Menu

In de rui

Over het algemeen kennen katten twee ruiperiodes, namelijk in de lente en in de herfst. Er zijn echter ook katten die het hele jaar door meer lijken te verharen dan normaal. Oorzaken hiervan kunnen zijn erfelijkheid, het weer, de voeding, het klimaat in huis en de vachtverzorging.

Wat kan je doen?

Zorg er in ieder geval voor dat je jouw kat niet te vaak en te veel borstelt. Natuurlijk moet je die losse haren verwijderen, maar door je kat te borstelen stimuleer je ook de aanmaak van nieuwe haren.

Het beste is om je kat dan ook niet meer dan 1x per twee weken even extra goed te borstelen met een geschikte borstel speciaal voor het verwijderen van overtollig haar. In de ruiperiode mag dit uiteraard vaker. Daarnaast zou je eens kunnen kijken naar de slaapplaats van je kat, wanneer deze naast of boven de verwarming is zou je deze het beste kunnen verplaatsen. Warmte zorgt niet alleen voor extra verharen wanneer dit niet nodig is, maar ook voor een droge huid.

Overige tips

Naast het borstelen van je kat en het aanpassen van de slaapplaats van je kat zijn er ook nog andere zaken waar je op kan letten:

  • Je kat eens goed wassen met speciale kattenshampoo helpt ook om de overtollige haren te verwijderen tijdens de ruiperiode. Doe dit echter alleen als je kat water niet vervelend vindt!
  • Bij katten met een droge huid zou je kunnen kijken hoe het staat met de luchtvochtigheidsgraad. Mocht deze in huis onder de 40% komen probeer deze dan te verhogen door bijvoorbeeld een bak water op de radiator te laten verdampen.
  • Speciaal voor katten met een droge of gevoelige huid zijn er huidverzorgingspipetjes te koop die de huid voeden (een soort ‘bodylotion’ voor de kat). Vraag hiernaar bij je dierenarts.
  • Bij ernstig verharen kan je er ook aan denken je kat eens langs te brengen bij een speciale trimsalon voor katten, zij helpen hem dan in één keer van (bijna) al zijn losse haren af!
  • Als laatste een heel belangrijke; veel wisselen van voeding, of voeding van mindere kwaliteit, kan ook zorgen voor extra verharen. Probeer je kat eens een aantal maanden dezelfde voeding te geven (wanneer je dit nog niet doet) om te kijken of het in het geval van jouw kat verschil maakt.
BEKIJK ALLE VERZORGINGSARTIKELEN

Voeding

Voeding heeft een grote invloed op de vacht van de kat. Deze wordt immers aangemaakt vanuit de voedingsstoffen die je kat binnenkrijgt! Speciale omega 3 en 6 vetzuren in de juiste verhouding verbeteren de huid en vacht. Smølke bevat daarom omega 3 en 6 uit onder andere duurzaam gevangen MSC-vis en zorgt samen met de toegevoegde biotine voor een gezonde en glanzende kattenvacht!

BEKIJK VOEDING SPECIAAL VOOR EEN GEZONDE HUID EN VACHT