Heupdysplasie bij honden, ook bekend als HD bij honden, is een pijnlijke aandoening van de heupen. Grote hondenrassen, zoals de Duitse Herder en de Labrador Retriever, en zeer grote hondenrassen, zoals de Leonberger, hebben een groter risico op heupdysplasie. Wat is de levensverwachting van een hond met HD? En wat zijn de symptomen van heupdysplasie? Dit en meer lees je in dit adviesartikel!
Wat is heupdysplasie bij honden?
Bij heupdysplasie is het heupgewricht abnormaal gevormd en het komt voornamelijk voor bij bepaalde hondenrassen en oudere honden. Door speelsheid op jonge leeftijd, verkeerde voeding, overgewicht en erfelijkheid groeit de heup verkeerd en zit de heupkop niet goed vast in de heupkom. Kraakbeen raakt beschadigd, gewrichten groeien vervormingen en gewrichten stoten tegen elkaar en het botvlies aan; dat de hond pijn heeft door deze heupaandoening, is geen verrassing! De prognose van HD is niet goed: door slijtage en vervorming zal de gewrichtskop platter worden, slechter in het heupgewricht passen en zal je hond stijver worden.
Heupdysplasie hond gradaties
Om heupdysplasie te diagnosticeren dient de ‘norbergwaarde’ als indicatie. Hoe beter de heupkop in de heupkom zit, hoe hoger de norbergwaarde is en hoe beter de heupen zijn. Bij een lagere norbergwaarde zal de hond (of kat!) hoogstwaarschijnlijk last hebben van heupdysplasie. De volgende categorieën worden aangehouden voor heupdysplasie:
- HD-A. Goed nieuws! Een hond met score ‘HD-A’ heeft gezonde heupen en is geen drager van heupdysplasie. Bepaalde honden met deze score kunnen veilig gebruikt worden voor de fokkerij.
- HD-B. Bij een hond met score ‘HD-B’ is een lichte vorm van heupdysplasie te zien. Deze honden zijn ook genetisch drager van heupdysplasie.
- HD-C: Er zijn lichte aanduidingen van heupdysplasie te zien.
- HD-D: Er zijn duidelijke aanduidingen van heupdysplasie te zien.
- HD-E: De heupen zijn duidelijk abnormaal gevormd en hebben een ernstige vorm van heupdysplasie.
Heupdysplasie bij honden: symptomen
Als je de symptomen van heupdysplasie kan herkennen, kan je je hond een prettiger leven bieden. Niet elke hond zal elke onderstaand symptoom uiten en niet alle symptomen betekenen dat dit automatisch heupdysplasie is. Het vaststellen van HD is enkel door de dierenarts te doen met een röntgenonderzoek. Ondanks deze informatie zijn dit de meest voorkomende symptomen van heupdysplasie:
- Niet kunnen of willen springen
- Minder willen rennen of spelen
- Moeilijk opstaan en meer blijven liggen
- Lopen met een doorgezakte rug en poten
- Waggelen met de achterpoten
Heupdysplasie bij honden: behandeling
Als de heupdysplasie nog weinig aanwezig is en je hond nog weinig of geen artrose door HD heeft, kan je hond behandeld worden met en zonder operatie. Medicijnen, voornamelijk in de vorm van NSAID’s, werken pijnstillend en ontstekingsremmend. Hierdoor wordt de vorming van artrose (door HD) vertraagd en ervaart je hond minder pijn. Een operatie wordt uitgevoerd wanneer er geen artrose in het heupgewricht is gevormd en wordt meestal alleen bij jonge honden uitgevoerd. Met een zogenoemde bekkenkanteling wordt het bekken op verschillende plaatsen doorgezaagd en vervolgens vastgezet met plaatjes zodat de heupkop stabieler en dieper in de heupkom geplaatst wordt. Voor meer informatie over de kosten van de medicijnen of de operatiekosten van de bekkenkanteling dien je de dierenarts voor een indicatie te vragen.
Heupdysplasie bij honden: kans verkleinen en pijn verminderen
Naast het geven van NSAID’s en een operatie zijn er meer tips om de kans op artrose door HD te verkleinen. Dit zijn de tips die je thuis kunt uitvoeren om de kans te verkleinen en pijn te verminderen:
Voorkom overgewicht
Dat lekkere hondensnackje of een beetje extra voer, overgewicht ligt op de loer! Soms is het lastig om de penetrerende staar van je hond te negeren, echter is het belangrijk om dat wel te doen! Honden met overgewicht hebben op latere leeftijd sneller last van artrose, helemaal wanneer de hond ook nog gevoelig is voor HD. Beloon je hond bij goed gedrag eens op een andere manier, zoals met hondenspeelgoed, een aai of een knuffel. Heeft je hond artrose en overgewicht? Al dat extra gewicht zorgt voor extra druk en pijn op de gewrichten. Afvallen en het hebben van een gezond gewicht zorgt ervoor dat honden lekkerder in hun vel zitten!
Geef supplementen en de juiste voeding
Niet alleen de hoeveelheid van het eten is belangrijk, ook wat je in het bekje van je beestje doet is van belang. Weet je dat jouw hond gevoelig is voor HD of artrose? Geef supplementen voor het bewegingsapparaat! Voornamelijk glucosamine en chondroïtine zijn een dynamisch duo, glucosamine stimuleert de aanmaak van kraakbeen en chondroïtine remt de afbraak van kraakbeen. Hondenvoer voor het bewegingsapparaat helpt ook bij het behoud van een gezonde hond. Naast glucosamine en chondroïtine bevatten deze voeding de juiste vetzuren en antioxidanten.
Orthopedisch hondenkussen
Verwen je viervoeter met een heerlijk orthopedisch hondenkussen. Deze kussens zijn gemaakt van traagschuim en verdeelt de druk over het lichaam. Spieren en gewrichten worden ondersteund en het kussen vormt zich naar het lichaam van je hond. Deze kussens zijn niet alleen voor oude honden, ook jongere honden hebben baat bij deze kussens! Met de Bendson van Trixie of Hampton van Adori droomt je hond heerlijk en verantwoord weg naar dromenland.
Loopplanken en huisdiertrappen
Springen en traplopen geven zware belasting op de spieren en gewrichten van je hond en op lange termijn wordt de kans op gewrichtsproblemen vergroot. Loopplanken en huisdiertrappen maken het een stukje makkelijker om in en uit de auto te stappen en kunnen bij preventief gebruik de kans op gewrichtsproblemen verkleinen.
Mentale spelletjes
Lichamelijk kunnen bepaalde bewegingen op den duur last veroorzaken, echter is er meestal weinig tot niets mis met het koppie van je huisdier. Blijf je hond mentaal uitdagen met interactief speelgoed! Met leuke voerpuzzels zal je hond zich niet vervelen. Een leuke en interactieve manier om je hond bezig te houden en om het hondenvoer te verdelen over de dag!