Tijd voor een wandeling met de hond. Dat kennen we allemaal wel, maar wat is nou beter voor het wandelen? Een halsband of een tuig? En wanneer weet je of je de goede maat hebt? In dit artikel vertellen wij jou alles over de voor- en nadelen van een halsband of een tuigje.
Wat is het doel van een Halsband of tuig?
De halsband en de tuig hebben allebei hetzelfde doel: het geeft controle en zorgt voor leiderschap over de hond wanneer het gecombineerd wordt met een riem. Afhankelijk van het karakter en behoefte van jouw hond wordt er meestal veel kracht uitgeoefend op het tuigje en de halsband. Dit is waar de veelgestelde vraag: “wat is beter?” dan ook vandaan komt.
De halsband
De naam zegt het al, het is een band die om de nek/hals van de hond zit. Een halsband heeft een aantal voordelen maar ook zeker een groot nadeel. Wij zetten ze even op een rijtje voor jou.
Voordelen van de halsband
Een voordeel van de halsband is dat het alléén om de nek zit, hierdoor heeft je hond totale bewegingsvrijheid. Er zijn tijdens het wandelen geen plekken die het bewegen belemmeren of plekken die geschuurd worden. Daarnaast is de halsband een stuk kleiner in oppervlak. De kans dat de hond ergens tijdens het wandelen blijft haken is een stuk kleiner, met name als jouw hond losloopt. Sommige noemen een halsband een voordeel, juist omdat het een gevoelige plek is. De nek van een hond is gevoelig, daardoor kan jouw hond makkelijker worden beïnvloed in zijn of haar gedrag door het gebruik van de riem. Hierdoor zou het corrigeren van gedrag een kleinere actie nodig hebben voor een reactie van de hond.
Nadelen van de halsband
Er zit ook een groot nadeel aan het gebruiken van een halsband. In de nek van jouw hond zitten zenuwen, nekwervels, lymfeklieren, aders, luchtpijp, slokdarm, etc. Wanneer de hond trekt (enkele keer of constant) of wanneer je zelf heel hard moet trekken aan de halsband krijgt de nek een klap. Deze klappen aan de nek van jouw hond kunnen schade veroorzaken. Voorbeelden van deze schade zijn:
- Hoofdpijn;
- Blauwe plekken;
- Beschadiging van het strottenhoofd (speelt een rol bij de ademhaling, stembanden en beschermd de luchtpijp);
- Beschadiging van de luchtpijp;
- Verschoven nekwervels;
- Gezwollen klieren;
- Ontstekingen.
Daarnaast kan het een voordeel zijn op gebied van corrigeren van gedrag, echter kan het bij sommige honden voor langdurig ongemak zorgen. Veel van de bovenstaande nadelen worden veroorzaakt door het vele trekken van jou als baas of van jouw hond zelf. Iedere hond is anders en kijk wat voor jouw hond geschikt is. Sommige honden hebben er hun hele leven geen last van en andere honden wel. Doe wat voor jouw hond prettig is!
Soorten halsbanden
Een halsband lijkt misschien een simpel stuk dat om de hals gaat, maar ook hierin zijn vele soorten, maten en kleuren! Er bestaan drie verschillende halsbanden. De eerste is de halsband met gesp. Deze zijn vaak van leer en zijn vaak te krijgen in wat simpele kleuren zoals: zwart, bruin, grijs en soms rood of blauw. Voorbeeld hiervan is de Adori halsband Vetleder. De tweede optie is een klikhalsband. Deze zijn vaak gemaakt van nylon en hebben vaak meer mogelijkheden in kleuren, zoals roze, paars, rood, blauw, zwart, groen, etc. Een leuk voorbeeld is de Rogz Nitelife halsband. Als laatste is er ook nog een sliphalsband. Zoals het woord het zegt slip je deze om de nek van jouw hond. Een voorbeeld van een sliphalsband is de Hunter Sliphalsband Freestyle. Twijfel je over de maat? Onderaan het advies vertellen wij jou meer over de juiste maat kiezen voor een halsband. De beste keus blijft toch altijd het passen in de winkel. Kom langs bij een van onze winkels om halsbanden voor jouw hond te passen!
