Vogels zijn gezellige huisdieren die het huis helemaal tot leven doen brengen! Je kunt ze ook nog eens goed tam maken wanneer je ze vanaf jongs af aan in huis hebt en veel tijd en aandacht aan spendeert. Het zijn dus leuke huisdieren die ook voor gezinnen met kinderen uitermate geschikt zijn. Naast verschillende soorten vogelvoer mag je vogel bijvoorbeeld ook snacks of fruit hebben. In dit artikel leggen we je alles uit over een gevarieerd en compleet dieet voor je vogel!

Vogelvoer

Vogels hebben in de natuur een erg gevarieerd dieet; ze eten namelijk een breed aantal aan verschillende soorten noten en zaden. Hieruit zal het vogelvoer dan ook hoofdzakelijk uit bestaan. In sommige varianten zijn er extra ingrediënten toegevoegd. Een bekende toevoeging aan het vogelvoer is eivoer. Een andere bekende toevoeging zijn gedroogde stukjes fruit. Vooral bij papegaaien komt dit veel voor.

De grootte van de zaden en de variatie in het vogelvoer is afhankelijk van de vogelsoort waarvoor het voer bestemd is. Over het algemeen kun je het vogelvoer voor de volgende soorten indelen:

Het voer hoeft daarentegen niet altijd uit een mengeling van verschillende soorten zaden en noten te bestaan, een andere voorkomende voervariant voor vogels zijn pellets. Een bekend merk van deze zogenoemde pellets is Nutribird.

Eivoer

Eivoer kan los gegeven worden of in de voeding zelf zitten. Of een vogelvoer eivoer bevat is afhankelijk per merk. Een voorbeeld van vogelvoer dat eivoer bevat is Xtra Vital van Beaphar. Eivoer is een belangrijk hulpmiddel om je vogel door de ruiperiode heen te helpen. Het helpt daarentegen ook bij de kweek of de groei van je vogel.

Snacks

Je kunt je vogel ook af en toe een snack aanbieden. Dit zal de band tussen jullie versterken. Bovendien is het ook nog eens grappig en leuk om je vogel lekker blij te maken met iets lekkers. Vaak reageren ze hier ook nog eens erg grappig op.

Vogelsticks

Dit is een erg populaire snack voor vogels. Deze vogelsticks bevatten o.a. een combinatie van verschillende smakelijke zaden en verschillende soorten gedroogd fruit. Deze snack wordt dan ook door veel vogels als ware traktatie gezien. Ze zijn verkrijgbaar voor verschillende soorten vogels en in verschillende smaken Je kunt ze gemakkelijk ophangen aan de spijlen van je vogelkooi.

Trosgierst

Dit is misschien wel de meest traditionele vogelsnack. Dit is ook niet zonder reden, want bijna alle vogels worden helemaal gek voor deze snack. Het is voor vogels dan ook een echte missie om zo snel mogelijk al het trosgierst op te eten. Een nadeel van trosgierst is wel dat het een puinhoop geeft.

Fruit

Ook zijn er verschillende soorten fruit die je aan je vogel kunt geven. Deze bevatten veel vitamines en worden vaak ook nog eens erg lekker gevonden door je vogel!

Enkele fruitsoorten die je prima aan je vogel kunt geven zijn: appel, banaan, kiwi, mandarijn, sinaasappel, wortel, tomaat, peer, druif en ananas.

BEKIJK HIER AL HET VOGELVOER IN ONZE WEBSHOP