Een puppy heeft andere voedingsbehoeften dan een volwassen hond. In het eerst jaar groeit je puppy heel hard en dat betekent dat hij ander soort hondenvoer heeft dan zijn oudere soortgenoten. Daarnaast zit er ook veel verschil tussen diverse rassen, dus het is belangrijk dat je bewust kiest voor een bepaalde voeding. Welke voeding is het meest geschikt voor jouw pup? Lees hier alles over voer voor puppy’s.
Waarom moet ik speciale puppyvoeding geven?
Het groeiproces staat centraal bij het hebben van een puppy. Daarom mag jouw pup bijvoorbeeld niet te veel bewegen, want de kans op abnormale groei ligt op de loer! Puppyvoer heeft een grote rol binnen het groeiproces. Fabrikanten van diervoeding zijn zich hiervan bewust en ontwikkelen verschillende soorten juniorvoedingen voor jouw puppy in droogvoer-, natvoer– en diepvriesvoer variant (vers vlees).
De belangrijkste reden om speciale voeding aan jouw puppy te geven is omdat de brok is aangepast aan de groeisnelheid en de duur van de groeifase per grootte hond. Een Duitse Dog heeft een andere groeisnelheid en duur van de groeifase dan een Teckel, aangezien een Duitse Dog ruim 100 keer zijn geboortegewicht moet vermenigvuldigen, terwijl een Teckel dat 20 keer moet doen. De meeste diervoedingsfabrikanten zijn zich bewust van de verschillende groottes honden en hebben een onderscheidt gemaakt in 4 soorten honden (volwassen gewicht):
- Kleine honden – tot 10 kg
- Middelgrote honden – vanaf 10 kg tot 25 kg
- Grote honden – vanaf 25 kg tot 45 kg
- Zeer grote honden – vanaf 45 kg
Sommige merken hebben (puppy)voedingen geproduceerd per ras. Deze rasspecifieke diervoedingen houden rekening met de speciale aandachtspunten per ras zoals de aanleg voor overgewicht bij de Labrador Retriever of maagdarmproblemen bij herders. Vaak hebben deze merken naast een variant voor volwassen honden, ook een variant voor puppy’s van dat ras. Bekijk hier de rasspecifieke puppyvoedingen van Royal Canin.
De 4 belangrijkste eigenschappen van puppyvoeding
Voer voor je puppy bevat extra voedingsstoffen die speciaal zijn uitgekozen voor jouw kleine viervoeter. Deze voedingsstoffen hebben ieder zijn eigen functie, die ervoor zorgen dat de groei optimaal wordt ondersteund. Dit zijn de belangrijkste eigenschappen van een puppyvoeding:
Puppyvoeding bevat een licht verhoogde energiedichtheid
Dit betekend dat per stukje voeding meer energie bevat, zodat je minder voeding kunt geven. Het maagdarmstelsel van de puppy werkt niet zo goed als die van de volwassen hond. Een kleinere maaltijd per keer kan zorgen voor minder belasting van het maagdarmstelsel. Zo kan alle energie gaan naar het spelen en groeien!
Puppyvoeding is makkelijk verteerbaar
De brokken, natvoeding of vers vlees bevatten koolhydraten met een hoge verteerbaarheid. Puppy’s kunnen nog niet goed koolhydraten verteren. Een soort koolhydraat wat voorkomt in voeding is zetmeel, wat voor een puppy nog lastig verteerbaar is. Deze voedingen bevatten daarom minder zetmeel.
Daarnaast bevatten deze voedingen eiwitten die gemakkelijk verteerbaar zijn voor de kleine pup. Zo poept jouw hond minder onverteerde eiwitten uit en worden bijna alle eiwitten in de voeding optimaal gebruikt.
Puppyvoeding heeft een verhoogd eiwitgehalte
Tijdens de groei worden er veel spieren ontwikkeld. Spieren zijn opgebouwd van eiwitten die de pup uit de voeding moet verkrijgen.
