Er is niets zo fijn als tijd doorbrengen met je hond. Hondentrainingen zijn een van de leukste dingen die je samen met je hond kunt doen! Ook volwassen honden kunnen nog goed getraind worden, zelfs als ze geen puppycursus hebben gevolgd. Er zijn verschillende soorten hondentrainingen te vinden die we in dit artikel doornemen.

Wat zijn hondentrainingen?

Hondentrainingen zijn trainingen die je samen met je hond op een hondenschool of bij een vereniging volgt. Er zijn veel goede redenen om een hondencursus te volgen. Je kunt voor een specifieke soort training terecht bij een hondenschool, zoals gehoorzaamheidstraining of behendigheidstraining. Maar ook voor een meer algemene hondencursus, die sport en spel combineert. Dit hangt er vanaf wat je samen met je hond wilt bereiken! Mogelijk wil je verder borduren op de puppycursus, heeft je hond wat extra gedragstraining nodig of heeft je actieve hond een uitlaatklep nodig. Daarnaast is een hondentraining simpelweg een leuke activiteit om samen met jouw hond te doen. Voor elke hondencursus heb je een aantal benodigdheden nodig, zoals een halsband en meestal een korte, vaste riem. En natuurlijk vooral veel lekkere kleine snacks of het favoriete speeltje van jouw hond! Maar welke soorten hondentrainingen zijn er allemaal?

Soorten hondentrainingen

Er zijn verschillende soorten hondentrainingen die je samen met je hond kunt volgen. Dit hangt allemaal af van de behoeften van jou en je hond. Jullie kunnen een gehoorzaamheidstraining volgen, die verder borduurt op de puppycursus. Of een meer sportieve cursus zoals behendigheidstraining, combisport of speuren die zowel lichamelijk als mentaal je hond actief en gezond houden. Uiteraard zijn er nog veel meer hondentrainingen die je samen met je hond kunt volgen. Bekijk hiervoor het aanbod van hondenscholen bij jou in de buurt. Je verder verdiepen in een sportieve hondentraining? Lees dan dit artikel over hondensport. Hieronder worden de meest populaire hondentrainingen toegelicht.

Gehoorzaamheidstraining

Gehoorzaamheidstraining is er voor elke hond, ook honden die nog geen puppycursus hebben gevolgd! Wel kan het een mooie aanvulling zijn op een puppycursus. Tijdens een gehoorzaamheidstraining leert een hond goed te luisteren naar de baas en is er aandacht voor de band tussen baas en hond. Bepaalde rassen zullen bijvoorbeeld sneller kunnen leren dan anderen. Commando’s die tijdens een gehoorzaamheidstraining aan bod zullen komen zijn basiscommando’s als zitten, liggen en luisteren naar de naam. Maar ook meer gevorderde commando’s zoals blijven liggen, blijven zitten, apporteren, en het volgen van commando’s op afstand. Dit maakt gehoorzaamheidstraining een goede basis voor sportieve trainingen zoals behendigheidstraining en speuren.

Daarnaast kan gehoorzaamheidstraining ook een uitkomst bieden bij ongewenst gedrag, zoals het opspringen tegen mensen, luid blaffen wanneer de deurbel gaat en gedrag naar andere honden toe. Samen met de hondentrainer kun je tot een plan komen. 

Waarom een gehoorzaamheidstraining volgen?

 • Je hond leert goed te luisteren naar de baas.
 • Goede voorbereiding op sportieve trainingen, door commando’s op afstand te leren.
 • Je hond gedraagt zich beter in het openbaar en met andere honden.

Of begin thuis alvast met het afleren van ongewenst gedrag, of het aanleren van gewenst gedrag. We hebben een ruim assortiment aan trainingsbenodigheden voor honden, zoals clickers en target sticks.

BESTEL TRAININGSBENODIGDHEDEN

Behendigheidstraining (agility)

Behendigheidstraining, ook wel bekend als agility, is een leuk samenspel tussen baas en hond. Tijdens behendigheidstraining is het de bedoeling dat je hond op jouw aanwijzing een parcours aflegt. Het parcours bevat verschillende hindernissen waar je jouw hond door middel van gebaren doorheen leidt. Hindernissen bestaan doorgaans uit hordes zoals een hoogtesprong of muren, breedtesprongen en slalommen. Maar ook tunnels, slurven en wippen maken deel uit van een agility parcours. Op recreatief niveau kan in principe elke gezonde hond vanaf minimaal 1 jaar oud meedoen omdat de training wordt afgestemd op de schofthoogte van de hond. De sport kan recreatief beoefend worden op een agility hondenschool, maar je kan ook deelnemen aan wedstrijden! De hond die dit parcours het snelst en met de minste fouten aflegt is de winnaar. Meer lezen over behendigheidstraining voor honden? Bekijk dan ons uitgebreide artikel over agility.

Waarom een behendigheidstraining volgen?

