Het voorjaar is dan eindelijk aangebroken, de temperatuur begint steeds aangenamer te worden en de zon breekt hier en daar al door. Het perfecte moment om lekker in de tuin aan de slag te gaan! Hier hoort de vijver natuurlijk ook bij! In dit artikel leggen we je uit hoe je je vijver weer in topconditie krijgt!

Voorjaarsonderhoud

Een echte schoonmaakbeurt heeft je vijver in het voorjaar niet nodig. Zie het meer als lenteonderhoud: een controle van alles in en om de vijver!

info

Het juiste moment

Wacht met het vijver onderhoud tot alle vorst uit de grond is. Tussen maart en mei is een perfect moment om met je vijver aan de slag te gaan!

Begin met je vijverplanten

Je vijverplanten hebben het waarschijnlijk zwaar te verduren gekregen tijdens de winterperiode. Door lange periodes van vorst en lage temperaturen zijn je planten flink toegetakeld. Beoordeel de planten op hun gezondheid. Levende planten mag je erin laten zitten, alle planten die hun beste tijd hebben gehad, mogen eruit!

info

Wees voorzichtig met het verwijderen van je planten!

Als je te snel te werk gaat kan er veel vuil in het water terechtkomen. Dit gaat niet ten goede voor je vijver en verslechtert je waterwaardes. Dit kan weer voor algen zorgen! Wil je meer lezen over algen in je vijver? Klik dan hier!

Controleer de vijvermandjes waar je planten in staan. Zorg dat ze schoon zijn en vervang de vijveraarde. Nieuwe vijveraarde zit boordevol voedingsstoffen voor je planten. Hierdoor zullen jouw planten in topconditie zijn deze zomer!

 

Controleer de waterwaardes van je vijver

De winterperiode kan de waterwaardes van je vijver in onbalans hebben gebracht. Rottende vijverplanten en organisch materiaal uit de tuin dat in je vijver belandt, zal de kwaliteit van je water erg aantasten. Slechte waterwaardes zorgen niet alleen voor algen, maar vormen ook de leefomgeving van je vissen. Rottend, plantaardig materiaal kan de nitriet-waarde in je vijver in hoge porties laten toenemen. Een hoge nitriet-waarde kan giftig zijn voor je vissen! Je kunt overtollig plantaardig materiaal uit je vijver weren met een vijvernet!

 

Tetra 6-in-1 teststrips

Met de 6 in 1 teststrips van Tetra kan je je vijver meten op de 6 belangrijkste waterwaardes:

  • PH-waarde (Zuurtegraad)
  • KH-waarde (Karbonaathardheid)
  • GH-waarde (Totale hardheid)
  • NO2 (Nitriet)
  • NO2 (Nitraat)
  • Cl2 (Dichloor)
BEKIJK HET VIJVERASSORTIMENT

Kom langs in één van onze Boerenbond winkels!

Ben je op zoek naar producten voor jouw vijver? Kom dan snel langs in één van onze Boerenbond winkels. In onze winkels bieden wij een breder assortiment vijver-artikelen aan dan in onze webshop!

ZOEK EEN PETS PLACE BOERENBOND BIJ JOU IN DE BUURT

Advies en tips over jouw vijver tijdens ieder seizoen

Het is belangrijk om tijdens ieder seizoen aandacht te schenken aan je vijver. Wanneer je consistent en actief bezig bent met je vijver zul je hier gedurende het jaar de vruchten van plukken. Kortom; er valt altijd wel iets te doen aan de vijver. Je kunt gemakkelijk ons vijveradvies per seizoen bekijken door  op de onderstaande afbeeldingen te klikken.