Voor de meeste dieren is het normaal om ergens voor getraind te worden. Puppies leren gehoorzaamheid op de hondencursus, katten leren wat wel en niet mag, konijnen of knaagdieren leren over iets heen te springen en vogels leren om te praten. We trainen onze huisdieren zodat we makkelijker en leuker met ze om kunnen gaan. In dit artikel lees je de basis van het trainen van jouw huisdier en hoe je het trainen leuk maakt voor jou en je dier!

De basis van het trainen

Er zijn verschillende manieren om jouw dier te trainen. De soort training wat in dit artikel wordt besproken is positieve bekrachtiging. Bij positieve bekrachtiging wil je dat het gedrag wat je dier goed doet toeneemt. Je beloont het positieve gedrag met een beloning! Een beloning kan een snack zijn, maar ook speelgoed of een aai over het bolletje. De beloning moet iets zijn wat jouw dier leuk doet of graag voor werkt. 

Een voorbeeld: Jij roept ‘zit’ → je hond gaat zitten → je geeft de beloning. Het is belangrijk om de beloning direct te geven tijdens het goede gedrag, want zo maakt jouw dier de connectie tussen de beloning en het gedrag!

null

Geduld en herhaling

Het zal vast niet gebeuren dat je dier in één keer doet wat jij wil. Blijf geduldig, consequent en beloon jouw dier wanneer hij het goed doet! Merk je dat het erg lastig blijft gaan? Pauzeer de training en probeer het later opnieuw.

Beloning aankondigen

Goed voorbereid zijn is het halve werk! Voordat je begint met trainen, is het belangrijk om te weten hoe je iets gaat aanleren. Gebruik je een clicker? Wil je een fluitje gebruiken? Of ga je een target stick gebruiken? Lees hier hoe je elk product gebruikt!

Clicker

De clicker is een manier om je dier te laten weten dat hij het goede gedrag vertoont. Je klikt dus precies op het moment wanneer jouw dier het goed doet. In het begin kan je dier de clicker eng of gek vinden. Click een paar keer en geef je dier een beloning op het moment dat je dier braaf is. Blijf je dier belonen tot het moment dat de clicker niet meer eng is.

null

Niet voor aandacht!

Gebruik de clicker tijdens de training niet om aandacht te krijgen! Een clicker mag alleen gebruikt worden ter aanduiding van goed gedrag.

Clickers kunnen onderling verschillende toonhoogtes hebben. Het is daarom belangrijk om altijd dezelfde clicker te gebruiken! Gebruik je meer clickers? Dan moet je dier wennen aan de clicks van de verschillende clickers. Een clicker die je kunt gebruiken is van Trixie.

BESTEL CLICKER IN DE WEBSHOP

Fluitje

Een fluitje is het meest geschikt voor honden, maar kan ook voor andere dieren gebruikt worden. Train je veel op afstand met je dier? Dan kan een fluitje ervoor zorgen dat je duidelijk kan maken dat je dier het goede gedrag vertoond! Zelfs oudere dieren met gehoorverlies kunnen het fluitje goed horen en het fluitje kan gebruikt worden door verschillende mensen. Daarnaast rijkt een fluitje verder dan jouw stem, wat ervoor zorgt dat je niet hard hoeft te schreeuwen wanneer jouw dier verder weg loopt!

Met een fluitje kan je verschillende fluittonen maken. Deze fluittonen associeert jouw hond met verschillende commando’s. Zo kan een lange fluittoon staan voor ‘zit’, en een korte, hoge fluittoon staan voor ‘Af’. Je bent als eigenaar vrij genoeg om zelf de commando’s per fluittoon te bepalen, als je maar consequent blijft. Doe je dat niet? Dan kan je dier in de war raken. Met één van de fluitjes van bijvoorbeeld Adori wordt het trainen een fluitje van een cent!

BESTEL FLUITJE IN DE WEBSHOP

Target stick

Een target stick is een aanwijsstok voor je dier. Je dier zal de stok moeten volgen met neus of snavel en je leert je dier om te focussen op één punt. Wanneer jouw dier zijn neus of snavel tikt op hetgeen wat jij zegt, moet je het gedrag belonen! Het leren kennen van de targetstick kan sneller met behulp van een clicker, maar je kunt ook commando’s zoals ‘goed zo’ of ‘braaf’ gebruiken. Let op: deze commando’s moet je precies op het goede moment roepen! Met de Target stick van Trixie kan de training van jouw pluizebol of gevleugelde vriend leuker gemaakt worden. Ook kan je een werpstick gebruiken als target stick. Jouw dier moet het einde van de stick volgen.

