Barbecueën is keuzes maken. Een van de belangrijkste beslissingen die je moet nemen, naast de samenstelling van het menu, is of je werkt met houtskool of briketten. Beide brandstoffen hebben hun voor- en nadelen. Ga jij tijdens jouw barbecue voor houtskool of briketten? Wij zetten ze hier voor je op een rijtje.

Houtskool – intens en snel

Houtskool is een verkoolde versie van normale houtblokken, waardoor het sneller en harder brandt. Dat komt vooral doordat de sappen eruit zijn verdwenen. Brandend houtskool kan zelfs een temperatuur van 700° Celsius bereiken. Doordat de kooltjes zo rap op gang komen, zijn ze wel vroeg opgebrand. Ze doen het goed voor om en nabij de twee uur.

Hierdoor is houtskool de perfecte brandstof als je meerdere dunne stukken vlees wilt grillen, zoals varkenshaasjes, hamburgers of een stokje saté. Die hoeven door de hitte maar kort op de barbecue. Tot slot een makkelijk te onthouden tip: als je een barbecue zonder kap hebt, is houtskool sowieso de beste optie.

BEKIJK ALLE HOUTSKOOL

Briketten – langdurig en regelmatig

De tweede optie voor barbecuebrandstof is een zak briketten. Houtskoolbriketten zijn de populairste soort. Deze klompjes zijn gemaakt van wat er overblijft bij het maken van houtskool. Er is ook een milieuvriendelijke variant, gemaakt van kokosnootschillen. De laatste is iets prijziger, maar brandt een fractie beter dan de eerste. Briketten van houtskool zijn echter ook prima voor de barbecue.

BEKIJK ALLE BRIKETTEN

Houtskool of briketten?

Het grote verschil tussen houtskool of briketten is dat briketten langer op temperatuur blijven en blijven gloeien en dus geschikter zijn voor gerechten die voor langere tijd op de plaat moeten liggen. Ga je bijvoorbeeld een grote T-bonesteak grillen of wil je pulled pork maken, dan heb je briketten nodig. Voor dit soort gerechten heb je sowieso een afsluitbare barbecue nodig, omdat de hitte beter bewaard moet blijven. Het tweede ezelsbruggetje is dan ook: een barbecue met kap werkt het beste met briketten.

Het grote nadeel is dat dit materiaal langzamer op temperatuur komt dan houtskool. Na een halfuur veranderen de briketten van kleur door asvorming en ben je klaar om te grillen. Het duurt even, maar dan heb je wel wat!

Kortom, voor de ambitieuzere BBQ-chef die met uitdagendere gerechten van de afsluitbare grill wil komen, zijn briketten de beste optie. Voor een diner met allerlei kleine dingetjes van de grill die niet zo lang hoeven te liggen, ben je beter af met houtskool. Als je daaraan denkt bij het boodschappen doen, zit je sowieso goed.

Een geselecteerd assortiment aan barbecues kun je bestellen in onze webshop. Voor het complete assortiment aan barbecues en barbecue producten (van bijvoorbeeld Fire-Up) kun je naar één van de Pets Place Boerenbond winkels.

BEKIJK ALLES VOOR DE BBQ IN DE WEBSHOP