Menu

Je gaat lekker het water opzoeken tijdens de warme dagen om te genieten van de heerlijke verkoeling. Je zoekt een plekje op om samen met je hond te zwemmen, maar let op gevaren zoals harde stroming, blauwalgen en botulisme! In dit advies laten we jou enkele puntjes zien waar je op moet letten als je een verkoelende duik in het water wil gaan nemen met jouw viervoeter.

tip kattenspeeltjes maken

Ander dagje uit?

Heb je het hondenstrand of het zwembad voor je hond in de tuin wel weer gezien? Bekijk hier de leukste uitjes waar je je hond mee kunt nemen!

De checklist voor meren en stranden voor jouw hond

Wanneer je lekker naar een meer of een strand gaat voor het zwemmen, moet je eerst checken of het veilig is om te zwemmen voor jou en je hond. De top 4 punten waar je op moet letten:

  • Nummer 1

    Mag je hond er zwemmen?

    Voordat je met je hond op pad gaat, moet je eerst checken of je hond toegestaan is bij het desbetreffende strand of meer. Er wordt onderscheid gemaakt in verschillende hondenstranden:

    • Het hele jaar geopend voor honden.
    • Helft van het jaar geopend voor honden.
    • Gedeeltelijke tijd per dag geopend voor honden.
    • Helft van het jaar volledig geopend en de andere helft van het jaar gedeeltelijke tijd per dag geopend voor honden.

    Bij sommige stranden mag je jouw hond meenemen, maar geldt er een aanlijnplicht. Neem daarom altijd een halsband of tuigje mee met riem, zodat je nooit in overtreding bent. Een boete kan al snel oplopen tot bijna €100,-. Ook gelden er vaak opruimplichten op de hondenstranden. Vergeet de poepzakjes niet, want anders kan je dagje strand beboet worden met €140,-. Daar kan je nog heel veel hondenvoer voor kopen… 

    De prijzen van de boetes kunnen verschillen per gemeente. Voorbeelden van leuke hondenstranden die je kunt bezoeken zijn hondenstrand Kijkduin of het Noorderstrand in Scheveningen. 

  • Nummer 2

    Stilstaand water.

    De omstandigheden van stilstaand water zijn ideaal voor waterbacteriën zoals blauwalgen, botulisme en leptospirose (Ziekte van Weil). Lees hieronder meer informatie over deze gevaarlijke bacteriën en hoe je deze kunt herkennen en check de staat van het water waar je naartoe kunt gaan online of op borden.

  • Nummer 3

    Kan je hond zelf uit het water komen?

    (Grote) rivieren hebben een sterke stroming, waar je als mens en dier moeilijk uit kunt komen. Daarnaast hebben vaarwateren met (grote) boten ook een bepaalde stroming die wordt opgewekt door de boten. Als mens heb je het inzicht om niet te dicht bij het midden van een rivier, te ver van de kust of te dichtbij een boot te zwemmen, maar honden hebben dat niet.  Bescherm je hond en laat je hond niet zwemmen op plekken met zware stromingen.

    Daarnaast moet je hond zelf uit het water kunnen komen. Zorg voor een plek waar de ondergrond niet te steil is, maar geleidelijk op- of afloopt. Weet je niet of je hond of puppy kan zwemmen? Gebruik een zwemvest.Ruffwear Float Coat Wave Oranje - Hondenzwemvest

  • null

    Ligt er niet te veel afval?

    Afval van voorgaande bezoekers of aangespoeld afval zoals botten van dode vissen of andere dieren zijn gevaarlijk en pijnlijk voor jou en je hond! Je hond kan verwond raken, waardoor pijnlijke wondjes in poten en zoolkussens kunnen ontstaan. Zorg voor een schoon plekje en ruim altijd je eigen afval op tijdens en na je bezoek. 

null

Vets Place dierenartsen

Wist je dat er in veel Pets Place winkels een dierenkliniek aanwezig is? Bekijk hier of er een Vets Place bij jou in de buurt zit!

Blauwalgen, botulisme en leptospirose 

Bacteriën zoals blauwalgen, botulisme of leptospirose kunnen jouw dagje zwemmen verpesten in een dierenarts– of huisartsenbezoekje. Bacteriën zijn eencellige micro-organismen die zichzelf kunnen delen zonder hulp van een gastheer. Deze bacteriën zijn dol op stilstaande, lauwwarme wateren en vermenigvuldigen zich in deze optimale omstandigheden. Vaak gebeurt dit in de zomermaanden, dus wees je in de maanden juni, juli, augustus en september extra bewust van deze ziekmakende bacteriën. Je hond neemt het op door het water te drinken of door zwemwater binnen te krijgen tijdens het zwemmen. Bekijk hier de belangrijkste kenmerken van deze bacteriën.

