De zomer is net achter de rug en de herfst begint al weer dichtbij te komen. Hopelijk heeft je vijver er mooi bijgestaan deze zomer! Zo niet, niet getreurd, volgend jaar weer een kans! Voor nu is het in ieder geval belangrijk om te zorgen dat je vijver goed de herfst en de winter doorkomt. Daarom geven we je in dit artikel tips om je vijver in de herfst in optimale staat te houden!

Onderhoud van je vijver tijdens de herfst

Het is belangrijk om het hele jaar door tijd te investeren in je vijver. Hierdoor blijft je vijver gedurende het jaar in betere conditie waardoor veel problemen in het voorjaar en in de zomer voorkomen kunnen worden. Er zijn een aantal stappen die je kunt ondernemen om je vijver in de herfst in topconditie te houden. Deze zullen wij hieronder verder toelichten:

Plantonderhoud

Als het goed is heb je veel planten in je vijver. Deze helpen mee je water te zuiveren en zorgen voor zuurstof in het water. De planten in je vijver zullen niet allemaal de herfst en de winter overleven, slechts enkele plantjes zullen de koude temperaturen kunnen doorstaan.

Waarschijnlijk heb je verschillende bundels met Waterpest (Egeria densa) in je vijver staan. Dat is goed, want deze planten groeien snel, helpen het water schoon te houden en helpen mee het zuurstofgehalte in je vijver op peil te houden. Het is wel belangrijk om deze goed terug te snoeien.

waterpest

Andere waterplanten zoals waterlelies en moerasplanten, zullen de winter minder goed doorkomen, deze zullen het vaak niet overleven. Wel kunnen de wortels van je waterlelie het overleven, mits de vijver diep genoeg is. Deze zullen volgend seizoen weer opbloeien.

Draadalgen bestrijden in je vijver

Draadalgen zijn één van de bekendste algensoorten die in je vijver kunnen voorkomen. Draadalgen kenmerken zich door de lange groene slierten waar je bijna niet meer vanaf komt! Vijvers hebben vaak last van draadalg tijdens het voorjaar, maar door in de herfst en in de winter het juiste onderhoud te plegen aan je vijver, kun je de kans op draadalgen sterk verminderen!

Dit kun je echter tegengaan door goed onderhoud te plegen in je vijver. Zorg dat je rottend plantaardig materiaal uit je vijver haalt met een schepnet voor vijvers. Zorg daarnaast dat je je vijver behandeld met een middel dat werkt tegen draadalgen, zoals Superfish Anti Draadalg.

BESTEL EEN ALGENMIDDEL IN DE WEBSHOP
info

Wist je dat?

Door het regenwater dat tijdens de herfst en winter in je vijver terecht komt, de hardheid van je water hard terugloopt? Dit zorgt voor zacht vijverwater. Dit zachte vijverwater is een ideale kans voor draadalgen om de overhand te nemen!

Het regenwater zorgt dus voor zachter vijverwater. Je kunt dit probleem oplossen met een waterverbeteraar die de hardheid van je water verhoogt. Je kunt hiervoor Superfish Gh Kh plus gebruiken. Je waterplanten hebben hard water nodig om gezond te blijven. Sterke en gezonde waterplanten helpen mee om algen in het voorjaar zoals zweefalg tegen te gaan. Door nu dus maatregelen te treffen, zal je vijver er in betere conditie bijstaan in het voorjaar.

Lees hier meer over algen in je vijver!

BESTEL EEN WATERVERBETERAAR IN DE WEBSHOP
tip

Scheppen maar!

Het is belangrijk om zo veel mogelijk plantaardig materiaal uit je vijver te halen. Hier kun je het beste een vijverschepnet voor gebruiken. Verwijder niet alleen de bladeren op het wateroppervlakte, maar ook de laag die op de bodem ligt! Hier kun je het beste een vijverstofzuiger voor gebruiken!

Beschermnet voor je vijver

De herfst kenmerkt zich door de bomen die steeds meer bladeren laten vallen. Van slechts één boom kan er vaak al hele bergen met bladeren komen. Niet alleen bomen, maar ook struiken, bosjes en planten kunnen veel plantaardig afval opleveren.

Het is belangrijk dat dit plantaardige materiaal, zoals bladeren, niet in de vijver terecht komt. Hier kan het namelijk een laag op de bodem vormen. Dit zal hier vervolgens gaan rotten. Dit tast de waterwaardes in je vijver aan, waardoor de kans op een onbalans in je waterwaardes sterk toeneemt. Je kunt eventueel een slib oxydator van Superfish toevoegen. Dit helpt mee om de sliblaag af te breken.

Dit leidt veelal tot algenproblemen in het voorjaar, maar kan in extreme gevallen ook gevaarlijk zijn voor je vijvervissen. Je kunt je vijver beschermen tegen vallende bladeren met een beschermnet voor je vijver. Dit net span je over je vijver en verhindert bladeren ervan om in je vijver terecht te komen.

BESTEL EEN BESCHERMNET IN DE WEBSHOP

Je kunt je waterwaardes gemakkelijk en snel testen met de testkoffer van Superfish. Hierbij meet je eenvoudig je vijver op de belangrijkste waterwaardes. Wil je meer lezen over de waterwaardes in je vijver? En waarom het belangrijk is om deze in de gaten te houden? Klik dan hier!

Het voeren van de vissen in je vijver

Wanneer de temperatuur buiten daalt, daalt ook de temperatuur in je vijver. Door het koudere water zal ook het metabolisme van de vis dalen. Dit houdt in dat de interne lichaamsprocessen van de vis significant vertragen. Dit houdt dus in dat ze ook minder tot niet hoeven te eten.  Hoe kouder het water, hoe minder actief je vissen zullen zijn. Je vissen zullen stoppen met eten wanneer je vijverwater een temperatuur van 5 graden Celsius heeft bereikt.

In de winter is het metabolisme van je vis zo hard gedaald dat ze niet meer hoeven te eten. In de herfst en aan het begin van de winter is het echter wel belangrijk om je vissen nog eventjes goed te voeren zodat ze met ruime reserves de winter doorkomen.

Je kunt hier het beste een kwalitatief goed voer voor gebruiken zoals Hikari. Hikari is een professioneel vijvervoer dat veel voedingswaarde bevat. Het beste kan je een licht verteerbare variant voeren tijdens deze periode.

BESTEL VISVOER IN DE WEBSHOP

Advies en tips over jouw vijver tijdens ieder seizoen

Het is belangrijk om tijdens ieder seizoen aandacht te schenken aan je vijver. Wanneer je consistent en actief bezig bent met je vijver zul je hier gedurende het jaar de vruchten van plukken. Kortom; er valt altijd wel iets te doen aan de vijver. Je kunt gemakkelijk ons vijveradvies per seizoen bekijken door  op de onderstaande afbeeldingen te klikken.

BEKIJK AL ONZE VIJVERPRODUCTEN IN DE WEBSHOP