Verhuizen kan een erg stressvolle ervaring zijn voor je kat of kitten. Niet alleen de verhuizing zelf, maar ook de voorbereiding op de verhuizing en het wennen aan de nieuwe woning kan erg stressvol zijn voor je kat of kitten. Hoe kan je er voor zorgen dat je kat de verhuizing niet extreem stressvol ervaart? Je leest het in dit artikel.

Voorbereiden op de verhuizing

Een verhuizing betekent natuurlijk inpakken. Katten vinden dozen erg interessant, maar als ze in grote getalen bij elkaar staan, kan dat soms erg intimiderend overkomen. Maak daarom tussen het inpakken door wat tijd vrij om te spelen met je kat. Dit zorgt voor afleiding.

Daarnaast is een goede en stevige vervoersbox ook erg belangrijk. Je kat of kitten moet hier immers een tijdje in zitten. Leg een lekker zacht kussentje in, waardoor de reis comfortabeler wordt. Laat je kat voor de verhuizing al aan de vervoersbox wennen door je kat in- en rond de vervoersbox te laten spelen.

Vervoersbox
BEKIJK ALLE VERVOERSBOXEN

De verhuisdag

Tips voor tijdens het verhuizen

Op de dag van de verhuizing kan je je kat of kitten het beste in een aparte kamer zetten met de deur dicht. Zo weet je zeker dat je kat zich niet kan verstoppen of weg zal lopen door alle hectiek rondom het verhuizen.

Het is belangrijk dat je de ruimte voorziet van wat voer, water, speeltjes en een mandje. Hang daarnaast ook een briefje op de deur waarop staat dat de deur gesloten moet blijven in verband met je kat. Zo voorkom je dat iemand alsnog de deur opent en je kat de benen neemt.

Verhuis de meubels uit de kamer waar je kat zit als laatste. Zorg er wel voor dat je kat eerst in zijn eigen, stevige en comfortabele vervoersbox zit en zet deze neer op een rustige plek.

Tips voor het vervoeren van je kat

Maak het je kat nog comfortabeler in de vervoersbox, door er bijvoorbeeld een kussentje of kleedje in te leggen, zodat het lekker zacht is onder zijn pootjes.

Houdt je kat helemaal niet van autoritten en merk je dat hij erg gestrest is tijdens deze gebeurtenis? Je kan er voor kiezen om een anti-stressmiddel, zoals die van Feliway of Beaphar, op het kussentje te sprayen. Hier zitten feromonen in. Dit zijn stoffen die je kat kalmeren. Spray dit wel even van te voren in de vervoersbox, niet als je kat er al in zit.

BEKIJK ALLE ANTI-STRESSMIDDELEN

Zet de vervoersbox op een autostoel en maak de vervoersbox goed vast met de autogordel, zodat de vervoersbox zo min mogelijk beweegt.

Als het een lange autorit is, stop dan onderweg om je kat even de gelegenheid te geven om te drinken of de kattenbak te gebruiken. Kijk wel uit dat je kat niet uit de vervoersbox ontsnapt! Is het en warme dag? Zorg er dan voor dat het koel is in de auto. Laat een kat of ander huisdier tijdens een stop nooit achter in een hete auto!

Tips voor in het nieuwe huis

Kies in het nieuwe huis een kamer waar je kat tijdelijk kan verblijven. Ook hier kun je er voor kiezen om een anti-stressmiddel te gebruiken voor je kat. Er zijn speciale feromoon-verdampers, ook van Feliway en Beaphar, die je in het stopcontact doet en die de ruimte voorzien van de rustgevende feromonen.

Als je in het nieuwe huis aangekomen bent, zet dan eerst de meubels uit de kamer waar je kat opgesloten zat op hun plek in een afgesloten ruimte. In deze ruimte zet je je kat zijn eigen voerbakje, waterbakje, speeltjes en een mandje neer. Hier zit de eigen geur van je kat aan, wat voor herkenning bij de kat zorgt.