Puppyvoeding bevat de juiste hoeveelheid mineralen
De belangrijkste mineralen tijdens de groei van jouw puppy zijn calcium en fosfor, want ze zorgen voor de vorming en de groei van het skelet. Toch luistert de verhouding van voornamelijk calcium erg nauw, want te veel calcium kan zorgen voor een gestoorde groei van de botten. Het gevaar van scheefgroei of artrose op oudere leeftijd ligt op de loer. Met het geven van de juiste hoeveelheid voer voor jouw puppy hoef je daar niet meer bang voor de zijn.
Hoeveel gram mag mijn puppy eten?
De hoeveelheid voer in grammen die jouw puppy mag eten, hangt af van verschillende factoren. Als eerst verschilt het per merk en per soort voeding die je geeft. Daarnaast moet je rekening houden met de activiteit van je hond: doe je veel met je puppy, wat minder of minimaal? Ook speelt de leeftijd in maanden en het gewicht in kilogrammen een rol in de hoeveelheid voeding in gram die je kunt en mag geven.
Elk merk heeft voor elke voeding een voedingstabel aan de achterzijde of zijkant van de zak geplaatst. Hierop lees je de bovengenoemde aspecten, gekoppeld aan de hoeveelheid gram voeding die ideaal zijn om per dag te geven.
De juiste brokken voor mijn puppy
Omdat de groeisnelheid en de duur van de groeifase verschilt per grootte hond, zijn de verschillende hondenvoedingen gericht op de verschillende groottes hond. Bekijk hier welke type hondenvoedingen geproduceerd zijn voor het groeiproces van jouw puppy.
Voeding voor puppy’s van een klein ras
Puppy’s van een klein ras groeien door tot ze 8 tot 10 maanden oud zijn, en tot die tijd is puppyvoer van belang. De brokjes van deze voedingen zijn op maat gemaakt voor de kleine bekjes van deze honden. Zo kunnen de brokjes optimaal worden vermalen en worden de voedingsstoffen makkelijker opgenomen. Daarnaast bevatten deze voedingen extra ingrediënten, zoals natriumpolyfosfaat en eucalyptus, die het gebit van de kleine hond verzorgen. Honden van kleine rassen hebben genetisch bepaald sneller last van gebitsproblemen dan honden van een groter ras. Als laatst bevatten deze voedingen ook de 4 eigenschappen van puppyvoeding zoals hierboven beschreven, maar dan speciaal op maat voor de kleinste viervoeters.
Heb je een extra kleine puppy waarvan het volwassen gewicht niet groter wordt dan 4 kilo (voorbeelden: Chihuahua, Maltezer, Pomeriaan, Yorkshire Terrier)? Dan biedt Royal Canin X-Small de juiste voedingsstoffen voor de kleinste vriendjes.
Heb je een iets grotere, kleine puppy met als maximale gewicht 10 kilo (voorbeelden: Cairn Terrier, Teckel, Jack Russel Terrier) of wil je kijken wat je allemaal nog meer kunt geven aan de allerkleinste puppy’s? Dan is de keuze in voeding breder. Voorbeelden van voedingen die je kunt geven zijn:
- Droogvoeding: Prins Procare Puppy & Junior Mini, Royal Canin Mini Puppy en Sam’s Field Puppy.
- Natvoeding: Royal Canin Mini Puppy, Edgard&Cooper Blik Puppy en Schesir Puppy.
- Diepvriesvoeding (vers vlees): Energique Puppy en Prins Totalcare Puppy.
