Duitse Herder
De Duitse Herder, ook Duitse Herdershond genoemd, is een oplettende, moedige, gehoorzame hond met een sterk reukvermogen. Om een lieve, gesocialiseerde hond te krijgen is een vroege en intensieve training cruciaal! Daarnaast hebben deze honden beweging nodig: ze willen graag voor en met de baas werken. Lees hier meer over de Duitse Herder.
Algemene informatie
De Duitse Herder hoort in de categorie ‘grote hondenrassen’. Er zit een verschil in de schofthoogte en het gewicht tussen reuen en teven. Reuen hebben gemiddeld een schofthoogte van 60 tot 65 centimeter en wegen gemiddeld 30 tot 40 kilogram. Teefjes hebben een schofthoogte van 55 tot 60 centimeter en wegen gemiddeld 22 tot 32 kilogram.
De levensverwachting van de Duitse Herder is 9 tot 13 jaar. In de eerste 18 maanden zijn deze honden een puppy, vanaf 18 maanden worden het volwassen honden en vanaf een leeftijd van ongeveer 7 jaar worden het senior honden. Iedere leeftijdscategorie heeft een andere levensbehoefte op alledaagse dingen, bijvoorbeeld eropuit gaan en voeding. Geef voeding voor grote honden of Royal Canin German Shepherd voor volwassen honden en voor puppy’s om ervoor te zorgen dat je hond juiste voedingsstoffen binnen krijgt in een hapklare, smakelijke brok.
Geschiedenis
Eind negentiende eeuw heeft Duitse kapitein en oorlogskrijger Max von Stephanitz verschillende herdershonden uit Duitsland en Schotland gekruist om een goede werkhond te maken. Wat begon als een harde, werkwillende diensthond groeide in de daaropvolgende decennia uit tot een type hond die werd ingezet in verschillende gebieden. Eind negentiende eeuw werd dit hondenras erkend door de Duitse kynologenclub en vanaf toen uitgegroeid tot een van de bekendste hondenrassen ter wereld. In de Eerste Wereldoorlog werden deze honden gebruikt bij het opsporen van oorlogsgassen en overlevenden en gebruikt als waakhond.
Van Eerste Wereldoorlog tot nu
De immense populariteit in de afgelopen 30 jaar heeft het ras geen goed gedaan. Dit komt onder andere door de extreme focus op het selecteren van honden die voldoen aan de rasstandaard en werkhonden die in (onbekwame) gezinssituaties terechtkomen. Gelukkig zijn er verenigingen die respect hebben voor de gezondheid en zich er hard voor in om deze alleskunner weer hond te laten zijn.
Opvoeden en socialiseren
Een uitgebreide socialisatie is nodig voor een vriendelijke, stabiele Duitse Herder. Breng deze honden al op zeer jonge leeftijd in contact met verschillende soorten mensen, kinderen, honden (zorg voor veel diversiteit) en laat de hond wennen aan lawaai, beweging en verzorging.
Trainen van de Duitse Herder
Het allerbelangrijkste en allerleukste volgens baasjes van Duitse herders: leer de herdershond om samen te werken! Dit is gelukkig niet zo moeilijk, weinig honden zijn immers zo baasgericht en werklustig als de Duitse Herder. Het zijn expressieve honden, zowel verbaal als non-verbaal, en kunnen goed gelezen worden. Deze honden hebben begeleiding nodig op een doordachte, rustige en consequente manier. Zorg er ook voor dat ongewenst gedrag je hond niets oplevert en beloon gewenst gedrag door positieve bekrachtiging.
Verzorging
Vanwege de dikke ondervacht en bij langharige Duitse Herders is een één- of tweemalige borstelbeurt per week nodig. Tijdens de ruiperiode in het voor- en najaar kunnen de haren meer in het rond vliegen dan normaal. Een trimbeurt tijdens de ruiperiode met wassen en föhnen zorgt voor minder haar in huis. Borstel met een herderhark of een slickerborstel zodat de wollige ondervacht in conditie blijft.
Werken met deze honden is ook essentieel voor de verzorging! Maak minimaal 1 tot 2 uur per dag vrij om activiteiten te doen met deze hond. Deze honden hebben energie voor 10 en zullen niet snel tevreden zijn met het aantal werk dat gegeven wordt: hoe meer werk, hoe leuker voor deze honden!
Gezondheid
Er zijn verschillende gezondheidsproblemen die voor kunnen komen bij de Duitse Herder. Dit betekent niet dat dit hondenras hier last van heeft, wel een verhoogde kans op deze gezondheidsproblemen heeft. Veel voorkomende gezondheidsproblemen:
- Heupdysplasie
- Elleboogdysplasie
- Rugproblemen zoals spondylose en degeneratieve myelopathie
- Aandoeningen aan de ogen, maag, darmen, huid en aan de vacht
- Aandoeningen aan de alvleesklier (EPI)
Waar is een Duitse Herder geschikt voor?
Een betere vraag zal misschien zijn: waar zijn deze honden niet geschikt voor? Het zal je waarschijnlijk niet verbazen dat deze alleskunner geschikt is voor vrijwel iedere sport en/of activiteit. Als er een sportsoort is wat deze honden wat minder ligt, is het frisbee en/of flyball vanwege de scherpe draaibewegingen en het springen. Deze honden kunnen vrijwel met alles meedoen. De meest voorkomende taken van een Duitse Herder:
- Werkhond
- Vee- en schapenhoeder
- Legerhond
- Spoorzoeker
- Reddingshond
- Waakhond
- Blindengeleidehond
- Gezelschapshond
Daar zijn Duitse Herders!
Leuk toch! De baasjes van de onderstaande Duitse Herders laten je graag kennismaken met dit ras en laten zien hoe leuk ze zijn! Heb jij ook een Duitse Herder en wil je ook andere (toekomstige) baasjes inspireren? Deel jouw huisdierfoto met @petsplacenl op Instagram, dan kan je op deze pagina en op onze inspiratiepagina terecht komen. Daarnaast maak je maandelijks kans op een cadeaukaart met een waarde van €20,-!