Wil je helemaal ‘out of the box’ gaan met de keuze voor een halsband? Dan bestaan er ook halsbanden met bijvoorbeeld bont, zoals de Adori halsband met vilt. Of wil je voor een leuk printje gaan? Dan is de Dwam halsband Boho Rosa misschien wat voor jou en je hond! Ga je voor de echte fashion look dan is de halsband met boerenzakdoek een idee!
Er bestaan zelfs halsbanden die licht geven, perfect voor wanneer het in de winter snel donker is! Een halsband die ligt geeft is bijvoorbeeld de Trixie USB Flash Lichtgevende Band. Wil je meer weten over veiligheid in het donker tijdens het uitlaten van je hond? Lees dan onze 7 tips voor het uitlaten van je hond in het donker!
Een tuigje
Een tuigje (ook wel harnas) zit vaak op de borst en de rug van jouw hond. Aan een tuigje zitten voordelen maar ook nadelen. We zetten de voor- en nadelen even op een rijtje.
Voordelen van een tuig
Bij het dragen van een tuig zal de druk en kracht (die veroorzaakt wordt door de kracht die jij door middel van de riem uitoefent) beter verdeeld wordt over een groter oppervlak, namelijk de borst en de rug. Hierdoor kan de hond de impact hiervan beter opvangen en zal de schade aan de rug of borst niet zo groot zijn. De nek van je hond wordt volledig ontlast waardoor de schade aan de nek wordt voorkomen.
Nadelen van een tuig
Door het grote aanbod en soorten tuigjes, komt het vaak voor dat de tuigjes niet de juiste maat zijn voor je hond. Wanneer een tuig niet juist past, zal dit oncomfortabel zijn voor de hond. Er kunnen irritaties, schuurplekken of zelfs wondjes ontstaan wanneer het tuigje niet is gekozen op de bouw van jouw hond. Daarnaast kan een onjuiste maat effect hebben op de bewegingsvrijheid en de schouderbladen. Wil je er zeker van zijn dat het tuigje past? Dan is het aan te raden langs te komen in een van onze winkels om de tuigjes te passen bij jouw hond. Onderaan in het advies vertellen we nog iets meer over de juiste maat. Bij tuigjes geldt echter ook dat wanneer er langdurig zware impact van kracht wordt uitgeoefend, dan kan dit negatieve gevolgen hebben voor jouw hond. Denk hierbij aan rugklachten, pijn en ontstekingen rondom rug en borst.
Soorten tuigjes
Er bestaan veel verschillende hondentuigen. De meest bekende zijn:
- Borsttuig;
- Y-tuig;
- H-tuig;
- Instaptuig.
De pasvorm is erg belangrijk! Hieronder lichten we de meest bekende tuigjes even toe zodat jij met alle informatie een juiste keuze kan maken.
Een borsttuig heeft een horizontale band over de borst lopen. Een borsttuig is makkelijk aan te doen bij jouw hond. Het tuigje gaat over de kop van de hond en dan klik je hem vast achter de voorpoten. Voorbeelden van borsttuigen is de Hunter harnas Norweger Racing of de Julius K9 Powerharnas!
De Y-tuig loopt in een Y-vorm, zoals de naam zegt, over de borst. Bij dit soort tuigen zijn de voorpoten en schouders helemaal vrij. Je plaatst de tuig over de kop van de hond, tilt daarna één voorpoot van jouw hond in het tuigje en klikt het tuigje vast. Voorbeelden van een y- tuigje zijn de Trixie Lead N’Walk en de Adori Harnas Nylon.