Voeding voor puppy’s van een middelgroot ras
Puppy’s van een middelgroot ras groeien door tot ze 1 jaar oud zijn, en tot die tijd is puppyvoer van belang. De brokjes van deze voedingen zijn vergelijkbaar voor de brokjes van de kleine honden, maar ze zijn een stukje groter van formaat zodat het gebit optimaal wordt verzorgd met de grootte van de brok. Daarnaast kunnen voedingen voor middelgrote puppy’s in grotere hoeveelheden per zak verkocht worden dan voedingen voor honden van een klein formaat. Als laatst bevatten deze voedingen ook de 4 eigenschappen van puppyvoeding zoals hierboven beschreven, maar dan speciaal op maat voor de nieuwste gezinsleden. Voorbeelden van voedingen die je kunt geven aan jouw middelgrote pup zijn:
- Droogvoeding: Royal Canin Medium Puppy, Smølke Puppy Mini-Medium Kip&Lam&Vis en Pro Plan Dog Puppy Medium Breed.
- Natvoeding: Royal Canin Medium Puppy, Edgard&Cooper Blik Puppy en Schesir Puppy.
- Diepvriesvoeding (vers vlees): Energique Puppy en Prins Totalcare Puppy.
Voeding voor puppy’s van een groot ras
Puppy’s van een groot ras groeien door tot ze 1,5 jaar oud zijn, en tot die tijd is puppyvoer van belang. De aangepaste voeding is vooral voor grote hondenrassen van belang, vanwege de langere groeiperiode. De voeding zal ondersteunen voor een goede balans tussen de gewichtstoename en de groei van het skelet (mineralisatie). Daarnaast groeien deze honden meer in verhouding spieren dan honden van kleinere rassen. Als laatst hebben grotere honden een gevoeliger maagdarmkanaal, omdat de voeding twee keer zo lang in de darmen (voornamelijk dikke darm) blijft dan bij kleinere honden. Extra probiotica zoals FOS en MOS zijn toegevoegd, zodat de goede darmbacteriën de juiste voeding binnen krijgen, de slechte bacteriën worden verslagen en de darmpassage gemakkelijker gaat. Zo heeft jouw grote pup minder snel last van winderigheid of diarree. Als laatst bevatten deze voedingen ook de 4 eigenschappen van puppyvoeding zoals hierboven beschreven, maar dan speciaal op maat voor de kleine pupper.
Voorbeelden van voedingen die je kunt geven aan jouw pup zijn:
- Droogvoeding: Eukanuba Growing Puppy Large Breed, Sam’s Field Junior Large en Hill’s Canine Puppy Large Breed.
- Natvoeding: Royal Canin Maxi Puppy, Edgard&Cooper Blik Puppy en Schesir Puppy.
- Diepvriesvoeding (vers vlees): Energique Puppy en Prins Totalcare Puppy.
Voeding voor puppy’s van een zeer groot ras
Puppy’s van een zeer groot ras ras groeien door tot ze 2 jaar oud zijn, en tot die tijd is puppyvoer van belang. Puppy’s van een zeer groot ras hebben 2 verschillende groeiperiode. Het is daarom van belang om eerst puppyvoeding te geven tot 8 maanden aangezien de groeiperiode kwetsbaarder is dan bij kleinere hondenrassen. Tot 8 maanden oud is het van belang om voeding zoals Royal Canin Giant Puppy te geven. Vanaf 8 maanden groeit het lichaam wat minder snel, en zijn er ook andere voedingsbehoeften. Deze voedingen bevatten dezelfde eigenschappen als voedingen die gegeven worden aan honden van een groot ras. Als laatst bevatten deze voedingen ook de 4 eigenschappen van puppyvoeding zoals hierboven beschreven, maar dan speciaal op maat voor de kleine viervoeter. Je kunt vanaf die tijd juniorvoeding aan jouw ‘kleine’ grote pup. Voorbeelden die je kunt geven zijn:
- Droogvoeding: Eukanuba Growing Puppy Large Breed
- Natvoeding: Royal Canin Maxi Puppy, Edgard&Cooper Blik Puppy en Schesir Puppy.
- Diepvriesvoeding (vers vlees): Energique Puppy en Prins Totalcare Puppy.
Daarnaast kan je ook voedingen voor honden van grotere rassen gebruiken. Deze voedingen kunnen sneller op gaan dan de hierboven genoemde voedingen, aangezien je pup er meer van nodig heeft.