Help jij ook de vogeltjes in de winter? Bij langdurige vorst en sneeuw kunnen tuinvogels zelfs omkomen van de honger. De dieren zijn zwakker en kunnen makkelijker gevangen worden door roofvogels. Ook zijn er ’s winters weinig insecten te vinden en vormen zaden het belangrijkste voedsel van tuinvogels. Help daarom de vogeltjes in de winter door gevarieerd voer aan te bieden en door een waterschaal in je tuin te plaatsen. Lees verder hoe je dit het beste kunt doen! 

Welk voer helpt de vogeltjes in de winter het beste?

Energierijk voedsel is het beste om ‘s winters aan de tuinvogels te geven. Dit kan je bieden met ongezouten en ongebrande pinda’s. Deze noten zijn rijk aan vet en zeer geschikt als wintermaal. Verder doe je de tuinvogels een groot plezier met lekkere vetbollen, vogelpindakaas of strooivoer. Versele-Laga heeft een speciale vogelvoeding wat ideaal is tijdens de winter: de Winter Frost Nights strooivoer. Deze voeding is extra vetrijk en ideaal tijdens de winterse dagen en nachten. Lees hier meer over welk voer je de tuinvogels per seizoen kunt geven.

Verschillende soorten voederhuisjes

Met voederhuisjes en voederhouders kun je je bovendien je tuin of balkon leuk aankleden. Daarnaast is het belangrijk om het tuinvogelvoer verdeeld in de tuin of het balkon te bieden zodat elke vogeltje een graantje mee kan pikken. Hang bijvoorbeeld een duurzame voersilo’s of pindakaaspothouder van Singingfriend op! Deze bestaan volledig uit gerecycled materiaal uit pakken van frisdrank. Ook kun je de Wildbird voederpaalsysteem in de tuin steken om pindanetjes of voersilo’s op te hangen. Wil je liever dat alleen de kleinere vogelsoorten toegang hebben tot het strooivoer? Dan kan de Wildbird zaadsilo London jouw wens vervullen. Met twee kleine openingen kunnen kleinere vogelsoorten ongestoord genieten van het vogelvoer. Heb je geen tuin of heb je geen plek voor een voedersilo in je tuin? Dan kan de Wildbird raamvoederhuis Kreta toch zorgen voor een gezellige ontmoeting met de tuinvogels! Bekijk de verschillende soorten vogelvoeders hieronder.

info

Dé tuinvogels die jouw plek bezoeken in de winter!

De pimpelmees, merel en roodborst zie je sneller in de winter dan de huismus. Ben je benieuwd welke vogels je nog meer tegen kan komen? Lees hier wanneer bepaalde tuinvogels jouw tuin bezoeken!

Wat tuinvogels in de winter nog meer eten?

Heb je restjes eten over? Veel keukenrestjes zijn prima en kan je geven aan de tuinvogels. Wat je niet mag geven zijn restjes met veel zout of kruiden of restjes die beschimmeld zijn. Vetrandjes, gekookte aardappelen, gekookte rijst of fruit zullen je tuinvogels heerlijk vinden en zijn ook nog eens goed voor ze. Vergeet je de andere tuindieren, zoals egels, eekhoorns of kikkers, ook niet? Lees hier meer over de verzorging van tuindieren in de winter!

Tips tijdens het verzorgen van de vogeltjes in de winter

 • Nummer 1

  Zorg dat er voor de vogeltjes in de winter genoeg voer en water voor de vogels aanwezig is.

 • Nummer 2

  Bij lichte vorst kun je prima vers drinkwater aanbieden via een waterschaal. Vogels zullen het ook gebruiken om in te badderen. Het water glijdt van de ingevette veren af, dus bevriest niet. Bij strenge vorst kun je beter geen water aanbieden.

 • Nummer 3

  's Morgens en 's avonds hebben de tuinvogels hun voeding het hardste nodig. Zorg dus dat voer en water op deze momenten voorradig zijn.

 • Nummer 4

  Houd de voederplekken ijs- en sneeuwvrij. Zo kunnen de vogels er makkelijk bij komen.

 • Nummer 5

  Zorg voor verschillende soorten tuinvogelvoer om ook verschillende vogelsoorten naar je tuin te trekken.

BEKIJK ALLE PRODUCTEN VOOR TUINVOGELS IN ONZE WEBSHOP