Water heeft overal andere waterwaardes. Het varieert bijvoorbeeld in het zuurtegraad (pH), karbonaathardheid (kH) en de totale hardheid. (gH). Alle stoffen in het water geven de kwaliteit van het water aan. Dit is voor veel mensen één grote grijze massa, waarbij men veel fouten maakt. Daarom leggen we in dit artikel de belangrijkste waterwaardes uit.

Temperatuur van het water

De temperatuur van het water kan overal iets verschillen, maar zal overal gemiddeld rond de 24/25 graden Celsius liggen. Dit is de gemiddelde temperatuur waar de meeste tropische vissen het goed op doen. Natuurlijk heeft elke vis een oorsprong, en hier moet rekening mee gehouden worden. Zo kunnen vissen bijvoorbeeld in kleine poeltjes leven in een warm land, of in een snelstromende rivier in een wat kouder land. Uiteraard zou het beter zijn om je aquarium zo nauwkeurig mogelijk te maken voor één bepaalde vissoort, maar vaak willen mensen niet één soort vis, maar verschillende soorten. Daarom wordt uitgegaan van een goede gemiddelde temperatuur van 24/25 graden Celsius.

Omdat vissen uit de dierenspeciaalzaak, zoals Pets Place, vaak met grote hoeveelheden in een stelling zitten, wordt de temperatuur daar iets hoger aangehouden. Dit komt rond de 26 graden Celsius uit. Dit bevoordeeld het welzijn van de vissen. Er zijn ook uitschieters zoals discusvissen, deze vissen houden ervan om op 28/29 graden Celsius gehouden te worden.

Koop hier een thermostaat voor je aquarium

De zuurtegraad (pH)

De pH is het zuurtegraad van je water. De ideale waarde in een gezelschapsaquarium is de 6.8. Dit blijkt in de praktijk niet voor elke aquariuaan even makkelijk te verwezenlijken. De beste manier om deze waarde te bereiken is door met CO2 te gaan werken. De gemiddelde pH van mensen in de dierenwinkel komt op 8.2. Het liefste wil je deze waarde omlaag brengen. Dit kan door bijvoorbeeld pH/kH-minus aan te schaffen. Mocht een klant een pH-waarde van 8.4 meten, dan zal pH/kH-minus dit verlagen tot 7.5. Ook zal de kH verlaagd worden tot 4, en dat zorgt dat als deze waardes beide kloppen, er natuurlijk CO2 vrijkomt door de plantengroei, en dat weer stabiliseert. Als de pH te hoog is kan ammonium sneller ontvormen tot het giftige ammoniak, en als de pH te laag is kan het water ververst worden en goed schoongemaakt worden.

De karbonaathardheid (kH)

Naast een pH waarde tussen de 6.8 en 7.5, is het ook belangrijk voor een goede plantengroei om de karbonaathardheid op een waarde van 4 te houden. Dit zorgt voor een optimale plantengroei, en stimuleert de welzijn van de vissen. Mocht deze waarde uit de buurt zitten, kun je het eventueel verhogen met pH/kH plus of verlagen metpH/kH minus.

De totale hardheid (gH)

De hardheid van het water wordt gemeten in gH (totale hardheid). Dit zijn alle in het water opgeloste stoffen die geleidbaarheid van het water aangeven; hoe meer zouten, hoe meer geleidbaarheid het water heeft. Niet alle vissen houden van even hard water, hou hier dus rekening mee. Een teveel aan zouten heeft vervelende consequenties, vissen passen zich hier wel enigszins aan aan, maar als de waardes te hoog worden kan dit een negatieve invloed zijn voor je aquarium. Een negatieve bijwerking aan een teveel zouten in het aquarium is dat het zout het vocht uit de celwand trekt waardoor planten doodgaan. Daarom is het belangrijk om plantenvoeding altijd af te meten naar de behoefte. Ook moeten kalk-houdende producten uit het aquarium ontweken worden.

De gemiddelde gH in een gezelschapsaquarium ligt tussen de 6 en 12. Wanneer deze waarde te hoog is kan men osmose water gebruiken of regenwater. Ook regulier water verversen kan al helpen aangezien de waterwaarde in leidingwater meestal redelijk constant van een goede waarde zijn. Helaas scheelt de kwaliteit van het leidingwater wel per provincie, dus het water testen valt aan te raden. Mocht de gH te laag zijn kan menpH/kH plus gebruiken.

Nitriet (NO2)

Nitriet is het meest schadelijke van al je waterwaardes. Nitriet mag dus nooit in te hoge hoeveelheid voorkomen, dus niet boven de 0.3mg/l. Mocht deze waarde na het meten van het water te hoog zijn, moet er direct stappen ondernomen worden. Nitriet is een stikstofverbinding die ontstaat door afbraakprocessen, dus wanneer er een hoge waarde gemeten wordt kan dit bijvoorbeeld duiden op een probleem met de filtering, of een constant (dagelijks) teveel aan vissenvoeding. Om deze waarde te laten dalen moet er grondig schoongemaakt worden, en in de meeste gevallen ook de bodem schoonmaken.

Bekijk hier alle producten om je water mee te testen

In een nieuw startend aquarium kan ook nitriet ontstaan in het opstart proces, en hierbij zal je bacteriën moeten toevoegen. Dit kan bijvoorbeeld Safe Start zijn. Als je dit toevoegt hoef je je aquarium de eerste twee weken niet te verversen. In een goed afbraakproces breken de bacteriën (bijvoorbeeld de Nitrospira soorten) de nitriet af, en zetten dit om in het niet-schadelijke nitraat. Nitraat wordt weer opgenomen door de planten.

Nitraat (NO3)

Nitraat is niet echt een gevaarlijke stof voor vissen, maar kan wel voor algenproblemen zorgen. Het is dus belangrijk om deze waarde niet té hoog te houden, maar ontbreken mag het ook niet; nitraat is namelijk een voedingsstof voor je planten, en zorgt voor een goede plantengroei. Hoe voorkom je dat deze waarde te hoog wordt? Door niet te overvoeren, niet teveel vissen te houden en door regelmatig water verversen. De ideale nitraat-waarde is 50mg/l maar tot 100mg/l is ook nog acceptabel.

Alle bovenstaande waardes kunnen gemeten worden met de 6 in 1 test-strips van Tetra. Mocht je nog vragen hebben over aquaria of waterwaardes kun je gerust langskomen bij één van de Pets Place filialen.

Bekijk hier de 6-in-1 strips van Tetra