Het kiezen van de beste kittenvoer kan een lastige opgave zijn. Met de keuze in verschillende soorten voeding voor jouw kitten is het bijna niet te overzien. Maar waarom moet je kittenvoeding geven in plaats van voeding voor volwassen katten? En wat is het beste kittenvoer voor mijn kitten met de hoeveelheid eten wat mijn kitten mag krijgen? Lees hier ons advies!

Waarom moet ik speciale kittenvoeding geven?

Kittens groeien heel snel in het eerste jaar. Ze groeien van ongeveer 120 gram bij de geboorte tot gemiddeld 2,5 tot 3 kilogram na één jaar. De energievoorziening in kittenvoeding wordt ondersteund door speciale combinaties van voedingsstoffen. Daarnaast kunnen (erg) jonge kittens kunnen slecht zetmeel verteren en krijgen diarree bij voeding met te veel zetmeel. Een laag zetmeelgehalte is één van de belangrijkste eigenschappen van kittenvoeding.

Leveranciers zijn zich bewust van het bevorderen van een goede groei en de slechte zetmeelvertering. Er zijn daarom droogvoedingen en natvoedingen ontwikkeld voor jouw kitten, zodat je geen zorgen hoeft te maken of jouw kitten voldoende van de juiste voedingsstoffen binnen krijgt. Ook kan je een BARF-menu aan jouw kitten voorschotelen. BARF staat voor Bones And Raw Food, waarbij jouw kat (vers) vlees krijgt.

tip hondenspeelgoed

Waar koop je wat?!

Let op: het BARF-menu is enkel verkrijgbaar in onze winkels. Bekijk hier of er een winkel bij jou in de buurt zit. De droogvoedingen en natvoedingen zijn in de winkel en in onze webshop verkrijgbaar.

De 4 belangrijkste eigenschappen van kittenvoeding

Het voer wat je aan je kitten geeft bevat extra voedingsstoffen die speciaal zijn uitgekozen voor jouw pluizenbol. Deze combinatie van voedingsstoffen zullen zorgen voor een goede groei en bescherming van het afweersysteem. De belangrijkste eigenschappen voor kittenvoer zijn:

 • Nummer 1

  Kittenvoeding heeft een hoger energiegehalte per stukje voeding

  Energie wordt verzameld uit koolhydraten, eiwitten en vetten uit de voeding. Het maagdarmstelsel van jouw kitten is nog niet optimaal volgroeid en kan sneller van slag slaan dan het maagdarmstelsel van volwassen katten. Wanneer jouw kitten meer voer moet eten voor een bepaalde energiegehalte, kan je kitten sneller last krijgen van diarree omdat het maagdarmstelsel simpelweg te overbelast is om het voer te verteren. In kittenvoeding zit in 1 stukje voer meer energie, zodat je in verhouding minder voeding hoeft te geven. Zo wordt het maagdarmstelsel minder belast en krijgt je kitten minder snel last van diarree of andere problemen met de ontlasting. Twijfel je of de ontlasting van je kitten wel goed is? Lees hier ons advies over de ontlasting van je kat

 • Nummer 2

  Kittenvoeding bevat een beperkt zetmeelgehalte

  Zetmeel is een koolhydraat wat voor kan komen in voeding voor katten. Vooral hele kleine kittens kunnen slecht zetmeel verteren. Vanaf de leeftijd van 12 weken zal jouw kleine pluizenbol het zetmeel steeds een beetje beter verteren, maar tot de leeftijd van één jaar kan te veel zetmeel zorgen voor diarree of andere problemen met de ontlasting. Kittenvoer bevat daarom een beperkt zetmeelgehalte.

 • Nummer 3

  Kittenvoeding bevat het juiste eiwitgehalte

  De grootste leverancier van energie voor de groei zijn eiwitten (proteïnen). Deze bouwsteentjes van het lichaam zorgen voor een goed groeiproces van jouw kitten. Kittenvoeding bevat, in verhouding tot voer voor volwassen katten, meer eiwitten als energiebron (ten opzichte van vetten en koolhydraten) en bevat eiwitten van hoge biologische waarde. Dit betekend dat de verteerbaarheid van het eiwit goed is en het zorgt voor een efficiënte groei van jouw pluizenbol!

