De bedoeling van deze oefening is dat je hond op je let zodra je daarom vraagt. Altijd, ongeacht wat hij op dat moment doet. Onmiddellijke aandacht van je hond krijgen, ongeacht waar hij op dat moment mee bezig is, is een heel krachtig middel om mogelijke agressie te voorkomen.
Je kunt het gebruiken als je hond baknijd/voernijd vertoont. Of als je hond uitvalt naar andere honden, of naar mensen. Je kunt het ook gebruiken als iemand je hond bewust of onbewust angstig maakt. Wanneer je hond die persoon gaat aanstaren, is dit vaak een voorbode van een uitval.
Een positief signaal
De woorden ‘Kijk eens’ zijn een signaal dat voor de meeste honden een positieve klank heeft. We gebruiken het vaak onbewust als we de hond iets lekkers willen geven of hem iets lekkers aanwijzen dat op de grond gevallen is. Daarom is het handig om voor deze oefening precies die woorden te gebruiken: waarom tenslotte iets anders kiezen als deze woorden al attentiewaarde hebben?
Het ‘Kijk eens’ moet zo’n impact op je hond krijgen dat hij daar onmiddellijk op reageert door zijn volledige aandacht op je te richten. Ongeacht waar hij op dat moment mee bezig is. Als je het signaal ‘Kijk eens’ zo krachtig maakt dat het ieder gedrag onmiddellijk stopt, heb je een heel sterke rem in handen.
Voorbereiding aanleren signaal ‘Kijk eens’
Gebruik verschillende hondensnacks die je hond graag lust en stop deze in een heuptasje, of verspreid de snacks in afgesloten maar makkelijk te openen doosjes.
Stap 1
Je begint binnenshuis, in een rustige situatie zonder afleiding. Als je hond op je let (een gedraaid oor kan al een begin zijn) of naar je kijkt, zeg je onmiddellijk 'Kijk eens' en geef meteen een lekkere snack of gooi een speeltje weg. Herhaal dit iedere keer als de mogelijkheid zich voordoet. Dus wees attent, vang die eerste kleine tekenen en reageer er meteen op.
Een click in ruil voor aandacht
Je kunt uiteraard de clicker gebruiken om het gedrag dat je wilt hebben in te kaderen. Uitgangspunt is dat de hond heel precies geleerd heeft wat een click betekent.
Bouw de aandacht van je hond uit. Eerst reageer je met het geven van aandacht/beloning bij de flauwste blik, maar uiteindelijk wil je een langere of intensere blik.
Let op: het kan best gebeuren dat je hond je gaat dwingen om lekkers te geven door je niet zozeer aan te kijken als wel tegen je te blaffen, op te springen of met zijn neus aan te stoten. Negeer dat gedrag door je heel simpel om te draaien en weg te lopen.
Je bent klaar voor de volgende stap als je je hond vaker en intenser naar je gaat kijken.
Stap 2
Als jouw hond vaker en intenser naar je gaat kijken (wat van zelf gebeurt als je dat gedrag goedkeurt met een reactie van jouw kant), ga je het woordje 'Kijk eens' gebruiken om het aankijken actief onder controle te krijgen. Probeer of het werkt door als je hond niet naar je kijkt 'Kijk eens' te zeggen. Kijkt hij je aan, beloon hem dan onmiddellijk sociaal met een super vrolijke reactie en geef ook een extra beloning. Dat kan iets lekkers zijn, maar ook een knuffel (als je hond dat prettig vindt!) of een trek- of apporteer spelletje (als je hond de spelregels kent!).
Actief aankijken
Actief aankijken moet de norm worden om een beloning te krijgen. Blijf niet hangen in een flauwe of zijdelingse blik, maar verhoog je norm totdat het uiteindelijke doel is behaald en beloon alleen dat nog maar. Zorg wel voor beloningen die de moeite waard zijn! Als je bereikt hebt dat je hond je vier van de vijf keer achter elkaar aankijkt als je 'Kijk eens' zeg, ben je klaar voor de volgende stap.
Stap 3
Als je hond in een rustige situatie volgens jouw norm vlot op jouw 'Kijk eens' reageert, ga je dat oefenen met afleiding. Eerst met een beetje afleiding, bijvoorbeeld een rondlopend persoon. Dan met veel afleiding, zoals meerdere of druk pratende mensen, dan met druk pratende en druk gebarende mensen, enzovoort. Oefen vanuit verschillende situaties, dus niet alleen in de huiskamer maar ook in een andere woonruimte. Begin met een ruimte, en ga naar een volgende als het in die ene ruimte goed gaat. Maak de beloning waardevol door je eisen te verhogen: hij moet er iets voor doen, dan blijft het belangrijk voor hem. Maar: ga ook niet te snel! Pas na vier van de vijf keer succes verhoog je je norm. Pas als je hond in zulke omstandigheden op je 'Kijk eens' reageert door onmiddellijk naar jou te kijken, ben je klaar voor de volgende stap.
Stap 4
Pas als het onder moeilijker omstandigheden in huis goed gaat en je hond dan onmiddellijk reageert op jouw 'Kijk eens', ga je buiten oefenen. Begin nu weer in een rustige omgeving. Wees bedacht op de geringste aanwijzing dat je hond op jou let, zeg meteen 'Kijk eens' en honoreer het onmiddellijk met een beloning. Doe dat een paar keer en pas als je merkt dat je hond je meer aandacht gaat geven door je meer aan te kijken, ga je zelf om dat gedrag vragen. Dan zeg je 'Kijk eens' als je hond ergens anders naar kijkt en beloon de hond voor oogcontact.
Maak de situatie pas moeilijker als de hond daar klaar voor is. Dus voeg drukte en afleidingen pas toe als je hond vlot reageert op jouw 'Kijk eens' in rustige situaties.
Let op: gebruik nu nog geen situaties waar de hond echt problemen mee heeft. Het gaat erom dat hij onder normale drukke omstandigheden je zijn aandacht geeft. Pas als dat goed gaat, ga je met het 'Kijk eens' zijn aandacht vragen in situaties die moeilijk voor je hond zijn. De woordjes 'Kijk eens' voorkomen dan dat de hond de fout in gaat of je kunt ze gebruiken om reeds ingezet ongewenst gedrag te doorbreken.
Dus
De woordjes ‘Kijk eens’ krijgen waarde door de aandacht van de hond met iets wat hij leuk vindt te honoreren. Dat kan lekkers zijn, maar ook trekspelletjes of het apporteren van een balletje. Pas als je hond onmiddellijk op jouw ‘Kijk eens’ reageert in drukke omstandigheden, is de tijd rijp om het te gebruiken ter ondersteuning van een therapie voor probleemgedrag.