Zet de vervoersbox op de grond en open hem. Laat je kat of kitten op zijn eigen tempo uit de vervoersbox komen. Lok je kat of kitten eventueel met een kattensnoepje of speeltje. Daarnaast is het  belangrijk dat je je kat of kitten op zijn gemak stelt in de nieuwe kamer. Dit kan je doen door bijvoorbeeld even te knuffelen en/of te spelen met je kat of kitten. Als je merkt dat je kat wat meer op zijn gemak is, kan je de kamer verlaten en verder gaan met het verhuizen van de andere spullen naar andere ruimtes. Check tussendoor wel even bij je kat of kitten hoe het gaat en geef hem wat aandacht als hij dat nodig heeft.

BEKIJK ALLE ANTI-STRESSMIDDELEN

Wennen aan het nieuwe huis

Als de dag van de verhuizing eenmaal achter de rug is, is het tijd om je kat te laten wennen aan zijn nieuwe thuis. Als eerste kun je de geur van je kat verspreiden door het nieuwe huis. Een kat geeft met de geurklieren in zijn kin geurmerken af. Wrijf met een sok langs de kin van je kat zodat de geurmerken op de sok komen te zitten. Wrijf vervolgens met de sok over muren, deuren en meubels, zodat de geur van je kat verspreid wordt door het huis.

Richt een aantal eigen plekjes in voor je kat met zijn vertrouwde spulletjes, zoals een voer- en drinkplek, slaap- en rustplek en krabplek.

Zet vervolgens de deur van de kamer waar je kat momenteel verblijft open en laat hem op zijn eigen tempo het huis ontdekken. Blijf eventueel de feromoonverdamper gebruiken. Plaats hem om de beurt in verschillende ruimtes zodat het hele huis voorzien wordt van de feromonen.

Houd je kat of kitten minstens twee weken binnen zodat hij volledig kan wennen aan zijn nieuwe plek.

Je kat naar buiten laten

Voorbereiding op het naar buiten laten

Zorg er als eerste voor dat je kat iets bij zich draagt waardoor hij geïdentificeerd kan worden. Een halsbandje met een penning of kokertje waar je naam en telefoonnummer op staat is in dit geval erg handig. Daarnaast is het handig om je kat te laten chippen en hem te laten registreren in de databank. Als hij al gechipt is, vergeet dan niet je adreswijziging door te geven aan de databank.

Je kan overwegen om een kattenluikje te installeren, zodat je kat zelf naar buiten en naar binnen kan gaan. Er zijn kattenluiken die reageren op de chip van je kat, zodat ze alleen voor jouw kat open gaan en niet voor een andere kat uit de buurt.

BEKIJK KATTENLUIKEN IN DE WEBSHOP

Als er andere katten in je nieuwe tuin zitten, jaag deze dan weg. Het kan soms lastig zijn voor je kat of kitten om zijn territorium af te bakenen. Hier kan hij dan wel wat hulp bij gebruiken.

Het naar buiten gaan

Tot slot het echt naar buiten gaan. Dit is de laatste stap in het laten wennen van je kat aan zijn nieuwe plek en buurt. Zet de buitendeur open en laat je kat of kitten zelf beslissen of hij naar buiten gaat. Laat de deur ook open staan zodat hij snel weer naar binnen kan als hij ergens van schrikt. Laat hem geleidelijk aan kennis maken met de buitenomgeving. Werk bijvoorbeeld met een tuigje. Zo voorkom je dat je kat de tuin uitgaat en verdwaald.

BEKIJK ALLE KATTENTUIGJES

Als je kat aan de tuin gewend is kan je hem ook zonder tuigje en zonder toezicht naar buiten laten gaan. Dit kan je het beste doen net voordat je kat eten krijgt. Zodra het eten dan klaar staat, kun je je kat roepen om te komen eten. Op die manier zorg je dat je kat ook weer naar binnenkomt.

Een laatste tip is om de buurtbewoners uit je oude buurt in te lichten als je relatief dicht bij het oude huis gaat wonen. Als zij je kat dan zien lopen in de oude buurt kunnen ze je bellen en kan je je kat weer meenemen naar huis. Een nieuwe omgeving kan verwarrend zijn voor een kat en al helemaal als hij vlakbij zijn oude territoriale gebied woont, maar met een beetje tijd en goede zorgen is je kat zo aan zijn nieuwe plek gewend!