“Wat kost een aquarium aan stroom?” Je hebt de vraag vast wel eens gehad wanneer het bezoek je aquarium bewondert. Hoeveel stroom verbruikt je aquarium eigenlijk, weet jij het? In dit artikel wordt uitgelegd hoe je het energieverbruik van het aquarium meet, zodat je volgende keer een heel precies antwoord kan geven! Verder lees je hoe een aquarium nóg energiezuiniger gemaakt kan worden en welke vissen kunnen leven zonder verwarming.

info vachttype

Pomp, heater en verlichting hebben invloed op het energie verbruik

Het stroomverbruik van een aquarium is afhankelijk van de pomp, heater, filter en verlichting. Vissen kunnen niet zonder pomp en (afhankelijk van de plaatsing van het aquarium) ook niet zonder licht. Er zijn echter vissen die zonder verwarming kunnen leven! Lees hier meer over onderaan dit artikel.
BESTEL AQUARIA IN DE WEBSHOP

Hoeveel stroom verbruikt een aquarium?

Het energieverbruik van een aquarium ligt lager dan mensen denken. Laten we het Qubiq 60 aquarium van Superfish als voorbeeld gebruiken.

De Qubiq 60 heeft een inhoud van 60 liter en werd getest bij een omgevingstemperatuur van 21°C, watertemperatuur 26°C en LED verlichting op een tijdklok van 12 uur per dag. Er werd gemeten dat de Qubiq 60 806 Watt per 24 uur verbruikt. Even ter vergelijking: gamen op een gameconsole verbruikt 200 Watt per uur. Als jij of een huisgenoot 5 uur gamet is dat al 1,000 Watt op een dag! Gamen op een computer verbruikt zelfs tussen de 400 en 1200 Watt per uur.

BEKIJK DE SUPERFISH AQUARIA IN DE WEBSHOP

Energieverbruik van je eigen aquarium meten

Benieuwd naar het energieverbruik van jouw aquarium? Zoek het wattage van de aquarium verlichting, filter en pomp op. Aan de hand van die cijfers kun je uitrekenen wat je aquarium per dag, maand of jaar kost. Een ander idee is het gebruiken van een energiemeter. Energiemeters of verbruiksmeters zijn apparaten die tussen een stopcontact en stekker gebruikt wordt. Via een app of een display op de verbruiksmeter kun je aflezen hoeveel elektriciteit het aangesloten apparaat verbruikt. Maakt je aquarium gebruik van meerdere stekkers? Steek dan de stekkers van je aquarium in een stekkerdoos, steek de stekker van de stekkerdoos in de energiemeter en steek die uiteindelijk in het stopcontact. Sommige verbruiksmeters geven zelfs aan hoeveel het apparaat per uur kost aan stroom.

Tips om een aquarium nóg zuiniger te maken

Bang dat het aquarium toch teveel energie verbruikt? Maak het aquarium energiezuiniger met onderstaande tips!

Verwarming

  • Stel de temperatuur goed in. Voor veel vissoorten is 24°C warm genoeg. Kijk goed naar de vissoort, want niet iedere vis kan leven in dezelfde temperatuur water.
  • Gebruik een thermometer om de temperatuur te controleren. Er zijn verwarmingselementen met ingebouwde thermometer, zoals de SuperFish smart heater.
  • Kies een verwarmingselement met de juiste wattage. Een verwarmingselement met een lage wattage staat veel vaker aan, heeft meer moeite om het water te verwarmen en verbruikt daardoor meer energie. Een verwarmingselement met een hogere wattage staat veel minder vaak en minder lang aan, doordat het water sneller verwarmd wordt.
  • Zorg dat het verwarmingselement in de stroming hangt. Op deze manier wordt het water op de meest efficiënte manier op temperatuur gehouden.
BESTEL VERWARMINGSELEMENTEN IN DE WEBSHOP

Verlichting

  • Stap over op LED verlichting. LED verlichting is niet alleen zuiniger in gebruik, maar  de opbrengst is ook nog 150% hoger dan de oude TL verlichting.
  • Zet de verlichting op een tijdschakelaar of controller. Op die manier gaat het licht van het aquarium aan en uit op ingestelde tijden. Het licht blijft dan niet per ongeluk de hele nacht branden.
  • Verlicht het aquarium niet langer dan 12 uur. Afhankelijk van de plek waarop het aquarium staat hoeft de aquariumverlichting niet langer dan 8 uur aan te staan. Als de ruimte waarin het aquarium staat goed verlicht is, hoeft het aquarium licht minder lang aan te staan.
BESTEL VERLICHTING IN DE WEBSHOP

Filter

Zorg ervoor dat het filter en de slangen niet dichtslibben. De aquariumpomp moet harder werken wanneer de slangen en filter dichtslibben of verstopt raken. Door het goed schoon te houden en onderhouden verbruikt de pomp minder stroom en gaat het filter langer mee! De slangen kun je schoonmaken met een speciale borstel voor aquarium slangen, zoals de Superfish Hose Brush Cleaner.

En verder…

  • Kies voor een aquarium met een deksel of platen. Met een open aquarium verlies je snel warmte, waardoor het verwarmingselement vaker aan slaat. Een aquarium met deksel of platen houdt de warmte in het aquarium.
  • Zet het aquarium op een plek waar het niet tocht. Ook tocht in de ruimte zorgt ervoor dat de heater harder moet werken.
  • Gebruik een achterwand. Een aquarium achterwand werkt isolerend, waardoor het aquarium minder warmte verliest. Ook de zijwanden kunnen eventueel worden bekleed met stukken achterwand. De coole poster aan je muur hoef je niet achter het aquarium te plakken. Poster papier is niet geschikt als aquarium isolatie.
  • Zet het aquarium in een verwarmde ruimte, dus niet op zolder of in de schuur. Als de ruimte waarin je aquarium staat koud is, moet de heater meer moeite doen om het water in het aquarium op temperatuur te houden.
  • Kies voor een aquarium zonder verwarmingselement. Sommige vissoorten, kreeftachtigen en schelpdieren kunnen leven in aquaria zonder verwarmingselement. Deze dieren leven in de natuur in koude klimaten. Een aquarium zonder verwarmingselement heeft een temperatuur tussen de 18°C en 22°C. Hieronder lees je meer over vissen die op kamertemperatuur kunnen leven.

Vissen houden op kamertemperatuur

Deze vissen kun je op kamertemperatuur houden zónder verwarmingselement:

  • Goudvis (Carassius auratus auratus)
  • Regenboogwinde (Notropis Chrosmos)
  • Sluierstaart (Carassius Auratus)
  • Black Molly (Poecilia Sphenops Black)
  • Chinese Danio (Tanichthys Albonubes)
  • Chinese Hoogvinkarper (Myxocyprinus Asiaticus)
BESTEL ALLES VOOR HET AQUARIUM IN DE WEBSHOP