Home » Rassen » Cane Corso

Cane Corso

Cane Corso

De Cane Corso is sterk, moedig en evenwichtig. Deze honden zijn gehoorzaam naar de baas, wat deze honden goed te trainen maakt. Ook is de Cane Corso gehecht aan baas en gezin, speels met kinderen, maar ook wantrouwend naar vreemden. Lees hier meer over de Cane Corso.

Algemene informatie

De Cane Corso hoort in de categorie ‘zeer grote hondenrassen’, wat ook zeker niet te missen is. Reuen hebben een schofthoogte van 64 tot 68 centimeter met een gewicht van 45 tot 50 kilogram. Teefjes zijn kleiner en hebben een schofthoogte van 60 tot 64 centimeter en een gewicht van 40 tot 45 kilogram.

De levensverwachting van een Cane Corso is 10 tot 12 jaar. In de eerste twee jaar zijn deze honden nog een puppy, vanaf 18 maanden worden het volwassen honden en vanaf een leeftijd van ongeveer 6 jaar zijn het senior honden. Iedere leeftijdscategorie heeft een andere levensbehoefte op alledaagse dingen, bijvoorbeeld eropuit gaan en voeding.

tip

Meten is weten!

Groeit je hond goed? Ben je benieuwd hoe groot je hond gaat worden? Lees hier hoe je de schofthoogte van een hond berekent en bekijk hier de groeicurve van een hond om een beter beeld te krijgen hoe groot je hond wordt!

Geschiedenis

De Cane Corso komt van oorsprong uit Italië als ‘boerenwerkhond’ en is een afstammeling van de oude Romeinse Molossers, die nu enkel in Puglia, een provincie in Zuid-Italië, voorkomen.

Voorheen werd de Cane Corso gebruikt als bewaker van het erf en het drijven van vee. Met het verdwijnen van een aantal taken door de introductie van mechanisering worden deze honden vanaf de zestiende eeuw tot op heden gebruikt voor de bewaking en de jacht. Daarnaast worden deze honden tegenwoordig steeds populairder in Nederland vanwege de huiselijke aard van deze honden. 

Italië

Opvoeden en socialiseren

Net als elke andere hond dient de Cane Corso gesocialiseerd te worden. Deze honden laten zich, mits ze goed gesocialiseerd zijn, goed opvoeden en trainen. Voorkom ongelukken door een Cane Corso puppy veel positieve ervaringen op te laten doen met volwassen mensen, kinderen en andere honden. Omdat deze honden van nature wantrouwend kunnen zijn, is extra aandacht naar vreemde, afwijkende situaties in de puppytijd nodig. Een Cane Corso wat niet of minder goed gesocialiseerd is, kan wantrouwend zijn en onvoorspelbaar gedrag vertonen, tot het agressieve aan toe. Voorkom ook dat de hond uit zichzelf veel gaat waken, trekken aan de riem of onstuimig gedrag vertoont naar andere honden of mensen.

Verzorging

De Cane Corso flaneert in verschillende kleuren en komt het meest voor in de kleuren zwart, grijs en fauve (gestreept). Ook zijn er een aantal bijzonder gekleurde honden van dit ras.

 • Cane Corso blue; Deze honden bevatten een opvallende blauwgrijze vacht. Dit komt door een gen dat het zwarte pigment verdunt.
 • Cane Corso black panther; de meeste Cane Corso honden zijn zwart van kleur met witte vlekken. In sommige gevallen is de Cane Corso volledig zwart, deze hebben de kleur ‘black panther’. ‘s Nachts worden deze honden snel over het hoofd gezien.
 • Cane Corso Formentino; Deze kleurvariatie is lichtbruin. Deze vacht is echter zeldzaam om te krijgen: het gen om deze vacht te krijgen is recessief, wat betekent dat de kans kleiner is dat de kleur tot uiting komt. 

Om de Cane Corso lekker in zijn vel te laten voelen én om de vliegende haarballen in het huis te beperken, dient de Cane Corso wekelijks geborsteld te worden met een rubberen borstel.

BESTEL KAMMEN EN BORSTELS IN DE WEBSHOP

Gezondheid

Er zijn verschillende gezondheidsproblemen die voor kunnen komen bij de Cane Corso. Dit betekent niet dat dit hondenras hier last van heeft, wel een verhoogde kans op deze gezondheidsproblemen heeft. Veel voorkomende gezondheidsproblemen:

 • Heupdysplasie.
 • Maagkanteling.
 • Voorstekruisbandlaesie (gescheurde voorste kruisband).
null

Kans op maagdraaiing en vergroeiingen

Zeer grote hondenrassen hebben kans vergroeiingen van de ledematen wanneer er verkeerde voeding wordt aangeboden. Daarnaast is rust na de voeding essentieel: door een vergrote kans op een maagdraaiing dient de Cane Corso een half uur tot een uur rust te hebben na de maaltijd. 

Waar is een Cane Corso geschikt voor?

De Cane Corso heeft een sterke werklust; activiteiten waarbij baas en hond centraal staan zijn geschikt voor dit ras. Let op dat de Cane Corso afkomstig is van een goede fokker en dat de hond geen angstige of onzekere ouderdieren heeft. Dit zijn dingen waar de Cane Corso geschikt voor is:

 • Waakhond.
 • Verdedigingshond.
 • Speurhond.
 • Veehoeder.
 • Jachthond.
 • Gezelschapshond.
BESTEL ALLES VOOR HONDEN IN DE WEBSHOP

Ken jij de Cane Corso?

De onderstaande baasjes van Cani Corsi laten je al-te-graag graag kennis maken met dit ras! Heb jij ook een Cane Corso en wil je ook andere (toekomstige) baasjes inspireren? Deel jouw huisdierfoto met @petsplacenl op Instagram, dan kan je op deze pagina en op onze inspiratiepagina terecht komen. Daarnaast maak je maandelijks kans op een cadeaukaart met een waarde van €20,-!