Soms krijg je na een bezoek aan de dierenarts medicijnen mee om thuis te geven. Om de noodzakelijke medicijnen bij een kat naar binnen te krijgen, moet je vriendelijk, maar doortastend optreden.

Medicijnen toedienen

Het beste kun je de kat op tafel of ander hoog oppervlak zetten en soms zul je assistentie nodig hebben om de kat vast te houden. Probeert je kat te krabben en te bijten, wikkel hem dan in een handdoek. Zet het dier op een handdoek en houd hem stevig bij zijn nekvel vast. Het is beter als de kat de handdoek van tevoren niet ziet.

Probeer liever niet de medicijnen in zijn eten te verstoppen, aangezien de ene kat meestal snel door heeft dat er iets aan zijn bakje voer is toegevoegd. Hij ruikt het, waarna hij het misschien weigert te eten.

Een tablet geven

1. Terwijl iemand anders de kat vasthoudt, neem je zijn kop tussen je vingers. Laat zijn snorharen met rust.

2. Grijp de kop tussen wijsvinger en duim en trek hem naar achteren. Druk lichtjes op de kaak zodat de bek opengaat.

3. Leg het tablet zover mogelijk achter in de bek op de tong van de kat.

4. Sluit de bek en aai zachtjes over de hals om hem ertoe te brengen het tablet door te slikken.

Een tablet geven zonder hulp

1. Heb je een makkelijke, meegaande kat? Dan kun je een tablet geven zonder de hulp van iemand anders. Grijp de kop van de kat met de ene hand open en open de bek met de andere hand.

2. Leg de pil achter op de tong. Houd de bek daarna gesloten.

Een tablet toedienen met een pillenschieter

Een andere methode om een tablet te geven is een pillenschieter te gebruiken. Deze is verkrijgbaar bij de dierenarts. Maak de bek open en schiet de pil met een klein beetje water achter in zijn keel. Houd de bek vervolgens dicht totdat hij hem heeft doorgeslikt.

Een tablet toedienen met een injectiespuit

Met een plastic inspectiespuitje (zonder naald!) kun je de vloeistof geleidelijk in de bek van de kat laten vloeien. Doe dit langzaam, zodat het niet langs de verkeerde weg gaat.

Een injectie geven

Een injectie is de meest effectieve manier om je kat zijn medicijnen toe te dienen. Dit gebeurt bijna altijd door de dierenarts. Zijn er echter dagelijkse injecties nodig, bijvoorbeeld voor de behandeling van suikerziekte, dan kan het zijn dat je dit zelf moet doen. Je dierenarts zal je een voorraadje steriele spuiten en naalden meegeven en met je bespreken hoe je het moet doen.

1. Houd de kat stevig vast en pak in zijn nekvel een huidplooi vast.

2. Prik de naald onder de huid bij de nek van de kat en injecteer de vloeistof langzaam.

Meer weten over kat en gezondheid? Lees Uw kat in topconditie van Andrew Edney.

Tirion Uitgevers BV