Wanneer bijvoeren?

Het bijvoeren van de vogels in je tuin is, vooral in de herfst en winter, erg populair. Het is leuk om allerlei vogeltjes in de tuin te zien, en daarnaast is het natuurlijk ook erg fijn voor de vogels; ze zullen je dankbaar zijn! Maar let op; de herfst en de winter zijn niet de enige perioden om de vogels in je tuin te helpen! Uit onderzoek is gebleken dat vogels juist ook in het voorjaar én in de zomermaanden je hulp hard nodig hebben.

Waarom hebben de vogels in mijn tuin bijvoeding nodig?

In het voorjaar zoeken paartjes naar de ideale plek om te gaan broeden. Als ze deze plek eenmaal hebben gevonden, gaan ze nestjes bouwen en verdedigen zij dit nestje zodat andere vogels hier geen gebruik van kunnen maken. Vervolgens worden de eieren gelegd en uitgebroed, totdat de jongen worden geboren. Dit zijn allemaal activiteiten die de vogels heel veel energie kosten! Zodra de jongen geboren zijn moeten deze natuurlijk gevoed worden; niet twee of drie keer per dag, maar de hele dag door vragen de jongen om eten. De ouders zijn de hele dag druk in de weer op zoek naar voedsel voor hun jongen.

Zodra de jongen zijn uitgevlogen, komt de ruiperiode. Ook dit is een zware periode voor vogels; er wordt een nieuw verenkleed gevormd en er moeten reserves aangelegd worden voor de winter. Kortom; een periode die veel energie van de vogels in je tuin vraagt, en waarbij ze wel wat extra’s kunnen gebruiken. Doordat er in de loop der jaren minder voedsel uit de natuur te halen is, kun je de vogels in je tuin een handje helpen. Jij kunt, door ze het gehele jaar door bijvoeren, de vogels een handje helpen en zo de kans op overleven vergroten.

Hoe kan ik de vogels in mijn tuin helpen?

Dit kun je op verschillende manieren doen.

  • Zorg voor vogelvriendelijke planten en struiken in je tuin, met bijvoorbeeld bessen en veel groen;
  • Zorg voor goede nestkastjes waar de vogels in kunnen broeden;
  • Water is ook heel belangrijk! Zorg dus voor een drinkplaats voor de vogels waar ze ook in kunnen badderen;
  • Geef de vogels het gehele jaar door te eten met voeding die speciaal hiervoor gemaakt is.
BESTEL VOGELVOER IN DE WEBSHOP