Home » Rassen » Mechelse Herder

Mechelse Herder

Mechelse Herder

De Mechelse Herder, ook Mechelaar, Mechelse of Malinois genoemd, is een nerveuze, gevoelige, waakzame hond met een sterke persoonlijkheid. Deze honden zijn gehecht aan de baas en hebben een rustige omgeving met regelmatige beweging nodig. Daarnaast zijn het gevoelige honden die een positieve, geduldige opvoeding nodig hebben. Lees hier meer over de Mechelse Herder.

Algemene informatie

De Mechelse Herder hoort in de categorie ‘grote hondenrassen’. Er zit een klein verschil in de schofthoogte tussen reuen en teven. Reuen hebben gemiddeld een schofthoogte van 60 tot 66 centimeter en teefjes hebben een schofthoogte van 56 tot 62 centimeter. Het gemiddelde gewicht van reuen en teven is 28 tot 35 kilogram. 

De levensverwachting van de Mechelse Herder is 12 tot 14 jaar. In de eerste 18 maanden zijn deze honden een puppy, vanaf 18 maanden worden het volwassen honden en vanaf een leeftijd van ongeveer 7 jaar worden het senior honden. Iedere leeftijdscategorie heeft een andere levensbehoefte op alledaagse dingen, bijvoorbeeld eropuit gaan en voeding. Geef voeding voor grote honden om ervoor te zorgen dat je hond juiste voedingsstoffen binnen krijgt in een hapklare, smakelijke brok.

tip

Meten is weten!

Groeit je hond goed? Ben je benieuwd hoe groot je hond gaat worden? Lees hier hoe je de schofthoogte van een hond berekent en bekijk hier de groeicurve van een hond om een beter beeld te krijgen hoe groot je hond wordt!

Geschiedenis

De Mechelse Herder is het bekendste van de vier Belgische Herders (Mechelse-, Laekense-, Tervuerense Herder en Groenendaeler) en heeft net als de andere drie varianten gediend als veedrijver.

De Mechelse Herder is een directe afstammeling van werkende herdershonden, deze eigenschappen zijn nog steeds sterk aanwezig binnen het ras. Vandaag de dag vinden de werkcapaciteiten van de Mechelse Herder plaats bij de politie, het leger en bewakingsdiensten als waak- en verdedigingshond.

Duitsland
null

Weet wat je in huis haalt!

Koop als beginnend- of aspirant hondenkoper geen Mechelse Herder die rechtstreeks afstamt van werkhonden die gebruikt worden voor bewakings- en verdedigingswerk. Het gaat hier namelijk om honden die geselecteerd zijn op uithoudingsvermogen, kracht en bijtdrang.

Opvoeden en socialiseren

De Mechelse Herder dient vanaf jonge leeftijd met verschillende prikkels in aanraking te komen. Met name bewegende prikkels verdienen extra aandacht, denk hierbij aan fietsers, joggers, rennende kinderen, auto’s en andere honden. Breng een puppy ook al vroeg in aanraking met verschillende soorten honden, mensen en kinderen. Een uitgebreide socialisatie is nodig om angst en nervositeit te verkleinen of te voorkomen.

Trainen van een Mechelse Herder

Mechelse Herders zijn over het algemeen snel lerende, dominante honden. Dit betekent dat ze een baas nodig hebben die op basis van inzicht en overwicht een hond kan opvoeden door duidelijke grenzen te stellen. De Mechelse Herder die met harde hand wordt opgevoed, gaat nerveuze trekken gaan vertonen. Dit is niet gewenst! Een training met positieve bekrachtiging, consequentie, duidelijkheid en geduld zijn nodig om deze honden te laten uitgroeien tot een topwerker.

Verzorging

De korte vacht van de Mechelse Herder vraagt niet veel onderhoud. Een wekelijkse borstelbeurt met bijvoorbeeld de verzorgingshandschoen van Trixie is voldoende en tijdens de ruiperiode dienen losse haren dagelijks verwijderd te worden. Verder hebben deze energieke honden veel beweging nodig! Wandel in losloopgebieden met deze honden, doe verschillende sporten met ze en werk samen met deze honden. 

BESTEL KAMMEN EN BORSTELS IN DE WEBSHOP

Gezondheid

Er zijn verschillende gezondheidsproblemen die voor kunnen komen bij de Mechelse Herder. Dit betekent niet dat dit hondenras hier last van heeft, wel een verhoogde kans op deze gezondheidsproblemen heeft. Veel voorkomende gezondheidsproblemen: 

Waar is een Mechelse Herder geschikt voor?

Een betere vraag zal misschien zijn: waar zijn deze honden niet geschikt voor? Het zal je waarschijnlijk niet verbazen dat deze alleskunner geschikt is voor vrijwel iedere sport en/of activiteit. De meest voorkomende sporten die je met een Mechelse Herder kunt doen, zijn:

  • G&G (Gedrag en Gehoorzaamheid)
  • IPO hondensport
  • Flyball
  • Frisbee
  • Joggen of canicross
  • Reddingshondensport
  • Breitensport
BESTEL ALLES VOOR HONDEN IN DE WEBSHOP

Meekijken met Mechelse Herders!

Neem een kijkje in het leven van deze hondenbaasjes! De baasjes van de onderstaande Mechelse Herders laten je graag kennismaken met dit ras en laten zien hoe leuk ze zijn! Heb jij ook een Mechelse Herder en wil je ook andere (toekomstige) baasjes inspireren? Deel jouw huisdierfoto met @petsplacenl op Instagram, dan kan je op deze pagina en op onze inspiratiepagina terecht komen. Daarnaast maak je maandelijks kans op een cadeaukaart met een waarde van €20,-!