High five met je konijn, een hamster parcours of zelfs ratten trucjes leren. Je huisdier kunstjes aanleren is zeker mogelijk, en leuk! Het schept een band met je dier en je kan je familie en vrienden iets cools laten zien. Daarnaast is training met je huisdier ook goede verrijking. Cavia’s, ratten, hamsters en konijnen trainen is een makkie na het lezen van deze blog. Misschien lukt het met deze tips zelfs om je degoe of muis een leuk trucje te leren. Want wist je dat konijnen en knaagdieren veel dingen kunnen leren? Waar wacht je nog op! Ga snel aan de slag en lees hier meer over 8 trucjes die je jouw konijn of knaagdier kan aanleren!

Konijn en knaagdier traktaties 

Voordat je jouw knaagdier of konijn trucjes gaat aanleren, is het belangrijk dat jouw dier je voldoende vertrouwt. Bouw deze band op door goed voor je dier te zorgen, traktaties te geven, je knager niet te veel te dwingen en het vooral héél rustig aan te doen. Geduld is een schone zaak, zeggen ze, en dat is echt waar. Laat je knager gaan wanneer hij/zij dit wil en forceer niets. Welzijn staat altijd voorop! Blijf de commando’s dagelijks herhalen en houd de trainingen kort. Een half uurtje per dag is al voldoende. Je boekt sneller succes als je je cavia, konijn, rat of hamster traint vóór de voertijd en je beloningen gebruikt. Als beloning kan je een stukje knaagdiersnack of een zelfgemaakt knaagdiersnoepje geven. Groente of fruit is ook een goede beloning, maar check eerst of je knager het mag hebben!

tips

Trucjes aanleren, hoe dan?!

Voordat je begint met het leren van commando’s, is het goed dat je de basis van het trainen snapt en de juiste benodigdheden in huis haalt. Straffen helpt bijvoorbeeld niet. Wat wel helpt, is trainen wanneer je huisdier actief is en beginnen met trainen op jonge leeftijd. Check deze tips om de training leuker te maken!

Trucjes

Die knagers zijn zo dom nog niet. Je kan ze van alles aanleren en je goed met knaagdieren vermaken. Je kan met je konijn over hindernissen springen, je konijn leren luisteren naar de naam, je konijn uitlaten en een high five met je konijn doen. Er bestaat zelfs clickertraining voor konijnen. En wat dacht je van een hamster parcours? Je kan hamsters trucjes leren, zoals rechtop staan en rechtop lopen. Ratten kan je pas veel leren! Ratten trucjes leren is makkelijk, omdat ratten zeer intelligent zijn. Zo kan je ratjes trainen om op je schouder te zitten of leren draaien op commando. Cavia’s trainen is ook mogelijk. Cavia trucjes zijn: je cavia rechtop laten staan, een rondje draaien en voor de gevorderden zelfs slalommen! Als je het commando maar voldoende herhaalt en lekkers hebt, kom je een heel eind. Hieronder staan 8 trucjes die je konijnen en knaagdieren kan aanleren.

Rechtop staan

Dit trucje kan ieder konijn of knaagdier uitvoeren! Zorg ervoor dat je de beloning in je hand hebt en houd deze voor het neusje van jouw knager. Ga met de beloning steeds een stukje verder omhoog en geef de beloning wanneer je knager met de voorpoten van de grond staat. Ga steeds een stukje hoger, en beloon je knager elke keer bij een goede uitvoering!

High five

Leg je hand, voor je konijn of knaagdier, plat op de grond met je handpalm naar boven. Hou in je andere hand wat lekkers en laat je knager eraan ruiken. Beweeg je hand rustig richting de andere hand (die plat op de grond ligt) en laat je knaagdier het spoor ruiken. Als je je knager ver genoeg naar de hand op grond leidt, zal het pootje op jouw hand rusten. Geef de beloning en begin opnieuw. Merk je dat het makkelijker gaat? Houd je hand steeds een beetje hoger van de grond en blijf het rustig oefenen. Gaat dat ook steeds makkelijker? Hou je hand  dan schuiner, met je handpalm richting je konijn of knaagdier. Blijf je knager belonen bij de goede uitvoering en zeg duidelijk “high five” iedere keer als het pootje jouw hand raakt.

