Brrr is kouder en de dagen zijn kort. Om een frisse neus te halen, kan het zijn dat je besluit om te gaan paardrijden tijdens deze periode. Het is belangrijk om je paard en jezelf goed warm te houden en op te laten vallen in het donker tijdens het paardrijden. In dit artikel geven we je tips voor het paardrijden tijdens de koude periode.

Houd jezelf en je paard warm

De herfst en winter geven dalende temperaturen en regen. Het is dan ook belangrijk om jezelf en je paard goed te beschermen tegen de kou! Bekijk de tips om het lekker warm te houden tijdens het paardrijden:

  • Trek zelf warme kleding aan: Het is belangrijk om goede warme kleding aan te trekken tijdens het paardrijden. Denk aan een paardrijbroekpaardrijsokkenlaarzen en handschoenen.
  • Doe een deken op wanneer het nodig is: Tijdens het paardrijden is het niet nodig om een deken op te doen. Merk je dat de gezondheid van je paard achteruit gaat, zijn de temperaturen extreem koud of heb je jouw paard geschoren? Dan is het verstandig om een deken te gebruiken buiten het paardrijden om. Paarden kunnen over het algemeen goed tegen kou, maar dit verschilt per paard of pony. Besluit aan de hand van de situatie of een deken handig is of niet.
null

Wist je dat?

Een gezond, volwassen, ongeschoren paard het tussen de -5 en 15 graden niet te koud of te warm heeft? Je paard is niet aan het rillen, maar ook niet aan het zweten.

Wanneer heeft mijn paard het te koud?

Een paard gaat rillen wanneer hij het echt koud heeft, dit betekend dat de lichaamstemperatuur van het paard onder de normaalwaarde van 37 graden ligt. Om de temperatuur weer op pijl te brengen, zorgt je paard ervoor dat de spieractiviteit op gang blijft. Oude paarden, paarden met een verminderde gezondheid en geschoren paarden hebben het kouder dan volwassen, ongeschoren paarden en kunnen beginnen met rillen vanaf 10 graden of kouder. Temperatuur jouw paard regelmatig wanneer je denkt dat je paard het koud heeft. Zit de temperatuur tussen de 37 en 38 graden, dan is de temperatuur goed.
Wanneer je paard koude oren of benen heeft, betekend niet dat je paard het koud heeft. Lichaamsdelen met minder ‘belangrijke’ functie worden bij kou minder doorbloed, zodat de belangrijke organen in het lichaam extra bloed en warmte krijgen. Wanneer je je paard laat bewegen, komt de bloedsomloop in de benen weer op gang en neemt de temperatuur van de benen weer toe.

null

Voorkomen is beter dan genezen

Tijdens de koude periode is het belangrijk om een extra lange warming up en cooling down te doen. Je verminderd hiermee de kans op blessures.

Gebruik van een winterdeken

Merk je dat je paard last heeft van de dalende herfst- en wintertemperaturen? Dan kun je jouw paard aankleden met een winterdeken. De winterdeken van Waldhausen is beschikbaar in verschillende maten en beschermt jouw paard tegen winterse weersomstandigheden. De deken is gemaakt van 100% polyester en heeft daarom een goede luchtcirculatie. Daarnaast is de deken verstelbaar zodat pasvorm altijd goed is. Naast de winterdeken kan je ook nog een zadeldek gebruiken.

Zorg dat je opvalt tijdens het paardrijden

Niet alleen de kou kan een probleem zijn tijdens de winter, ook het gebrek aan daglicht kan een bedreiging zijn. Om ernstige ongelukken te voorkomen, is het belangrijk dat jouw paard en jij opvallen in het donker. Je kunt ervoor zorgen dat je paard gezien wordt door gebruik te maken van reflecterende bandages, een reflecterende paardenhalster of een reflecterende uitrijdeken.

BEKIJK ALLE REFLECTERENDE PRODUCTEN
BEKIJK ALLE PRODUCTEN VOOR PAARDEN IN ONZE WEBSHOP