Blauwalgen bij jouw hond

Blauwalgen (cyanobacteriën) zijn bacteriën die voorkomen in stilstaande wateren en verspreiden gifstoffen die giftig zijn voor dier en mens. Tijdens het drinken of het zwemmen kan je hond deze bacteriën binnenkrijgen en erg ziek worden. Je zult zien dat eerste symptomen binnen enkele minuten tot enkele uren zullen optreden, want je ziet dat je hond maagdarm- en/of ademhalingsklachten krijgt. Daarna zal je spiertrillingen tot zwakte zien, wat dodelijk kan zijn voor je hond. Bel daarom de dierenarts bij verdenking van een vergiftiging.

Blauwalg herken je door de dikke blauwgroene of roodbruine laag op het water. Deze blauwalgen zijn het meest aanwezig in de zomer, wanneer het voor een langere tijd tussen de 20 en 30 graden is. Risicomaanden zijn juli, augustus en september.

Herken je de bovenstaande symptomen en verdenk je jouw hond van een blauwalgen-vergiftiging? Neem dan contact op met de dierenarts.

MAAK EEN AFSPRAAK MET DE VETS PLACE DIERENARTS

Botulisme bij jouw hond

Botulisme is een ernstige ziekte die veroorzaakt wordt door de gifstoffen van de Clostridium botulinum-bacterie. Botulisme herken je door dode vissen en vogels die in het water drijven. Deze dieren zijn helaas al slachtoffer geworden van de gifstoffen van de bacterie. De kadavers van de bacterie verspreiden de bacterie verder in het zwemwater, wat opgenomen kan worden door jouw hond. Als eerst zie je dat je hond maagdarmklachten (zoals braken en diarree of juist moeite met ontlasting) heeft, wat zal verlopen in zwakte en spiertrillingen. Het gif van de botulisme gaat zich in de overgang tussen zenuw en spier plaatsen, wat zal zorgen voor verlammingsverschijnselen. Botulisme komt gelukkig niet veel voor bij honden, maar wees alert wanneer je bij zulke wateren hebt gezwommen. De dierenarts zal de werking van de eventuele aanwezigheid van het gif remmen door de maag te spoelen en je hond te laten laxeren. Neem daarom altijd contact op met je dierenarts om verdere problemen te voorkomen.

MAAK EEN AFSPRAAK MET DE VETS PLACE DIERENARTS

Leptospirose (Ziekte van Weil) bij jouw hond

Leptospirose (Ziekte van Weil) is een ziekte die veroorzaakt wordt door leptospiren (bacteriën). Deze bacteriën worden overgedragen door een gastheer, wat meestal een dier is wat niet ziek wordt door deze bacterie. In het geval van zwemwateren verspreiden wilde muizen en ratten de leptospiren via de urine in het water. Tijdens het zwemmen krijgt je hond deze bacteriën binnen, en kan er heel ziek van worden. Je zult zien dat je hond suf wordt, maag darm klachten krijgt (zoals braken en diarree) en je ziet gele slijmvliezen. Ook kan rode urine duiden op de ziekte van Weil, wat betekent dat er bloed in de urine aanwezig is. Verdenk jij jouw hond op de ziekte van Weil? Neem dan contact op met de dierenarts.

MAAK EEN AFSPRAAK MET DE VETS PLACE DIERENARTS
null

Meer vergiftigingen op de loer

Let op dat je hond niet te veel water binnenkrijgt, want dat kan zorgen voor een watergiftiging! 1 liter water per 10 kilogram hond is al giftig en kan ervoor zorgen dat de zoutbalans in het lichaam wordt verstoord. Lees hier meer over giftige stoffen voor je hond.

Verzorging tijdens en na het zwemmen met je hond

Om tijdens een dagje waterpret optimaal te genieten, is het van belang dat je jouw hond ook de goede zorg tijdens en na het zwemmen verleend. Check hier wat je kunt doen:

  • Geef je puppy voldoende rust. Soms kan het lijken alsof puppy’s een onuitputtende energiebron hebben. Toch is het verstandig om voldoende rust te bieden voor de groei van jouw kleine hond.
  • Bied tijdens het zwemmen hondenvoer en drinkwater via een opvouwbare voer- of waterbak. Heb je je hond net voer gegeven? Laat je hond minimaal 30 minuten rusten.
  • Neem voldoende drijvend hondenspeelgoed mee! Met het de bal van Chuckit of met de Trixie Trainings Dummy ervaren jullie urenlang hondenplezier! 
  • Droog de oren en de oorschelp van je hond zachtjes af. Hiermee verklein je de kans op oorontsteking, vooral bij honden met hangende oren.
  • Droog de vacht van je hond af met een handdoek of badjas voor je hond. Zo minimaliseer je de kans op een te koude lichaamstemperatuur.
  • Check je hond op eventuele wondjes aan de poten en voetzolen.
BESTEL IN DE WEBSHOP