Een chinchilla is van nature een prooidier en zal het zo lang mogelijk proberen te verbergen als hij ziek is. Zwakte betekent immers dat je een makkelijke prooi voor de vijand bent. Gelukkig worden chinchilla’s niet zo snel ziek, maar leer je chinchilla zo goed mogelijk kennen zodat je ziet of zijn gedrag afwijkt van het normale gedrag. Zie je iets vreemds, wacht dan niet te lang en bezoek de dierenarts.
Hieronder de meest voorkomende chinchillakwalen op een rijtje.
Oor- en oogproblemen
Als er afscheiding uit de oren komt, kunnen deze ontstoken zijn. Oorproblemen kunnen zich ook uiten in evenwichtsverlies of oriëntatieproblemen. Laat er zo snel mogelijk een dierenarts naar kijken.
Bij een ontsteking of irritatie aan d ogen zie je rode uitslag en afscheiding. Dit kwaaltje is snel te verhelpen met medicatie van de dierenarts.
Verkoudheid
Als je chinchilla ergens op de tocht ligt, kan hij verkouden worden. Er komt dan vocht uit de neus. Voorkom een verkoudheid door de chinchilla in een niet al te koude kamer te zetten en zorg voor genoeg eten en drinken. Gaat het niet vanzelf over, raadpleeg dan de dierenarts.
Gebits- of mondproblemen
Ook de tanden van een chinchilla blijven doorgroeien. Bij te weinig knaagmateriaal kan dit voor problemen zorgen. Met te lange tanden kan een chinchilla niet goed eten en drinken en kan daarom in gewicht afnemen. Naast gewichtsafname zijn kwijlen of steeds met de poot aan de snuit krabben symptomen van te lange tanden. De dierenarts kan de tanden bijknippen.
Vachtproblemen
De dichte vacht van de chinchilla heeft bijna nooit last van vlooien. Waarvoor wel opgepast moet worden is schimmel. Als je chinchilla een schimmel bij zich draagt dan is de vacht rommelig en schilfert de huid. Raadpleeg een dierenarts bij schimmel.
Een gestreste chinchilla kan uit frustratie gaan vachtbijten. Hierdoor ontstaan kale plekken. Ga goed na waardoor je chinchilla in de stress schiet en probeer het probleem op te lossen. Het vachtbijten zal dan vanzelf overgaan.
Longontsteking
Moeite met ademen en een verkoudheid die maar niet overgaat kunnen duiden op een longontsteking. Een longontsteking is vaak fataal voor de chinchilla. Een niet te koude kamer zonder tocht helpt deze kwaal te voorkomen.
Diarree
Diarree wordt vaak veroorzaakt door verkeerd eten of stress. Voer je chinchilla geen zoetigheden en let erop dat anderen dat ook niet doen. Zorg dat er voldoende vers hooi in de kooi ligt. Ga naar de dierenarts voor diarreeremmers.
Verstopping
Het tegenovergestelde van diarree maar net zo vervelend is verstopping. Verstopping kent drie fases. Een normale verstopping is te ontdekken door kleine harde keuteltjes. Bij een ernstigere verstopping zijn de keutels zo klein zijn als speldenknopjes en worden er helemaal geen keutels meer geproduceerd dan is er iets goed mis.
Heeft je chinchilla last van verstopping geef hem dan een klein stukje gedroogde pruim of een rozijntje. Pas op dat je daar niet te veel van geeft, want de suikers hierin zijn ook slecht voor de chinchilla. Houdt de verstopping aan, raadpleeg dan de dierenarts. Wees er op tijd bij want een verstopping die te lang genegeerd wordt kan een darmstilstand veroorzaken en dat kan de chinchilla fataal worden.
Ook hier weer: voorkomen is beter dan genezen en dat doe je op de volgende manier.
– Zorg voor een schone kooi in een rustige, stabiele omgeving;
– Geef niet te veel lekkernijen, maar juist genoeg vers hooi;
– Geef regelmatig een schoon zandbad, zo blijft de vacht van je chinchilla mooi;
– Elke dag vers water en verse pellets;
– Weeg je chinchilla af en toe eens, gewichtsschommelingen zijn makkelijk te constateren door ons mensen en kunnen duiden op ziekte.