Puppy’s bijten graag tijdens het spelen en hebben scherpe tanden. Benieuwd hoe jij je puppy kan afleren om te bijten?

Puppy’s hebben scherpe tanden. Ze spelen het liefst spelletjes met hun bek, ook met ons. Leer je pup daarom van het begin af aan dat hij voorzichtig moet doen. Ons lijf, maar ook onze kleren zijn niet bestand tegen het speelgedrag van pups. Een pup die ons (te hard) bijt, moet je leren dat hij zijn tanden niet op ons mag gebruiken. Door zo’n gedragsregel kan er een terughoudendheid ontstaan om te bijten, waardoor de hond ook op latere leeftijd niet zo snel zijn tanden zal gebruiken.

Hoe leer je een pup zachtjes te doen?

Als je hond je pijn doet, roep je hard ‘au!’ en kijk je hem boos aan. Vervolgens stop je direct het spel, staat op en gaat weg. Je hoeft niet bang te zijn dat de pup je eng gaat vinden. Dit zou wel kunnen als je de hond een tik geeft, knijpt of op een andere manier corrigeert. Sla je hond dus nooit! Na het stoppen van het spel zal hij je weer opzoeken, alsof er niets is gebeurd. Wanneer je het stoppen van het spel consequent herhaalt wanneer je hond bijt of te wild is, zal hij al snel leren dat wild spelen en happen hem niks oplevert. Immers, alleen als hij voorzichtig doet zet je het spel met hem voort. Je spel en aandacht betekenen erg veel voor hem. Je hond zal daarom snel dat gedrag kiezen dat hem je aandacht oplevert.

Geef je puppy een bijtspeeltje

Geef je pup een speeltje waarin hij wel mag bijten en waaraan hij mag trekken en sjorren. Hij leert zijn tanden te gebruiken op een manier die voor ons aanvaardbaar is en die hem meteen de juiste manieren bijbrengt. De (puppy)kong is een voorbeeld van een geschikt speeltje.