Je ziet het steeds vaker op menukaarten, bij kookprogramma’s en festivals; Slow cooking, een methode waarbij vlees of vis urenlang ligt te garen onder lagere temperatuur. Het beroemde gerecht Pulled pork wordt op deze manier bereid, maar ook spareribs en rosbief zijn heel lekker als slow cooking-gerecht. Tijdrovend, maar een uitdaging voor de echte barbecuefanaat!

Wat is slow cooking?

Wat houdt slow cooking nu precies in? Eigenlijk is het een bereidingswijze waarbij je de barbecue gebruikt als een soort oven. In plaats van het vlees voor kortere tijd te grillen onder hoge temperatuur, laat je het heel langzaam garen op 80 tot 100 graden. De reden is dat vlees of vis bij een warmere temperatuur heel droog wordt. Als je goed doet, wordt het zo mals dat het uit elkaar valt en smelt in je mond.

Tijdrovend klusje

Slow cooking is niet makkelijk en neemt veel tijd in beslag, soms wel vijf of zes uur, maar de uiteindelijke smaak en smeuïge zachtheid is het wachten meer dan waard. Een voordeel is ook dat je niet constant bij de barbecue hoeft te blijven staan en tegelijkertijd aan de bijgerechtjes kunt werken. Of alvast beginnen voordat de gasten komen. Wel zo gezellig!

Welke bbq is geschikt voor slow cooking?

Voor een succesvolle slow cooking-sessie, heb je een afsluitbare barbecue nodig. Een keramische Kamado barbecue is ideaal vanwege de perfecte constante temperatuur die je kunt bereiken, maar met een kogelbarbecue zit je ook gebakken. De truc is om de temperatuur constant te houden. Een thermometer is dus onmisbaar.

Voor je het stuk vlees of vis onder de kap legt, kun je ervoor kiezen om het van tevoren in te wrijven met lekkere kruiden. Bij slow cooking hoort ook een lekkere rooksmaak. Die kun je creëren met houtsnippers of –blokken. Lees hier alles over roken met de barbecue.

Vergeet niet om bij slow coocking een barbecuewant erbij te pakken, want veiligheid staat voorop! Zodra de deksel enige tijd op de barbecue ligt zal deze, net als het vlees, gloeiend heet worden.

Barbecueën en vooral slow cooking zijn nog nooit zo populair geweest als nu. Wordt dit de zomer waarin jij je vrienden, familie en ook zeker jezelf verrast met je barbecuetalent?

Een geselecteerd assortiment aan barbecues kun je bestellen in onze webshop. Voor het complete assortiment aan barbecues en barbecue producten kun je naar één van de Boerenbond winkels. Zoek hier een winkel bij jou in de buurt.

BEKIJK HET BBQ ASSORTIMENT IN DE WEBSHOP