Op schoot klimmen

Konijn op schoot? Dat kunnen knaagdieren ook! Op schoot zitten en knuffelen kan zorgen voor gezelligheid en helpen om bijvoorbeeld je konijn, cavia of hamster tam te maken. Ga naast je konijn of knaagdier zitten. Zorg voor een lekkere beloning in jouw hand of op je schoot. Laat je knager weten dat je iets lekkers hebt, en laat het neusje het werk doen. Ga met je hand voor het neusje van je knager en begeleid jouw hand geleidelijk naar jouw schoot. Wanneer je knager een pootje op jouw schoot legt, geef je een beloning en begin je opnieuw. Herhaal het trucje en ga steeds een stukje verder. Uiteindelijk kan jouw knager ook uit zichzelf op jouw schoot klimmen of springen. Laat je knager gaan wanneer hij/zij wil. Hoe vaker je dit dit, hoe meer vertrouwen groeit en de kans stijgt dat je knager blijft zitten.

null

Je huisdier tam maken

Door je konijn of knaagdier op schoot te houden leer je je huisdier tam maken. Je knager went aan jou en jij went aan je knager. Wil je nog meer leren over je huisdier tam maken? Lees hier meer over hamsters tam maken, cavia’s tam maken en konijnen tam maken.

Rondje draaien

Konijnen, cavia’s en ratten trainen om een rondje te draaien kan makkelijk. Maar je kan “rondje draaien” ook zeker bij andere knaagdieren proberen. Er zijn mensen die hamsters trainen om dit te doen. Zolang je een lekkernij voor je knager hebt, moet het trucje te leren zijn. Zorg ervoor dat je de snack in je hand hebt en hou je hand voor het neusje. Maak met je hand (waar het lekkers in zit) een draaiende beweging om je knager heen, en je zal zien dat je diertje een rondje gaat draaien om zijn eigen as. Geef de beloning en probeer de oefening te herhalen. De beweging van je hand is erg belangrijk, dit wordt namelijk het commando voor het rondje draaien. Hou je hand steeds een stukje hoger als je de draaibeweging maakt. Uiteindelijk geef je je knager alleen nog een beloning nadat het rondje is gemaakt.

Bal rollen

Elk konijn of knaagdier kan een bal rollen, je moet alleen zorgen voor de juiste grootte bal. Zorg voor een bal die maximaal net zo groot is als jouw knager wanneer hij op zijn achterpoten staat. Let erop dat de bal niet te zwaar is. Het rollen van de bal is niet alleen leuk, maar ook een vorm van verrijking! Laat aan jouw knager zien dat je de beloning onder de bal hebt liggen, en laat je knager de bal wegrollen. Herhaal dit een aantal keer en probeer het daarna zonder beloning onder de bal. Rolt je trouwe knager de bal dan ook weg? Geef een beloning! Je kan ook een snackbal gebruiken. Stop een snoepje in de snackbal en geef de bal aan je knager. Je knager moet dan de bal bewegen om de snack die erin zit eruit te krijgen.

Parcours lopen

Wat dacht je van een hamster parcour! Een parcours (of doolhof) hoeft natuurlijk niet alleen voor hamsters te zijn. Zowel konijnen als knaagdieren kunnen rennen, springen, kruipen en goed of minder goed klimmen. Maak een route van maximaal een meter lang en begin makkelijk. Als je knager het doel van het parcours begrijpt en er snel doorheen gaat, kan je het parcours altijd nog uitbreiden. Leg op het parcours obstakels neer zoals speeltunnels, een brug of ander speelgoed/materiaal waar je knager langs, onderdoor of overheen kan. Zet je konijn of knaagdier bij het begin van de route en hou wat lekkers voor het neusje. Laat je huisdier het lekkers volgen richting het einde van het parcours. Geef af en toe een beloning. Bij de finish kan je je knager belonen door extra veel lekkers te geven.

null

Ready, Set, Go!

