Home » Rassen » Shih Tzu

Shih Tzu

Shih Tzu

Actief en onafhankelijk, rustig en vrolijk. Dit hondenras is een echte gezelschapshond in hart en nieren en is niet bang voor vreemden. Daarnaast is deze hond het meest extraverte Aziatische hondenras dat rondloopt op de aardbodem. De opvoeding van dit hondenras moet kalm en consequent. Lees hier meer over de Shih Tzu.

Algemene informatie

De Shih Tzu, ook het Tibetaanse Leeuwtje en Chrysanten hond genoemd, hoort in de categorie ‘kleine hondenrassen’. Deze honden hebben een schofthoogte van maximaal 26 centimeter en een gemiddeld gewicht van 4,5 tot 8 kilogram.

De levensverwachting van de Shih Tzu is 12 tot 14 jaar. In de eerste 10 maanden zijn deze honden een puppy, vanaf 10 maanden worden het volwassen honden en vanaf een leeftijd van ongeveer 10 jaar worden het senior honden. Iedere leeftijdscategorie heeft een andere levensbehoefte op alledaagse dingen, bijvoorbeeld eropuit gaan en voeding. Geef voeding voor kleine honden of Royal Canin Shih Tzu voor volwassen honden, voor puppy’s en natvoeding om ervoor te zorgen dat je hond juiste voedingsstoffen binnen krijgt.

null

Meten is weten!

Groeit je hond goed? Ben je benieuwd hoe groot je hond gaat worden? Lees hier hoe je de schofthoogte van een hond berekent en bekijk hier de groeicurve van een hond om een beter beeld te krijgen hoe groot je hond wordt!

Geschiedenis

De oorsprong van dit hondenras komt uit Tibet, een regio uit China met een eigen cultuur en taal. De voorouders zijn de Lhasa Apso en de Pekingees, de kruising die door de Tibetaanse Dalai Lama werd gegeven aan de Chinese keizerlijke familie.

Sinds de Mantsjoe-dynastie in de vijftiende eeuw komt dit hondje decennialang voor in het Chinese hof en zijn ze daar zelfs gefokt door onder andere de laatste keizerin van China begin twintigste eeuw. Even daarna werden deze honden meegenomen naar Europa, waar ze erkend en geliefd werden. De naam Shih Tzu werd uiteindelijk jaren later gegeven door de Britse rasvereniging voor Tibetaanse rassen. 

Tibet
null

Welk ras heb je voor je?

De Shih Tzu en de Lhasa Apso lijken sterk op elkaar. De Shih Tzu heeft echter korte benen en een korte snuit. De Lhasa Apso heeft langere benen en een langere snuit.

Opvoeden en socialiseren

De Shih Tzu kan eigenzinnig zijn en kan zonder goede opvoeding en socialisatie uitgroeien tot een terughoudende, erg waakse hond. Geef extra aandacht aan positieve ervaringen met onbekenden, kinderen en met andere (sociale) honden. De Shih Tzu gaat graag mee op pad, het is een waardige, rustige hond die niet echt geschikt is voor kleine kinderen. Kinderen hebben zelf ook niet zoveel aan de Shih Tzu, want de meeste van deze honden zijn niet erg speels of sportief aangelegd. Leer dit hondenras al op jonge leeftijd om eventjes alleen thuis te zijn, anders ligt het gevaar dat dit hondenras niet alleen kan blijven!

null

Veel Shih Tzu kruisingen lopen er rond!

De Shih Tzu wordt vanwege het goede karakter veel gekruist met andere hondenrassen. Kijk daarom niet gek op als je een kruising van dit hondenras en een Maltezer, Chihuahua, Dwergkeeshond of Toy Poedel tegenkomt!

Verzorging

Een mooie vacht vraagt veel aandacht! De vachtverzorging van de Shih Tzu is intensief, laat een puppy hier al vroeg aan wennen. Kammen en borstelen doe je dagelijks! Borstel met een slickerborstel om klitten weg te halen en ga vervolgens met een zachte borstel om glans in de vacht te brengen. Laat je hond ook iets van de wereld meekrijgen door het haar op het hoofd op te binden tot een paardenstaart. Daarnaast dienen deze honden met lange vacht maandelijks gewassen te worden op huid en haar in tip-top conditie te houden. Daarnaast dienen de ogen en het gebit van deze hondjes dagelijks gecontroleerd te worden. Dit doe je met behulp van oogverzorgingsproducten en gebitsverzorgende producten.

BESTEL ALLES VOOR HONDEN IN DE WEBSHOP

Gezondheid

Er zijn verschillende gezondheidsproblemen die voor kunnen komen bij de Shih Tzu. Dit betekent niet dat dit hondenras hier last van heeft, wel een verhoogde kans op deze gezondheidsproblemen heeft. Veel voorkomende gezondheidsproblemen zijn:

  • Oogproblemen, zoals staar en zweren op het oog
  • Allergieën
  • Benauwdheid door de stompe schedel
  • Gebitsproblemen door de stompe schedel

Waar is een Shih Tzu geschikt voor?

De Shih Tzu is niet geschikt om de hele dag op schoot te zitten of ‘gepamperd’ te worden. Ga eropuit, ontdek en vergeet de dagelijkse wandeling niet! Dit hondenras is geschikt voor de volgende dingen:

Let op! Tip van Pets Place Boerenbond

Maak het niet te warm

De Shih Tzu kan slecht tegen warmte en hitte. Honden koelen af door middel van de bek en de voetzooltjes. Vanwege de korte snuiten en problemen aan het gehemelte kunnen deze honden warmte slecht kwijt. Bij inspanning is de kans op oververhitting en een hitteberoerte groter dan bij weinig of geen inspanning.
BESTEL ALLES VOOR HONDEN IN DE WEBSHOP