Home » Rassen » Shiba Inu

Shiba Inu

Shiba Inu

De Shiba Inu is waakzaam, rustig, onafhankelijk en gereserveerd. Om deze redenen werkt een zachtaardige opvoeding met veel geduld het beste bij deze honden. Ondanks de hoge ‘aaibaarheidsfactor’ is deze hond geen knuffelhond, toch kunnen deze honden lieve en speelse gezelschapshonden zijn. Als er onheil wordt geroken, dan zullen deze honden blaffen. Lees hier meer over de Shiba Inu.

Algemene informatie

De Shiba Inu behoort tot de kleine tot middelgrote hondenrassen, vanwege het gemiddelde gewicht van 6 tot 12 kilogram. Reuen hebben een schofthoogte van 38 tot 41 centimeter en teefjes hebben een schofthoogte van 35 tot 38 centimeter. 

Van roodkleurig tot zwart, deze honden komen in verschillende kleuren voor. Alle kleuren Shiba Inu, behalve de witte variant, moeten ‘urajiro’ hebben. Dit betekent dat deze honden witachtig haar op de zijkant van de snuit, op de wangen, onder de kaak, op de keel, voorborst, onderlichaam, onderkant van de staart en de binnenkant van de poten hebben. Bij elke hond is de urajiro uniek; bij de één is het witte haar op de borst groter dan bij de ander.

De levensverwachting van een Shiba Inu is 12 tot 15 jaar. In het eerste jaar is een Shiba Inu een puppy, vanaf 1 jaar wordt het een volwassen hond en vanaf een leeftijd van ongeveer 8 tot 10 jaar is het een senior hond. Iedere leeftijdscategorie heeft een andere levensbehoefte op alledaagse dingen, bijvoorbeeld eropuit gaan en voeding.

tip

Meten is weten!

Groeit je hond goed? Ben je benieuwd hoe groot je hond gaat worden? Lees hier hoe je de schofthoogte van een hond bereken en bekijk hier de groeicurve van een hond om een beter beeld te krijgen hoe groot je hond wordt!

Geschiedenis

De Shiba Inu komt, net als de Tosa Inu en de Akita Inu, uit Japan.

Vrij vertaald betekent Shiba Inu ‘kleine hond’, het is ook de kleinste hond tussen de Tosa Inu en de Akita Inu. Het is een kleiner hondenras, maar dat maakt deze hond niet minder! Qua karakter kunnen de Shiba zich met gemak meten met de Tosa en de Akita. Deze honden kunnen in verschillende huishoudens en omgevingen gehouden worden; het zijn honden met een groot aanpassingsvermogen.

Japan

Opvoeden en socialiseren

Zoals genoemd hebben de Shiba Inu een groot aanpassingsvermogen. Dit betekent niet dat deze honden géén opvoeding of socialisatie nodig hebben. Ondanks het grote aanpassingsvermogen dient een Shiba Inu goed gesocialiseerd te worden. Gebeurt dit niet? Dan kan de terughoudendheid naar onbekenden en andere honden te groot worden. Daarnaast kunnen deze honden jagen op andere dieren en op (kleine) kinderen. Voorkom dat de hond al op jonge leeftijd succes heeft met (na)jagen. 

Valkuil tijdens het opvoeden van een Shiba Inu

Tijdens het eerste jaar kan een kersverse eigenaar van de Shiba Inu geconfronteerd worden met de eigenzinnigheid van dit ras. Dit verlangt geduld, consequent zijn en doorzettingsvermogen. Ondanks de eigenzinnigheid is de Shiba Inu gehecht aan de familie. Aan de andere kant: deze honden kunnen zichzelf  ook onafhankelijk opstellen. Dit laten deze honden (meestal) merken zonder onvriendelijk of agressief te worden.

Verzorging

De vacht van de Shiba Inu is kort, hard en recht en heeft een specifieke structuur waardoor deze nagenoeg niet vuil wordt of stinkt. Tijdens de ruiperiode in het voor- en najaar verliezen deze honden een groot gedeelte van de vacht. Borstel de vacht met een slickerborstel of vachtkam buiten de ruiperiode 1 keer per week en in de ruiperiode dagelijks.

BESTEL KAMMEN EN BORSTELS IN DE WEBSHOP

Gezondheid

Er zijn verschillende gezondheidsproblemen die voor kunnen komen bij de Golden Retriever. Dit betekent niet dat dit hondenras hier last van heeft, wel een verhoogde kans op deze gezondheidsproblemen heeft. Veel voorkomende gezondheidsproblemen:

 • Heupdysplasie.
 • Afwijkingen aan het kniegewricht.
 • Oogproblemen.

Waar is een Shiba Inu geschikt voor?

De Shiba Inu heeft een groot uithoudingsvermogen, echter is een dagje rustiger aan voor deze honden geen probleem. Voor de volgende activiteiten en doeleinden zijn deze honden geschikt:

 • G&G (Gedrag en Gehoorzaamheid).
 • Behendigheid of agility.
 • Fietsen.
 • Joggen of canicross.
 • Steppen.
 • Speuren
 • Jachthondensport (voor vogels en klein wild).
 • Waakhond.
 • Gezelschapshond.
BESTEL ALLES VOOR HONDEN IN DE WEBSHOP

Shiba Inu incoming!

De onderstaande trotse baasjes van Shiba Inu laten zien hoe leuk het leven met dit ras is! Heb jij ook een Shiba Inu en wil je ook andere (toekomstige) baasjes inspireren? Deel jouw huisdierfoto met @petsplacenl op Instagram, dan kan je op deze pagina en op onze inspiratiepagina terecht komen. Daarnaast maak je maandelijks kans op een cadeaukaart met een waarde van €20,-!