Heeft je konijn of knaagdier het parcours onder de knie? Ga de uitdaging aan en hou de tijd van het parcours bij. Wat nog leuker is, is om er samen met anderen een wedstrijd van te maken! Wie heeft het snelste huisdier?! Vergeet niet om een filmpje te maken van dit gedenkwaardige moment (inclusief commentaar, voor- en nabeschouwing)!

Hindernis springen (Konijn-Hop)

Je kan konijnen trainen om een hindernisbaan te lopen. Knaagdieren, zoals cavia’s, kunnen ook over lage hindernissen springen. Voordat je je konijn of knaagdier leert om over hindernissen te springen, is het handig om gebruik te maken van een target stick zoals de target stick van Trixie of de achterkant van een werpstick. Maak een hindernis van een horde of planken. Maak eerst een lage hindernis. Begeleid je konijn met behulp van een targetstick over de hindernis. Kleinere dieren, zoals een cavia, kan je beter aan de ene kant van de hindernis zetten en met lekkers over de hindernis heen lokken. Geef een beloning als je konijn of knaagdier over de hindernis is. In het begin zal je knager waarschijnlijk over de hindernis lopen in plaats van springen. De één heeft het trucje sneller door dan de ander. Blijf oefenen en forceer je huisdier niet.

LEES HIER DE BASISTIPS VAN TARGETSTICKS

Konijn uitlaten

Als je je konijn wil uitlaten kun je het beste een tuigje aanschaffen. Je konijn heeft tijd nodig om te wennen aan het tuigje, voordat jullie erop uitgaan. Doe het tuigje eerst thuis een paar dagen een half uur om, gevolgd door een uur per dag, etc. Beloon je konijn tussendoor. Als je merkt dat je nijn aan het tuigje gewend is, kan je de lijn vastmaken. Let op dat konijnen geen honden zijn en hun rug niet zo sterk is. Doe voorzichtig en geef geen rukken. Begin eerst binnen met leren aan de lijn lopen. Mocht je je konijn buiten willen uitlaten, oefen dan eerst in je tuin of een andere rustige plek. Denk altijd aan jullie veiligheid en ga weer naar huis als het niet veilig of leuk is. Laat je konijn snuffelen en heel langzaam wennen aan de nieuwe wereld buiten het hok.

null

Knaagdieren uitlaten

Voor knaagdieren is een tuigje minder geschikt, want ze weten zich er vaak uit te wurmen (fretten uitlaten kan wel). Kleinere huisdieren kan je beter aan beweging laten komen door ze bijvoorbeeld in een afgesloten ruimte een half uurtje los te laten lopen. Denk eraan dat ze niet aan gevaarlijke dingen kunnen knagen of iets waardevols kapot maken. 

Nóg meer kunstjes leren?

Kan je geen genoeg krijgen van leuke trucjes? Dit was maar een handjevol van wat je je konijn en knaagdier kan aanleren. Wil je jouw knaagdier of konijn nog meer kunstjes leren? Lees dan hier bijvoorbeeld hoe je konijnen zindelijk maakt of zoek jouw vraag op in onze adviesblog! Daarnaast kan je je huisdier ook dingen afleren. Zo kan het bijvoorbeeld voorkomen dat je konijn blijft sproeien of bijten. Bekijk hier hoe je iets kan afleren bij jouw konijn

Deel trucjes van jouw konijn of knaagdier!

We genieten graag mee van de trucjes die je jouw huisdier hebt aangeleerd! Het is super leuk om zo met je huisdier bezig te zijn, plezier te hebben en resultaat te boeken. Deel een foto of video van kunstjes die jij jouw konijn- of knaagdier hebt aangeleerd op Instagram! Tag ons met @petsplacenl en maak kans op een cadeaukaart ter waarde van €20,-.