 • Nummer 4

  Kittenvoeding bevat extra taurine

  Taurine is een essentieel aminozuur van de kat. Dit betekend dat de kat deze eiwit alleen uit de voeding kan krijgen en dit zelf niet kan aanmaken. Alle kattenvoedingen zijn verplicht om taurine toe te voegen aan de voeding (voornamelijk verkrijgbaar vanuit dierlijke eiwitten) en kittenvoeding bevat meer taurine dan voeding voor volwassen katten. Het voordeel van de extra toegevoegde taurine is dat de groei van het zenuwstelsel, de ontwikkeling van het gezichtsvermogen en de ontwikkeling van de hartfunctie goed worden ondersteund in de kittenvoeding. Zo kan jouw kleine kat groeien tot een volwaardige huistijger!

Hoeveel gram mag mijn kitten eten?

De hoeveelheid voer in grammen die jouw kitten mag eten, hangt af van verschillende factoren. Als eerst verschilt het per merk en per soort voeding die je geeft. Daarnaast moet je rekening houden met de activiteit van je kitten: doe je veel met je kitten, wat minder of minimaal? Sommige kattenrassen zijn actiever dan andere rassen. Lees hier meer over de verschillende kattenrassen. Ook speelt de leeftijd in maanden en het gewicht in kilogrammen een rol in de hoeveelheid voeding in gram die je kunt en mag geven.

Elk merk heeft voor elke voeding een voedingstabel aan de achterzijde of zijkant van de zak geplaatst. Hierop lees je de bovengenoemde aspecten, gekoppeld aan de hoeveelheid gram voeding die ideaal zijn om per dag te geven.

De beste kittenvoeding voor mijn kitten

Of je als baasje beter droogvoeding, natvoeding of BARF-menu moet geven, kun je alleen zelf bepalen. Wel hebben wij een aantal adviezen op een rijtje, die je kunnen helpen bij de keuze van de voeding die je kunt geven. Lees hier meer over het gebruik van een BARF-menu en lees je goed in over de ingrediënten en voedingsstoffen als je een BARF-menu aan jouw kitten wilt voorschotelen. Lees hier als je juist de voor- en nadelen van natvoeding voor katten wilt weten. Ben je benieuwd welke (merken) voedingen je kunt geven aan je kitten? Lees hieronder onze suggesties!

Droogvoeding

Bij droogvoer voor kittens moet je denken aan brokjes. De voedingen bestaan voor ongeveer 15% uit water en de overige 85% bestaan uit de voedingsstoffen eiwitten, vetten, koolhydraten, vitamines en mineralen. Bij puppyvoer bestaan er verschillende voedingen voor verschillende groottes puppy’s, maar voor katten niet. Wel zijn er voedingen die specifiek zijn ontwikkeld voor kittens van bepaalde raskatten. Deze voedingen hebben een unieke vorm en formaat wat jouw raskitten helpt met kauwen. Specifieke voedingen bestaan voor de volgende katten: Britse Korthaar kittens, Maine Coon kittens en Perzische kittens

Ook zijn er 2 verschillende soorten voedingen voor de groeistadia, zetmeelvertering en de immuniteit. 

Heb jij een kitten tussen de 4 en 12 weken? 

Dan kan je voeding voor ‘moeder en kitten’ geven. Deze ultra-kleine brokjes zorgen ervoor dat jouw kitten langzaam kan wennen aan droogvoer. Daarnaast is de focus van deze voedingen voornamelijk op het eiwitgehalte die de moederpoes ondersteund tijdens de productie van melk en de kitten ondersteund tijdens het groeien. Voorbeelden van deze voedingen zijn: Royal Canin Mother & Babycat en BF Petfood Ncf Kitten Pregnant&Nursing.

Heb je een kitten boven de 12 weken? 

