Home » Rassen » Australian Shepherd

Australian Shepherd

Australian Shepherd

De Australian Shepherd, oftewel de Australische Herdershond, is een actieve, intelligente en snelle hond. Daarnaast is het een goede gezelschapshond door het kalme en aanhankelijke karakter, mits ze voldoende ruimte hebben om energie kwijt te kunnen raken. Lees hier meer over de Australian Shepherd.

null

Verschil tussen een Australian Shepherd en een Border Collie

Australian Shepherds zijn gespierder en bevatten meestal meer dan 2 kleuren in de vacht. Border Collies zijn meestal zwart met wit, slanker gebouwd en daardoor iets lichter in lichaamsgewicht.

Algemene informatie

De Australian Shepherd hoort in de categorie ‘grote hondenrassen’. Er zit een klein verschil in het gewicht tussen reuen en teven. Reuen hebben gemiddeld een schofthoogte van 51 tot 58 centimeter en teefjes hebben een schofthoogte van 46 tot 53 centimeter. Qua gewicht wegen zowel reuen als teven gemiddeld 20 tot 25 kilogram. 

De levensverwachting van de Australian Shepherd is 13 tot 15 jaar. In de eerste 18 maanden zijn deze honden een puppy, vanaf 18 maanden worden het volwassen honden en vanaf een leeftijd van ongeveer 7 jaar worden het senior honden. Iedere leeftijdscategorie heeft een andere levensbehoefte op alledaagse dingen, bijvoorbeeld eropuit gaan en voeding.

tip

Meten is weten!

Groeit je hond goed? Ben je benieuwd hoe groot je hond gaat worden? Lees hier hoe je de schofthoogte van een hond berekent en bekijk hier de groeicurve van een hond om een beter beeld te krijgen hoe groot je hond wordt!

Geschiedenis

De Australian Shepherd is in de twintigste eeuw (tussen de jaren 1901 en 2000) ontstaan in Californië als werkhond bij boeren. Deze honden komen van oorsprong niet uit Australië, zoals de naam misschien doet vermoeden, maar uit de Verenigde Staten. Bij boeren van toen tot nu worden deze honden gebruikt als schapenhoeder op professioneel vlak en voor de sport.

Verenigde Staten

Opvoeden en socialiseren

Zoals elk hondenras dient de Australian Shepherd uitgebreid gesocialiseerd te worden. In het nest zal de hond al met verschillende mensen en dieren in contact moeten komen om later uit te kunnen groeien tot een stabiele hond, vraag na bij de fokker of dit gebeurt. Bij de fokker en eenmaal thuis moet de aandacht gaan naar het voorkomen van (na)jagen (herden) van bewegende prikkels, denk hierbij aan rennende kinderen, fietsers, joggers, auto’s met of zonder aanhangwagen, andere honden en niet in de laatste plaats schapen en ander vee.

Trainbaarheid, meegaandheid, zelfstandige werklust en doorzettingsvermogen zijn typische karaktereigenschappen van dit hondenras. Deze honden leren vaak sneller dan de eigenaar het doorheeft, waardoor de hond succes kan hebben met ongewenst gedrag. Dit is een extra aandachtspunt tijdens de opvoeding en socialisatie van deze honden.

Verzorging

De Australian Shepherd lijkt een hond met een onbeperkt energielevel. Ruimte buiten en een regelmatige wandeling is noodzakelijk om de hond te voorzien in energie. Het zijn geen honden die hele dagen binnen gehouden kunnen worden en leeft graag buitenshuis. Heb je een fulltime baan waarbij de hond niet gebruikt wordt of meegenomen kan worden? Dan is de keuze voor dit hondenras wellicht niet de beste.

Buiten de ruiperiode in het voorjaar en in het najaar dient de vacht wekelijks geborsteld te worden. Aangezien deze honden tijdens de ruiperiode flink ondervacht verliezen, dienen ze in deze periode dagelijks geborsteld te worden. Borstel van vanaf de kop naar achteren, via de buik en de ribbenkast, tot en met de staart met een gewone borstel of een slickerborstel.

BESTEL BORSTELS IN DE WEBSHOP
tip

Door de haren de vacht niet meer zien

Geen zin om tijdens de ruiperiode de hond dagelijks te borstelen? Dan kan de trimster in de trimsalon de dikke ondervacht weghalen.
MAAK EEN AFSPRAAK MET DE TRIMSALON

Gezondheid

Er zijn verschillende gezondheidsproblemen die voor kunnen komen bij de Australian Shepherd. Dit betekent niet dat dit hondenras hier last van heeft, wel een verhoogde kans op deze gezondheidsproblemen heeft. Veel voorkomende gezondheidsproblemen: 

 • MDR-1 gendefect (Multidrug Resistance gen 1 deficiëntie = overgevoeligheid voor bepaalde medicijnen).
 • PRA (Progressieve Retina Atrofie = degeneratie van het netvlies, wat kan leiden tot blindheid).
 • CEA (Collie Eye Anomaly = erfelijke oogziekte).
 • Cataract (Staar = vertroebeling van de lens in het oog).
 • Heupdysplasie.
 • Degeneratieve myelopathie (aantasting ruggenmerg).
Let op! Tip van Pets Place Boerenbond

MDR-1 gendefect in medicatie in dierenwinkels

Medicatie wordt niet alleen verkocht bij de dierenarts: zo ook bij de dierenwinkel. Let op verdovende middelen voor vuurwerkangst (Acepromazine) en bepaalde anti-parasitaire middelen (Ivermectine, selamectine, milbemycine en moxidectine).

Waar is een Australian Shepherd geschikt voor?

De Australian Shepherd is een multifunctionele hond die voor verschillende activiteiten gebruikt kan worden! Een greep uit de activiteiten die je met de hond kunt doen, zijn de volgende:

 • Vee drijven.
 • Behendigheid of agility.
 • Flyball.
 • Doggy-dance.
 • Reddingshondenwerk.
 • Obedience.
 • G&G (Gedrag en Gehoorzaamheid).
 • Joggen of canicross
 • Waakhond.
 • Gezelschapshond.
BESTEL ALLES VOOR HONDEN IN DE WEBSHOP

Australian Shepherds gespot! 

Snoezig hè? De baasjes van de onderstaande Australian Shepherds laten je graag kennismaken met dit ras en laten zien hoe leuk ze zijn! Heb jij ook een Australian Shepherd en wil je ook andere (toekomstige) baasjes inspireren? Deel jouw huisdierfoto met @petsplacenl op Instagram, dan kan je op deze pagina en op onze inspiratiepagina terecht komen. Daarnaast maak je maandelijks kans op een cadeaukaart met een waarde van €20,-!