Herkomst

Bodemvissen zijn vissen die, zoals de naam al weggeeft, vooral op de bodem van het aquarium leven. Je kunt deze vissen vooral herkennen aan hun mond. Deze is naar de beneden gericht omdat deze vissen daar hun voedsel vandaan halen.  In het aquarium vindt je veel meervalachtige bodemvissen waaronder verschillende Corydoras soorten. Er zijn ook een aantal algeneters die onder de bodemvissen vallen.

Huisvesting & verzorging

De verzorging van je aquarium is voor alle bewoners hetzelfde. Het belangrijkste is de waterkwaliteit, dat van grote invloed is op de gezondheid van je vissen. Deze kwaliteit is op meerdere manieren te creëren en te handhaven. Er zijn veel middelen verkrijgbaar om het water van je aquarium voor te bereiden op de komst van je vissen. Het is verstandig het aquarium eerst een aantal dagen gevuld met water en planten te laten staan voordat je de nieuwe bewoners toelaat. De middelen die je aan dit water kunt toevoegen maken kraanwater geschikt voor vissen en zorgen voor de juiste balans aan stoffen.

Wanneer je de vissen gaat toevoegen, hang dan eerst het vervoerzakje in het aquariumwater. Schep vervolgens een aantal keer water uit het aquarium in het zakje zodat de vissen langzaam wennen aan het nieuwe water. Uiteindelijk kun je de vissen met behulp van een netje in het aquarium loslaten.

Om de waterkwaliteit op peil te houden, is het aan te raden een filter te installeren om het water schoon te houden. Een zuurstofpomp kan helpen het zuurstofgehalte op peil te houden. Wanneer je last krijgt van algen in het aquarium, komt dit vaak door te veel voeren of te weinig waterplanten. Ook zullen veel soorten bodemvissen een gedeelte van de algen weg eten.

Tropische vissen hebben een constante watertemperatuur nodig. Voor de meeste aquariumvissen ligt de optimale temperatuur tussen de 22 en 25 graden en dus net iets boven kamper temperatuur. Om deze temperatuur constant te houden, is een verwarmingselement nodig. Let erop dat het element is aangepast op de maat van het aquarium. Een kap over het verwarmde aquarium vangt het verdampte water op zodat dit niet constant bijgevuld hoeft te worden. Het water in het aquarium moet er helder en schoon uit blijven zien. Hier kun je voor zorgen door een juist evenwicht van vissen en planten die elkaar aanvullen.

Let goed op de hoeveelheid voer die je geeft. Wanneer dit te veel is, wordt het aquarium sneller vies. Omdat bodemvissen vooral op de bodem leven, is het belangrijk dat je een vrij breed aquarium hebt met voldoende bodemoppervlak. Hierop moeten ook schuilmogelijkheden aanwezig zijn in de vorm van planten en decoratiematerialen waar de vissen in of onder kunnen schuilen. Gebruik in het aquarium altijd materialen die speciaal daarvoor gemaakt zijn. Hiervan weet je zeker dat het geen schadelijk effect heeft op de waterkwaliteit. Wanneer je natuurlijke materialen zoals hout of stenen wil gebruiken, kun je deze van tevoren uitkoken zodat ziekteverwekkers onschadelijk worden gemaakt.

BEKIJK ALLE AQUARIA IN DE WEBSHOP

Voeding

Bodemvissen eten voedsel dat op de bodem van je aquarium te vinden is. Dit zullen voedselresten zijn van het voer dat je zelf geeft aan alle aquariumvissen maar bijvoorbeeld ook algen die aanwezig zijn op de bodem. Omdat er veel verschil kan zitten in de hoeveelheid voer die op de bodem te vinden is, zijn er ook speciale voerproducten voor bodemvissen te vinden. Deze voeding bestaat uit tabletjes met alle voedingsstoffen die je bodemvis nodig heeft om gezond te blijven. Deze tabletjes zinken naar de bodem van het aquarium zodat je bodemvissen, en niet de andere vissen, zich hiermee kunnen voeden.

BESTEL VISSENVOER IN DE WEBSHOP

Gezondheid & ziekte

Houd het uiterlijk van je vissen goed in de gaten om afwijkingen op tijd te constateren. Bij verschillende aandoeningen zul je veranderingen zien op de huid of vinnen van je vissen. Voor veel van deze aandoeningen zijn middelen te krijgen bij de dierenspeciaalzaak. Let ook goed op het gedrag van je vissen. Wanneer je afwijkende gedragingen ziet, kan dit betekenen dat je vissen zich niet goed voelen. Ga in dat geval na of de waterkwaliteit hoog genoeg is en gebruik eventueel teststrips om het water te testen. Voor afwijkende waterwaardes zijn middelen te krijgen en ook een pomp met filter kan helpen het water gezonder te maken.

Kosten

Houd er rekening mee dat een huisdier altijd kosten met zich meebrengt. Naast de aanschaf van het dier en een geschikt verblijf met inrichting, zijn er ook terugkerende kosten. Je dier heeft dagelijks voer nodig dat voorziet in zijn specifieke behoeftes. De inrichting van het aquarium zal af en toe aan vervanging toe zijn en waterverzorgingsproducten gebruik je regelmatig opnieuw. Ook kan het zijn dat je vis ziek wordt en er kosten voor geneesmiddelen worden gemaakt. Denk ook aan de tijd die je moet inplannen voor de dagelijkse verzorging van je vis en het schoonhouden van het aquarium.

De meeste vissen kunnen 5 tot 15 jaar oud worden en vertrouwen op jouw volledige zorg en aandacht gedurende die tijd. Kun je niet meer voor je huisdier zorgen? Zoek dan een geschikt opvangadres of nieuwe eigenaar.

BEKIJK ALLE AQUARIUMPRODUCTEN IN DE WEBSHOP