• Voor 22:00 besteld, morgen in huis
  • Gratis verzending vanaf €29,-
  • 30.000 producten op voorraad
  • Gratis Click & Collect

Knaagdier & Konijn

Knaagdieren en konijnen zijn een aanwinst voor de familie: ze brengen liefde en gezelligheid. Ook kan je uren spenderen met het kijken naar en bezig zijn met je nieuwe familielid. Een goed ingerichte kooi en de juiste voeding is natuurlijk onmisbaar voor jouw huisdier. Bij Pets Place vind je alles wat je nodig hebt voor jouw knaagdier en konijn!

Tonen als Foto-tabel Lijst

1-16van75producten

Pagina
per pagina
Van hoog naar laag sorteren
Tonen als Foto-tabel Lijst

1-16van75producten

Pagina
per pagina
Van hoog naar laag sorteren

Inspiratie van andere baasjes! @petsplacenl

Knaagdier

Voordat je een knaagdier aanschaft, is het belangrijk dat je jezelf goed inleest over het houden van knagers en de verschillende soorten. Zo weet je zeker dat het soort die jij uitkiest die goed bij jou past! Maar lang niet elke soort leeft op dezelfde manier, veel soorten willen graag in een groep gehouden worden en een klein deel wil graag alleen zijn. Houdt daarom altijd rekening met de wensen van het soort huisdier dat je aan wilt schaffen. Wil je graag één dier in huis? Kijk dan naar een soort die graag alleen leeft, bijvoorbeeld de goudhamster (Syrische hamster) of dikstaartgerbil.

Konijn

Konijnen en knaagdieren worden vaak in één groep genoemd, maar een konijn is officieel geen knaagdier. Een konijn behoort namelijk tot de familie van haasachtigen. Het grootste verschil tussen de twee zit in het gebit: een konijn heeft achter de bovenste snijtanden nog twee kleine tandjes, de stifttanden, en een knaagdier heeft deze niet. Konijnen zijn hele sociale dieren en leven niet graag alleen, daarom is het verstandig om altijd twee of meer konijnen te nemen.

Voeding voor knaagdieren

Goede voeding is onmisbaar voor jouw knaagdier, daarom vind je bij Pets Place een ruim assortiment aan verschillende voedingen. Knagers zijn echte alleseters, in de natuur eten ze alles wat voor handen ligt. De meeste kleine knagers eten graag zaden en granen terwijl een cavia graag veel ruwvoer heeft. Ook heeft een cavia bijvoorbeeld veel vitamine C nodig, deze vitamine kan een cavia zelf niet aanmaken en moet dit via de voeding krijgen. Geef daarom geen voeding aan jouw knager die niet geschikt is voor het soort knaagdier dat jij hebt. Naast voeding moet je knager altijd toegang hebben tot voldoende vers water. Je kan drinkflesjes in het verblijf hangen of een drinkbak vullen met water.

Knaagdiersnacks

Bijna alle knaagdieren hebben behoefte aan groente en fruit, alleen de gerbil en chinchilla niet. Dit komt omdat zij van nature woestijndieren zijn, wat betekent dat zij aan een droog habitat gewend zijn en niet veel vocht in hun dieet nodig hebben. Let wel op met de hoeveelheden groente en fruit die jij aan jouw knager geeft, zodat jouw knager niet te veel eten binnenkrijgt. Ook kan je jouw huisdier lekker verwennen met een knaagdiersnack. Om het natuurlijke gedrag van je knaagdier of konijn te stimuleren, kan je de snack in het verblijf of in knaagdierspeelgoed verstoppen. Jouw huisdier zal dan zelf op zoek moeten gaan naar zijn of haar beloning!

Huisvesting van knaagdieren 

Knaagdieren hebben hun naam te danken aan het feit dat zij veel knagen. De tanden van knagers groeien heel hun leven door, dit betekent dat zij moeten knagen om hun tanden kort te houden. Belangrijk is dat de hokken knaagbestendig zijn en veel knaagmateriaal bevatten, denk hierbij aan knaaghout of knaagspeelgoed.

Bodembedekking voor knaagdieren

Kleine knaagdieren, zoals hamsters en gerbils, houden van een dikke laag bodembedekking. Door de dikke laag bodembedekking kunnen ze graven en wegkruipen. Hamsters, chinchilla’s en gerbils komen oorspronkelijk uit woestijnachtige gebieden. Ze gebruiken zand om te badderen, zo houden zij hun vacht schoon. Een gerbil zal het zandbad ook gebruiken als toilet, zorg dus dat er twee badjes aanwezig zijn.

Inrichten van de knaagdierkooi

Ratten en chinchilla’s vinden het leuk om te klimmen, zo kunnen zij de omgeving goed in de gaten houden op verschillende hoogtes. Zorg dus dat er genoeg klimmogelijkheden aanwezig zijn in het verblijf. Knagers vinden het ook fijn om zich te verstoppen in hun kooi, daarom is het van belang dat je voldoende schuilmogelijkheden in het hok plaatst. Denk bijvoorbeeld aan een huisje of een tunnel, hier kunnen ze zich in verstoppen maar ook aan knagen.

Hanteren van knaagdieren

Knaagdieren worden in de natuur bejaagd door roofvogels van bovenaf, daarom vinden ze het vaak eng als je ze vanaf boven probeert te vangen. Ze kunnen dan schrikken en zelfs bijten. Daarom is het verstandiger om ze vanaf de zijkant te benaderen met je handen, dit is minder stressvol. Voor het tam maken van een knaagdier of konijn moet je geduld hebben en rustig blijven, door snoepjes en voer te gebruiken gaat het vaak iets sneller. Niet elke diersoort houdt van knuffelen en is geschikt als huisdier voor kleine kinderen, een rat of cavia is het meest geschikt. Deze dieren zijn makkelijk te hanteren en vinden het vaak leuk om bezig te zijn met mensen.

 

Back to top