast kunnen ze hun weg naar buiten wurmen door te kruipen door de allerkleinste doorgangen. Konijnen houden van knagen, dit doen ze om hun gebit bij te houden. Controleer de omheining regelmatig op knaagschade. Zorg daarnaast voor voldoende knaagspeelgoed zoals Esve Knaaghout Wilg

Ook kan je boomstammen in het buitenverblijf van jouw konijnen plaatsen! Lees hier welke boomstammen veilig zijn om aan te knagen. Een knaagproof konijnenren is ook handig om te gebruiken. De konijnenren van Adori is knaagproof, makkelijk verplaatsbaar en kan uitgebreid worden. Daarnaast kan je geruster gaan zitten in de tuin, omdat je konijn op dezelfde plek blijft máár toch lekker kan ontdekken. Zo kan jouw knager op veilige wijze blijven verkennen!

Daarnaast kunnen konijnen via de lucht ontsnappen door heel erg hoog springen. Konijnen kunnen met behulp van een opstapje wel 1.20 meter hoog springen! Zorg ervoor dat je een net over het buitenverblijf hebt hangen, dat je konijn geen opstapje heeft of zorg voor een heining die hoger is dan 1.20 meter.

Roofdieren

Roofvogels, steenmarters, vossen maar ook de hond en de kat van de buren kunnen jouw konijn zien als een lekker hapje. Het laatste wat je wilt is dat je konijn voeding wordt van één van deze dieren! Woon je in een gebied waar veel roofvogels, steenmarters en vossen voorkomen? Overweeg een veilig, overdekte konijnenren in plaats van je konijn los in de tuin te laten lopen.

Woon je in een gebied waar honden of katten gemakkelijk in jouw tuin kunnen komen? Laat jouw konijn nooit zonder toezicht buiten lopen. De Adori beschermnet zal ervoor zorgen dat je konijn niet snel zal ontsnappen én zorgt voor beveiliging tegen ongewenste gasten.

Tuinspullen voor mensen

Je moet opletten dat er geen bloempotten of tuinmachines op jouw konijnen kunnen vallen. Dit kan zorgen voor ernstig letsel bij jouw konijnen! Stop de tuinmachines in de garage en plaats de bloempotten op plekken waar je konijn ze niet om kan stoten. Daarnaast is het niet handig om een tuinmachine te gebruiken wanneer jouw konijnen buiten zijn aangezien dit voor stress kan zorgen.

Naast tuinspullen zoals machines en bloempotten, moet je ook letten op chemicaliën zoals pesticiden. Konijnen kunnen overlijden bij een kleine hoeveelheid van ratten- of muizengif en zelfs meststoffen. Plaats de chemicaliën op plekken waar jouw konijn niet bij kunt komen. Wanneer je jouw gazon gaat bemesten, moet je ervoor zorgen dat je konijn op dat moment niet buiten is. Is er iets gebeurd met je konijnen of heeft één van je konijnen per ongeluk chemicaliën opgegeten? Blijf rustig en neem contact op met de dierenarts!

MAAK EEN AFSPRAAK MET DE VETS PLACE DIERENARTS

Eten en drinken

De darmen van een konijn moeten altijd blijven werken, dus zorg voor voldoende eten! Wil je jouw binnenkonijnen op het gras zetten? Zorg ervoor dat je konijnen gewend raakt aan het verse gras en groenvoer. Wanneer je dat niet doet en jouw konijnen alleen maar vers gras eten, kunnen je konijnen diarree krijgen, wat kan escaleren in nog meer problemen. Een ritje naar de dierenarts kan met goede voorbereiding voorkomen worden. Lees hier welke planten en groenten jouw konijnen mogen eten. 

Daarnaast moet je niet vergeten om genoeg waterpunten te plaatsen. Het plaatsen van een simpel drinkflesje of een waterbak kan uitdroging voorkomen.

Schuilmogelijkheden

Zorg voor een schuilmogelijkheid voor je konijnen. Op deze manier kunnen je konijnen bij een (korte) regenbui lekker droog staan en schuilen voor de zon bij enorme hitte. Zorg bij extreme hitte voor genoeg verkoeling voor jouw kleine knager. Check hier ons advies voor verkoeling tijdens de hete zomerdagen

Juiste konijnenhok

Alle voorbereidingen zijn getroffen en je wilt je konijnen mee naar buiten nemen, goed bezig! Bedenk hoe lang jij jouw konijnen buiten wilt hebben. Ben je van plan om je konijnen voor een middagje buiten te houden? Dan zijn de bovenstaande voorbereidingen voldoende om op te volgen. Wil je jouw konijnen ook ‘s nachts buiten houden? Zorg dan voor een goed nachthok! Op deze manier blijven je konijnen in je tuin, maar zijn ze ook beschermd tegen ontsnapping en gevaarlijke dieren. Het is belangrijk om je te verdiepen in de wereld van konijnenhokken. Lees hier ons advies voor het kiezen van het juiste konijnenhok, of bekijk hier onze konijnenhokken voor buiten.

tips

Konijnenren in 6 stappen!

Het hok van je konijnen kan je makkelijk vergroten met een ren. Bekijk hier het 6-stappenplan om het konijnenren te plaatsen!