Waarom krabt je kat eigenlijk? Waar plaats je jouw gekochte krabpaal? Welke verschillende krabmogelijkheden zijn er eigenlijk? En wat te doen als jouw kat niet krabt aan de pas gekochte krabpaal? In dit advies lees je meer over het krabgedrag van de kat en krijg je antwoord op bovenstaande vragen.

Waarom krabt een kat?

Afbakenen van het territorium

De kat markeert met het krabben zijn leefgebied. De kliertjes die tussen de voetzolen van de kat zitten, scheiden geurstoffen (feromonen) en zweet af. Het zweet en de feromonen vormen een unieke geur. Wanneer de kat met zijn nagels over een oppervlakte of voorwerp krabt wordt deze unieke geur afgescheiden. De combinatie van de markering, de geur en de afgevallen nagelschede zorgen voor een sterke zichtbare en ruikbare boodschap voor de andere katten in de omgeving.

Nagelonderhoud

Katten wrijven hun nagels tegen lang stevig materiaal, dit zorgt ervoor dat de buitenste laag van de nagel (genaamd de nagelschede) dan loslaat en de onderliggende scherpe nagel tevoorschijn komt. Het onderhoud van de nagels is dan ook om het jachtinstinct van de kat te bevorderen. Naast dit fenomeen traint de kat de spieren van zijn voorpoten.

Het afreageren van spanning of stress

Tijdens conflicten met soortgenoten of wanneer de kat gefrustreerd raakt, kan dit zorgen voor spanningen bij de kat. Deze spanningen kunnen ervoor zorgen dat de kat aan voorwerpen in de buurt gaat krabben. Wanneer je kat dit gedrag vertoont, is dit een manier om stress te verminderen, ook wel ”overspronggedrag” genoemd.

null

Nieuwe kat in huis?

Komt er een kat voor het eerst in jouw huis? Zorg dan altijd dat er een krabpaal klaar staat! Anders is de kans groot dat je kat zijn nagels in de bank en stoelen zal zetten. Probeer dit te voorkomen want zodra een meubel is gemarkeerd met geurstoffen, dan zal de kat herhalend blijven krabben aan dezelfde meubelstukken.

Welke krabmogelijkheden zijn er voor mijn kat?

Is je kat een horizontale krabber (krabt aan matten of het zitgedeelte van de bank) of verticale krabber (krabt aan de muur, klimpaal of een boom)? Houd hiermee rekening bij de aanschaf van een krabmeubel. Een horizontale krabber zal namelijk niet snel een krabpaal, krabmeubel of krabton gebruiken, voor deze katten kun je beter een krabplank kopen.

Krabpalen

Krabpalen zijn verticale palen op een plateau met daaromheen sisal touw geweven. Deze palen zijn makkelijker te plaatsen dan een meubel. De krabpaal moet lang genoeg zijn, zodat de kat zich helemaal uit kan strekken tegen de paal. Zorg er ook voor dat de krabpaal stabiel genoeg staat en niet omvalt, dit kan anders voor angst zorgen bij de kat. Krabpalen zijn in verschillende kleuren en maten verkrijgbaar.

BESTEL HIER KRABPALEN

Krabplanken

Krabplanken zijn een kleinere vorm van de krabpaal, dit betekent dat een krabplank minder ruimte in je woning inneemt. Een krabplank is dan ook makkelijker te plaatsen dan een krabpaal. Krabplanken kunnen bevestigd worden tegen de muur, zodat deze niet wordt aangetast. Ook kan de krabplank dienen voor katten die graag horizontaal hun nagels willen verzorgen.

BESTEL HIER KRABPLANKEN

Krabmeubels

Het krabmeubel is een krabpaal gecombineerd met een schuil- of ligplaats. Deze meubels zijn in verschillende kleuren, breedtes en hoogtes te verkrijgen en zo kan je het krabmeubel kopen naar de wensen van jouw kat. De meeste krabmeubels beschikken over krabpalen, tonnen en krabplanken. De kat heeft een veilige plek in het krabmeubel, omdat hij zich kan terugtrekken in de dichte tonnen en hoge slaapplekken. Met deze combinatie van krabmogelijkheden heb je altijd een goed product voor jouw viervoeter. Hoe hoger het krabmeubel hoe meer de kat kan klimmen, krabben en klauteren en zo ook zijn energie kwijt kan.

BESTEL HIER KRABMEUBELS

Krabtonnen

Een krabton is een unieke krabpaal waar je kat niet alleen zijn nagels aan kan vijlen maar ook lekker op kan relaxen. De krabton staat chique in je interieur en is compacter dan een krabmeubel. Ook kan de kat zich hierin verstoppen en daardoor terugtrekken in jouw huis. 

BESTEL HIER KRABTONNEN
null

Kattenkrabpalen

Wanneer er meerdere katten aanwezig zijn, is het verstandig om één krabpaal per kat plus één krabpaal extra te hebben, zodat je de katten een keuze biedt.

Waar zet je de krabpaal neer?

Een krabpaal moet altijd in de looproute van de kat staan. Wanneer je een krabpaal in de hoek van de kamer zet, wordt deze meestal niet gebruikt. De krabpaal staat dan niet in zijn of haar looproute. Zet meerdere krabpaal op of naast de looproutes van je kat. Zorg ervoor dat de krabpaal altijd in een kamer staat waar de kat veel is, dit kan ook in meerdere kamers van het huis zijn.

 • null

  Stap 1

  Krabmogelijkheid in doorgangen

  Katten willen graag markeren als ze van buiten naar binnen komen. Het is dan ook handig om de krabmogelijkheden bij doorgangen (denk aan deuren) te zetten.

 • null

  Stap 2

  Krabmogelijkheid bij de slaapplek

  Wanneer een kat wakker wordt kan hij of zij zich gaan uitrekken. Zorg er dan ook voor dat er een krabmogelijkheid in de buurt is van de slaapplek van jouw kat.

 • null

  Stap 3

  Krabmogelijkheden voor meerdere katten in één huishouden

  In een huishouden met meerdere katten moet er altijd rekening worden gehouden met de voorkeur voor materialen van de verschillende katten. Meerdere krabplekken in huis creëren is hierbij van belang, dit is om spanning tussen de katten te voorkomen.

Heb je de krabpaal op de juiste plek staan, maar krabt jouw kat nog steeds niet aan de krabpaal?

Gebruik dan wat kattenkruid of valeriaan op de krabpaal. Dit maakt de krabpaal zeer aantrekkelijk voor jouw kat. kattenkruid in spray vorm is het handigst om aan te brengen op de krabpaal.