Dan is de keuze een stuk groter. Veel kattenvoedingsfabrikanten hebben een variant voor kittens geproduceerd. Er zijn 3 (prijs)categorieën van droogvoeding waar je uit kunt kiezen. 

 1. De standaard voedingen bevinden zich in een lagere prijsklasse en bevatten, naast de 4 bovengenoemde eigenschappen van kittenvoeding, geen extra toevoegingen. Voorbeelden van voedingen zijn Whiskas Brokjes Junior Kip, Lara Junior Kip en Pets Place Kitten – huismerk.
 2. De premium voedingen zijn voedingen die in het midden- en hoogsegment vallen qua prijsklasse. Hoe duurder de voeding, hoe meer extra toevoegingen zoals eiwitten van hoge biologische waarde zijn toegevoegd aan de voeding. Voorbeelden van voedingen zijn Royal Canin Kitten, Hill’s Feline Kitten en Pro Plan Cat.
 3. De natuurlijke voedingen zijn voedingen waarbij het product zo min mogelijk bewerkt is. Deze voedingen zijn vrij van geur-, kleur en smaakstoffen en is er geen gebruik van dierproeven. Voorbeelden zijn de voedingen van Prins, Sam’s Field Cat Kitten, Smølke Kitten en Edgard&Cooper Kitten.
null

Graanvrije kittenvoedingen

Ook bieden we graanvrije voeding voor kittens, namelijk de Wellness CORE Grain Free Kitten. Lees hier ons advies over graanvrije dierenvoeding.
BESTEL DROOGVOER

Natvoeding

Denk je erover na om natvoer voor je kittens te kopen? Natvoedingen voor katten bestaan voor 80% uit water. De overige 20% bestaan uit de voedingsstoffen eiwitten, vetten, koolhydraten, vitamines en mineralen. Vaak worden natvoedingen gegeven in combinatie met droogvoeding of als extraatje gegeven. Vanwege de sterke geur en zachte consistentie vinden veel katten dit een verleidelijke maaltijd! Maar wist je dat er verschillende soorten consistenties van natvoeding bestaan? Iedere kat heeft een andere voorkeur voor consistentie. Bekijk hier de verschillende consistenties met bijpassende kittenvoedingen die wij aanbieden!

In saus

De zachte brokjes of stukjes vlees van deze natvoedingen zijn vermengd met een jus of saus. Katten kunnen de zachte stukjes opeten en naderhand de saus oplikken. Voorbeelden die wij verkopen zijn Royal Canin Kitten In Gravy, Hill’s Feline Pouch Kitten en Whiskas Junior Classic In Saus.

In gelei

In deze variant van natvoeding worden de stukjes vlees of natte brokjes vermengd met gelei, vaak van gelatine. De stukjes vlees of brokjes zullen meer in één geheel blijven en vaak eet de kat beide structuren tegelijk, met elkaar op. Voorbeelden zijn Schesir en Gimcat Shinycat.

Mousse

Een mousse is een zachte, luchtige vleespastei. Deze structuur vind je vaak in blikjes en zijn vaak wat duurder dan natvoeding in gelei of saus of paté. Een voorbeeld wat wij verkopen is Royal Canin Mother & Babycat Mousse.

Paté

Paté is een combinatie van gelei en mousse. Deze structuur vind je vaak in een kuipje of een blikje. De voorbeelden die wij verkopen zijn: Mister Stuzzy en Schesir Kitten Bio Pouch Paté.

BESTEL NATVOER

BARF-menu

Wanneer je jouw kat het liefst vlees wil voeren, kan een BARF-menu geschikt voor jou zijn. De BARF-producten die in onze webshop worden verkocht, zijn ook geschikt voor kleine kittens aangezien het vlees, de organen en de botten fijn zijn gemalen. Deze voedingen bevatten voornamelijk vers vlees en geen groenten, geur-, kleur- of smaakstoffen. In de BARF-menu’s voor katten is extra hart toegevoegd, zodat de hoeveelheid taurine wordt gewaarborgd. Een voorbeeld wat wij verkopen is Barfmenu. Let op: Deze voedingen worden alleen in onze Pets Place winkels verkocht!

BESTEL BARF