In deze blog gaat het over alle gevaren voor jouw moestuin. Dat zijn er nogal wat… schimmel, insecten, slakken, rupsen en nog veel meer. Is er nog wel hoop? Jazeker! Met deze tips zorg jij ervoor dat jouw kostbare plantjes beschermd blijven. Maar laten we eerst de vooruitgang checken van de Boerenbond moestuin!

Voeding tekort

Als jouw plantjes te weinig voeding krijgen, dan worden ze geel. Als je er op tijd bij bent dan kun je wat extra voeding toevoegen. Gebruik wel met mate mest, dit kan te sterk zijn voor de kleine moestuin sprietjes waardoor de sprietjes kunnen ‘verbranden’. Daarom is het beter om te wachten totdat de plantjes wat meer gegroeid zijn.

Schimmel

Wanneer je jouw moestuin teveel water geeft, dan kan er schimmel op gaan groeien. Dit kan geen kwaad en als je er snel bij bent dan kun je het er eenvoudig afkrabben. Je kunt de schimmel ook op het plantje laten zitten, dit zal verder geen invloed hebben op de groei van jouw moestuin. Als schimmel wilt voorkomen kan een plantensproeier helpen, deze stelt je in staat om precies de juiste hoeveelheid water geven door de verstelbare sproeikop.

Slakken

Slakken zijn dol op moestuinen! Maar als jij graag straks wil oogsten dan moet je voorkomen dat er slakken in jouw moestuin komen. Door op de rand van jouw kweekbak een randje kopertape te plakken, blijven de slakken weg. Slakken kunnen daar namelijk niet tegen als ze er overheen lopen.

Onkruid

Onkruid pikt de ruimte in van de wortels van jouw moestuinplantjes. Verwijder daarom het onkruid met wortel en al uit de grond. Tip: Verwijder onkruid met handschoenen aan. Een heel aantal van het tuin onkruid kan namelijk prikken.

Te zware plantjes

Dagelijks worden jouw moestuinplantjes groter en worden ze zwaarder. Niet alle stengels van de plant kunnen het gewicht van bijvoorbeeld de vrucht dragen waardoor de plant kan afbreken of slap gaat hangen. Wanneer dit gebeurd kun je de plant steun bieden door er plantenstokjes naast te zetten en bindbandjes omheen te binden. Maken de bandjes niet te strak vast! Neem ook vooral bandjes die te verstellen zijn zodat als de plant nog verder groeit je de bandjes aan kan passen aan de plant.

null

Meer informatie over een moestuin voor jouw huisdier?

Wil jij meer weten over het kweken van een moestuin voor jouw huisdier? Klik dan hier!