BESTEL TARGET STICK IN DE WEBSHOP

De beloning

Naast het kiezen van het het signaal, is het belangrijk om de beloning te kiezen. De beloning is onmisbaar, want dat maakt de training ook erg leuk voor je dier! Hier lees je welke beloningen je kunt geven aan de verschillende diersoorten.

Beloningen voor je hond

Na elke goede gedraging moet je je hond natuurlijk belonen met een beloning! Elke hond heeft een andere voorkeur voor beloning, dus probeer uit wat jouw hond het meeste triggered! Het beste is om met je hond te trainen wanneer hij wat energie kwijt is.

Hondensnacks

Je kunt je hond na elke goede gedraging een hondensnack als beloning geven! Deze hondensnacks moeten niet te groot zijn. Daarnaast is het niet handig om na het eten te trainen, aangezien je hond geen zin kan hebben in een snack. Je kunt ook mega-lekkere hondensnacks maken. Ben je benieuwd? Check hier het recept voor hondensnacks!

Hondenspeeltje

Ook kan je een hondenspeeltje als beloning geven. Speel even kort met je hond wanneer een gedraging goed is uitgevoerd. Doe het speeltje na een paar seconden spelen weer weg en herhaal het commando. Een speeltouw is een leuk voorbeeld waarmee je kunt spelen met je hond!

Aandacht

Sommige honden zijn er dol op om lekker geaaid en geknuffeld te worden, dus dit kan je zeker als beloning geven! Geef jouw hond een flinke aai, knuffel en wees enthousiast wanneer de gedraging goed wordt uitgevoerd!

tips

Aanleren of afleren?

Check hier de 11 leukste commando’s om jouw hond iets aan te leren! Wil je jouw hond juist iets afleren? Bekijk hier onze tips voor het afleren.

Beloningen voor je kat

Een kattensnack is een heerlijke beloning voor je pluizebol. Zorg ervoor dat je kat traint op een lege maag en geef geen grote beloningen per keer. Ook kan je zelf lekkere kattensnoepjes maken! Bekijk hier het recept voor kattensnoepjes.

Ook kan je spelen met je kat na elke goede gedraging. Een kattenspeeltje zoals een hengel zorgt voor plezier samen. Na een paar seconden spelen, leg je het kattenspeeltje weg en hervat je de training.

tips

Aanleren of afleren?

Bekijk hier de 8 leukste commando’s die je jouw kat kunt aanleren! Blijft je kat maar in de gordijnen springen of wil je je kat niet meer op het aanrecht hebben? Lees hier onze tips van het afleren van gedrag.

Beloningen voor je konijn of knaagdier

Je konijn, cavia, hamster, degoe, rat of muis vindt het heerlijk om lekkere snoepjes te ontvangen! Snoepjes voor je knager kunnen knaagdier/konijnensnoepjes zijn, maar een stukje wortel kunnen ook erg verleidelijk zijn. Zorg ervoor dat de groenten of fruit die je geeft niet giftig zijn voor je knager. Check hier wat giftig is voor je knager. Daarnaast kan je zelf gezonde snacks bakken! Bekijk hier het recept voor knaagdiersnoepjes.

tips

Aanleren of afleren?

Knuffelen met je knager of zindelijkheidstraining? Check hier de leukste trucjes die je jouw knager kunt aanleren! Wil je juist gedrag afleren? Bekijk hier hoe je iets afleert bij je konijn.

Beloningen voor je vogel

Vogels vinden het heerlijk om als beloning een vogelsnack te krijgen. Pompoenpitten of pijnboompitten zijn erg lekker en snel op te eten, maar je kunt ook trosgierst in kleine stukjes knippen en dit aanbieden. Probeer niet te veel te geven in één keer als beloning, want anders kan je gevleugelde vriend snel vol raken en niet meer geprikkeld worden door de snack. Je kunt ook zelf vogelsnacks maken en deze geven! Check hier het recept voor vogelsnoepjes.

tips

Trucje aanleren!

Je kan de leukste trucjes leren aan je vogel! Check hier hoe je jouw vogel traint.