Een H-tuig zit met een band om de nek en met een band om de borst. De banden zijn verbonden met elkaar door een riempje van nek naar borst en van nek naar rug. Een H-tuig is verstelbaar op veel plekken, echter kan er bij dit tuigje nog steeds druk ontstaan op de nek. De meeste bandjes zijn vaak niet gevoerd, dit kan voor irritatie bij de hond zorgen. In sommige gevallen is er ook een derde band. Dat is de achterste band die je in de afbeelding hierboven om de borst ziet lopen. Leuke voorbeelden van een h-tuigje zijn de Rogz Scooter Tuigje en de Ruffwear Web Master.
Bij een instaptuig moet de hond met de twee voorpoten in het tuigje stappen. Dit kan soms onhandig zijn bij drukke of jonge honden. Vaak hebben instaptuigjes geen gevoerde banden, dit kan irritatie geven aan de hond. Daarnaast is er een grotere kans dat de bandjes verschuiven tijdens het bewegen. Voorbeelden van een instaptuigje zijn de Adori Harnas Nylon Soft en de Petsafe Easy Walk Deluxe.
Welke maat halsband of tuig moet ik hebben?
Het komt vaak voor dat honden niet de juiste maat tuig of halsband dragen. De maat is ook afhankelijk van verschillende dingen. De leeftijd, het gewicht en de grootte van de hond hebben hier invloed op.
Halsband
Om te weten welke maat halsband je nodig hebt voor jouw hond moet je het breedste gedeelte van zijn of haar nek meten. Plaats vervolgens twee vingers (naast elkaar) tegen de nek van jouw hond en meet met een meetlint de lengte van de nek in centimeters. Bij veel halsbanden staat de maat erbij vermeld en hoeveel centimeter onder de maat valt. Twijfel je over de maat? Tel tien centimeter op bij de gemeten lengte. De tien centimeter is vaak het stuk waarmee je de halsband in grote kan verstellen. Om het echt zeker te weten is het aan te raden om in de winkel even te passen. Kom gezellig langs in een van onze winkels!
Tuig
Voor het kiezen van de juiste maat tuig zijn er twee maten nodig. De eerste maat is de lengte van de rug van jouw hond. Vanaf het einde van de nek, tussen de schouderbladen door en tot aan het begin van de staart. De tweede maat is de buikmaat. De buikmaat kan je meten door achter de voorpoten het breedste punt te pakken. Leg twee vingers tussen je hond en het meetlint, zodat het tuigje niet te strak zal zitten. Staat de maat niet vermeld bij het product? Tel dan 10 centimeter op bij elke maat. Doordat de tuigen vaak verstelbaar zijn, is de maat vaak dan wel goed. Wanneer je echt zeker wilt zijn van jouw keuze in tuigje, zal je de verschillende tuigjes moeten passen. Kom langs in een van onze winkels en probeer de verschillende tuigjes uit!
Bekijk hieronder nog de video voor een korte toelichting van een van onze medewerkers!
Hoi heb herdershond.
Waat is beter tuig borstuig
Of een hals band hij trek wel en als ander honden blaffen trek die
Beste Pen,
Dank voor je vraag! Wanneer je hond heel veel trekt, kan een tuig beter zijn dan een halsband. Zoals hierboven beschreven zit de halsband op een gevoelige plek wat beschadigd kan worden bij veel trekgedrag. Bij een tuigje moet je wel goed kijken naar de maat, want een tuigje kan snel te klein zijn (wat op zijn beurt ook weer zorgt voor schuurplekken en irritaties). Je hond is van harte welkom in één van onze winkels en ons winkelpersoneel helpt je graag verder met advies op maat. Wanneer je hond altijd een halsband heeft gehad, kan het zijn dat je hond moet wennen wanneer je een tuigje aanschaft. Laat je hond wennen door je hond te laten spelen met het tuigje aan en door je hond te belonen wanneer het goed gaat! Hopelijk heeft dit antwoord je verder kunnen helpen!
Groet, Dieke van Pets Place