Konijnen, cavia’s, hamsters, degoes, muizen en ratten. Deze kleine pluizenbollen zijn een onderdeel van veel gezinnen in Nederland. Ondanks dat konijnen en knaagdieren van nature minder gehoorzaam zijn dan honden, zijn ze slim en kan je ze leuke trucjes en commando’s leren! Lees hier welke trucjes jij kunt leren aan jouw knager.

De 6 trucjes

Voordat je de trucjes gaat aanleren bij jouw konijn of knaagdier, is het belangrijk dat jouw dier je voldoende vertrouwt. Bouw deze band op door goed voor je dier te zorgen en niet te veel te dwingen. Lees hier hoe je jouw konijn tam maakt. Laat je knager gaan wanneer hij dit wilt en forceer niets. Blijf de commando’s dagelijks, kort, herhalen en laat je knager op een rustige manier weten dat hij het goed heeft gedaan. Je knager kan je belonen met een kleine knaagdiersnack of een stukje van een zelfgemaakt knaagdiersnoepje. Ook kan je een lekker stukje groente of fruit geven, maar check eerst of je knager het mag hebben!

tips

Leer de basis!

Voordat je begint met het leren van de commando’s, is het goed dat je de basis van het trainen snapt en de juiste benodigdheden in huis haalt. Check onze tips om de training leuker te maken!

Rechtop staan

Dit trucje is voor ieder konijn of knaagdier! Zorg ervoor dat je de beloning in je hand hebt en houd deze voor het neusje van jouw knager. Ga met de beloning steeds een stukje verder omhoog en geef de beloning wanneer je knager met de voorpoten van de grond staat. Ga steeds een stukje hoger, en beloon je knager elke keer bij goede uitvoering!

High five

Leg je hand, voor je konijn of knaagdier, plat op de grond met je handpalm naar boven. Hou in je andere hand wat lekkers en laat je knager eraan ruiken. Beweeg je hand rustig richting de andere hand (die plat op de grond ligt) en laat je knaagdier het spoor ruiken. Als je je knager ver genoeg naar de hand op grond leid, zal het pootje op jouw hand rusten. Geef de beloning en begin opnieuw. 

Merk je dat het makkelijker gaat? Houd je hand steeds een beetje hoger van de grond en blijf het rustig oefenen. Gaat dat ook steeds makkelijker? Hou je hand schuiner, met je handpalm richting je konijn. Blijf je knager belonen bij de goede uitvoering.

Op schoot klimmen

Het zitten op schoot en het knuffelen kan zorgen voor gezelligheid. Dit trucje is niet moeilijk om te leren bij jouw knager! Je moet er echter voor zorgen dat je jouw konijn niet dwingt om te blijven.

Ga naast je konijn of knaagdier zitten. Zorg ervoor dat je een lekkere beloning in jouw hand hebt. Laat je knager weten dat je iets lekkers hebt, en laat het neusje zijn werk doen. Ga met je hand voor het neusje van je knager en begeleid jouw hand geleidelijk naar jouw schoot. Wanneer jouw knager een pootje op jouw schoot legt, geef je een beloning en begin je opnieuw. Herhaal het trucje en begeleid je knager steeds een stukje verder. Als je dit regelmatig doet, kan jouw knager ook uit zichzelf op jouw schoot gaan springen. Laat je knager gaan wanneer hij dat wil. Als je het vertrouwen geeft dat hij weg kan gaan, dan groeit het vertrouwen en wordt de kans dat hij blijft steeds een beetje groter!

Rondje draaien

Je knager is dol op de lekkernijen die je aanbiedt. Zorg ervoor dat je een snoepje in je hand hebt en hou je hand voor het neusje van je knager. Maak een draaiende beweging met je hand of met een target stick/werpstick, en je zal zien dat je konijn, cavia, hamster of rat ook een rondje gaat draaien om zijn eigen as. Geef de beloning en probeer het nog een paar keer. Hou je hand steeds een stukje hoger en maak de draaibeweging steeds een beetje hoger. Blijf je knager belonen bij goed gedrag!

Bal rollen

Elk konijn of knaagdier kan een bal rollen, je moet alleen zorgen voor de juiste grote bal. Zorg voor een bal die net zo groot is als jouw knager wanneer hij op zijn achterpoten staat. Het rollen van de bal is niet alleen leuk, maar ook een vorm van verrijking! Laat aan jouw knager zien dat je de beloning onder de bal hebt liggen, en laat je knager de bal wegrollen. Herhaal het een aantal keer en probeer het daarna zonder de beloning onder de bal. Rolt je trouwe knager de bal dan ook weg? Geef een beloning!

Over een hindernis springen 

Springen… Daar zijn vooral konijnen heel goed in! Voordat je je konijn leert om over een hindernis te springen, is het handig om gebruik te maken van een target stick zoals de target stick van Trixie of de achterkant van een werpstick. Maak een hindernis van een horde, een speeltunnel of planken. Bekijk onze basistips van het aanleren van de targetstick. Zorg eerst voor een lage hindernis. Begeleid je knager met behulp van een targetstick over de hindernis.

Gaat het goed? Beloon je knager met een lekkernij! Herhaal dit een paar keer en verhoog de hindernis steeds een stukje hoger. Zorg ervoor dat je niet te snel gaat verhogen, maar het geleidelijk oefent.

tips

Nooit uitgeleerd!

Het kan zijn dat je konijn blijft sproeien of gaat bekijken. Bekijk hier hoe je iets kan afleren bij jouw konijn. Er zijn ook nog veel meer dingen die je jouw konijn of knaagdier kunt leren. Lees bijvoorbeeld hier hoe je jouw konijn zindelijk kunt maken of zoek jouw vraag op bij ons in de adviesblog!