 • Het versterkt de band tussen hond en baas.
 • Een hond kan zijn energie kwijt.
 • Je hond krijgt een goede conditie van beweging.
tip

Hoopers

Voor puppy's, oudere honden of honden met lichamelijke klachten is Hoopers een leuk alternatief. De aangepaste hindernissen bij Hoopers zorgen voor een minimale lichamelijke belasting voor zowel jou als je hond. De hindernissen zijn laag bij de grond, zodat je hond niet hoeft te springen.

Combisport

Een leuke sportieve hondentraining voor zowel baasje als dier is combisport. Combisport bevat oefeningen uit de gehoorzaamheidstraining, behendigheidstraining en apporteersport, waardoor het heel gevarieerd is. De combisport is geschikt voor bijna alle soorten honden doordat de hindernissen die gebruikt worden minder hoog en steil zijn dan bij agility. Meer informatie over samen sporten met je hond vind je in dit artikel. Wel is het belangrijk dat je hond een gehoorzaamheidstraining heeft gevolgd, doordat je hond goed moet luisteren naar commando’s en geen agressie naar andere honden vertoond.

Bij combisport draait het om samenwerken tussen hond en baas. Je neemt de hindernissen samen, waardoor het belangrijk is dat jij als baasje ook enthousiast en in goede conditie bent. Je slalomt mee door nauwe paaltjes en springt ook over hindernissen heen. De bedoeling van combisport is dat hond en baasje op elkaar afgestemd zijn en bij elkaar blijven op de hindernisbaan. 

Waarom combisport?

 • Jij en je hond werken nauw met elkaar samen.
 • Zowel hond als baasje werken aan conditie.
 • Het bevordert de gehoorzaamheid van je hond.
BESTEL WERPSPEELGOED

Speuren

Speuren is iets dat alle honden graag doen! Voor de hondenneus zijn veel zaken die ons mensen niet opvalt ontzettend interessant om te besnuffelen. Tijdens een hondentraining gericht op speuren leert je hond zijn neus geconcentreerd te gebruiken. Tijdens de hondentraining wordt het speuren langzaam opgebouwd. Eerst wordt er geoefend met eenvoudige sporen van snacks of voer. Naarmate je hond beter leert speuren worden de sporen langer en worden er hoeken, bochten en voorwerpen geïntroduceerd.

Speuren is fysiek geen intensieve hondentraining, maar puzzelen en speuren is wel ontzettend waardevol voor de mentale uitdaging van je hond. Jouw taak als baasje is om je hond zijn gang te laten gaan en te vertrouwen op je hond. Speuren is leuk voor alle honden! Vooral drukke en onzekere honden hebben baat bij deze hondentraining. Doordat ze een stuk rustiger worden en meer zelfvertrouwen krijgen.

Waarom speuren?

 • Goede mentale uitdaging voor je hond.
 • Je hond werkt aan zijn zelfvertrouwen.
 • Je bouwt een onderlinge vertrouwensband op.

Volwassen hondentraining

Mogelijk heb je jouw hond op latere leeftijd geadopteerd en heeft deze nog geen hondentraining of puppycursus gevolgd. Je vraagt je daarom misschien af of je deze volwassen of oudere hond nog kunt trainen. Met veel oefening, herhaling en geduld is het zeker mogelijk om volwassen honden te trainen! Zorg dat je hond een basis gehoorzaamheidstraining onder de knie heeft voordat jullie aan een andere training beginnen. Daarnaast helpt thuis oefenen met het versnellen van de training van je hond! Je kunt bijvoorbeeld oefenen met commando’s of zelf lekker gaan sporten met je hond.

tip

Puppycursus

Een jonge puppy in huis? Meld je puppy aan voor een puppycursus! De beste tijd om met een puppycursus te beginnen is wanneer je puppy tussen de 8 en 12 weken oud is. Tussen de 8 en 12 weken zitten puppy’s nog volop in de eerste socialisatieperiode (nieuwsgierigheidsfase). In deze periode leren puppy’s onwijs snel, kunnen ze prikkels goed verwerken én zijn ze niet bang om contact aan te gaan met andere honden. Lees hier meer over een puppycursus.

Een hondentrainer aan huis of training op een hondenschool

De meeste hondentrainingen worden aangeboden in groepsverband. Trainingen in groepsverband vinden doorgaans plaats op een hondenschool. Een klasje bestaat uit 8 tot 10 honden van verschillende leeftijden en rassen. Vooral voor sportieve hondentrainingen, zoals behendigheidstraining en combisport is het leuk voor je hond wanneer er meerdere honden aanwezig zijn. Voor honden die een gehoorzaamheidstrainingen gaan volgen en nog geen puppycursus hebben gevolgd is het ook fijn voor socialisatie, echter kan dit in het begin voor sommige honden spannend zijn! Deze honden kunnen veel baat hebben bij een hondentrainer aan huis.

Het grote voordeel van een hondentrainer aan huis is dat er in overleg veel mogelijk is. De hondentraining kan worden afgestemd op jouw hond en op specifieke gedragsproblemen of oefeningen. Samen met de hondentrainer bepaal je de plaats van de training. Dit kan bijvoorbeeld thuis, in het park of op een hondenschool.

BESTEL HIER ALLES VOOR JE HOND