Een moestuin in de winter is dé oplossing voor mensen met groene vingers die niet kunnen wachten tot het kweekseizoen! In de winter groenten kweken geeft vele voordelen, zo kan je eerder in het jaar genieten van de vruchten die je planten geven omdat je eerder bent begonnen met het moestuinieren. Wanneer het winter is kan je vanwege de kou niet in de volle grond zaaien, maar binnenshuis voorzaaien is altijd mogelijk! Ga daarom groenten binnen kweken in de winter met behulp van een kweekbak. Wil je iets in de winter zaaien, maar weet je niet hoe? Lees snel verder!

tip

In de winter zaaien geeft veel voordelen!

Starten met je moestuin in de winter geeft vele voordelen! Zo vermindert tuinieren stress en draagt het bij aan een goede mentale gezondheid.

Zaaien in de winter

Binnen zaaien is een must in de winter aangezien jonge planten tijdens het groeiproces kwetsbaar zijn. Laat de jonge plantjes in een kweekbak op de vensterbank ontkiemen en groeien! Benieuwd wat je kunt zaaien in de winter? Lees per maand wat gezaaid kan worden!

Voorzaaien in december

Het is buiten nog véél te koud om te zaaien in december, de ergste kou begint zelfs een intrede te maken in Nederland. Kruiden en spinazie kun je prima voorzaaien op de vensterbank. Wil je tijdens de lente en in de zomer in de tuin aan de slag? Zorg ervoor dat je moestuinplaats er netjes bij staat: verwijder onkruid uit de moestuingrond en berg benodigdheden, zoals tuingereedschap of bijvoorbeeld de pop-up tuinkas, veilig op. 

BESTEL ALLES VOOR DE MOESTUIN IN DE WEBSHOP

Voorzaaien in januari

In januari kun je op de vensterbank of in potten onder andere sla, zomerkolen, tuinbonen en spinazie voorzaaien. Ook pepers en paprika’s kunnen gezaaid worden vanaf het einde van deze maand. Deze groenten kiemen op een hogere temperatuur dan de meeste zaden, namelijk rond 23 graden, en moeten het beste en warmste plekje van het huis krijgen!

BESTEL POTTEN IN DE WEBSHOP

Voorzaaien in februari

In februari kun je al flink wat gewassen gaan zaaien! Zaai bijvoorbeeld kruiden, tomaten, uien, tuinbonen, komkommers, paprika’s, erwten, aubergines, radijs, sla, broccoli, prei, bloemkool, pepers, spruitkool, meloenen en spinazie. Graaf de zaden ½ centimeter onder de grond en bevochtig de grond met een plantenspuit

BESTEL EEN PLANTENSPUIT IN DE WEBSHOP

Voorzaaien in maart

Dé start van het officiële moestuinseizoen is maart! De natuur groeit en bloeit en de lente staat voor de deur. In deze maand kun je zowel op de vensterbank voorzaaien als in de volle grond. Aangezien het in maart en april nog kan vriezen, is het belangrijk om buitenshuis sterke planten te zaaien. Denk bijvoorbeeld aan spruitjes, radijs, rapen en wortelen. Binnenshuis kun je ook verschillende producten voorzaaien. Een handige tool zijn de turfpotjes, want dan kunnen de jonge plantjes van binnenshuis met pot en al in de grond buiten gestopt worden!

BESTEL TURFPOTJES IN DE WEBSHOP
null

Wist je dat?

Wist je dat je fruitbomen van december tot en met maart het beste kunt planten? De fruitbomen zijn in de winter in rust en de groei van de boom staat stil. Vorstgevoelige fruitbomen zijn abrikozen en perziken en kunnen alleen in maart worden geplant.

In de winter groenten kweken met deze tips!

In de winter groenten kweken geeft verschillende uitdagingen. Is er voldoende licht? Zorgt tocht voor problemen? En welke voeding hebben de zaadjes en kiemen nodig? Voor een optimale groei zijn de volgende tips cruciaal!

Licht

In de winter hebben de plantjes last van de donkere maanden. Licht is een belangrijke indicatie voor hoeveel plantenvoeding je kiemen nodig zullen hebben. Hoe meer licht kiemen krijgen, hoe meer water andere voedingsstoffen je kiemen nodig hebben en hoe sneller je kiemen groeien.

Wanneer de kiemen uit zijn gekomen, zal 80% van de energie uit (zon)licht komen en 20% van de energie komt uit plantenvoeding. Plaats je kweekbak daarom bij het raam waar zoveel mogelijk licht bij kan om een gezonde en snelle groei te stimuleren. Gaat dat lastig? Dan kan de Elho Light Garden helpen om het (kunstmatige) zonnetje in huis te halen.

BESTEL DE ELHO LIGHT GARDEN IN DE WEBSHOP
Let op! Tip van Pets Place Boerenbond

Pas op voor kou!

Tocht en kou zijn dodelijk voor de jonge kiemplantjes wanneer je een moestuin in de winter gaat verbouwen. Vergeet daarnaast de andere planten in de tuin ook niet! Lees hier tips om je planten te beschermen tegen vorst.

Temperatuur

Veel zaden kiemen bij een temperatuur tussen de 16 en 21 graden. Met deze temperatuur wordt de lente het beste nagebootst, wat in combinatie met aarde en vocht zorgt voor de ontkieming van een plantje. Behoud dat lekkere, vochtige klimaat van je kweekbak door gebruik te maken van een kweekbak met deksel. Wanneer deze kweekbak boven een vensterbank met verwarming staat, gaat de groei van de plantjes nog beter!

tip

Speciale kweekbak voor op de vensterbank

Niet alle kweekbakken passen gemakkelijk op een vensterbank. Er bestaan vensterbankbroeikassen welke een handig formaat hebben voor op de vensterbank!
BESTEL KWEEKBAKKEN IN DE WEBSHOP

Voeding

Ga je in de winter zaaien? Dan staan jouw zaadjes op het punt om te kiemen. Tijdens dit proces wordt alle voeding gehaald uit het zaadje. Wanneer het plantje eenmaal gekiemd is, zal het plantje voeding halen uit licht, water, CO2 en potgrond.

Elk plantensoort heeft eigen specifieke benodigdheden voor potgrond betreft mineralen, maar alle planten hebben baat bij een voedselrijk substraat voor een gezonde groei. De unieke moestuinpotgrond van DCM of Pokon bevat zo’n voedselrijk substraat waarbij de (jonge) planten pas na 100 dagen vloeibare mest nodig hebben.

BESTEL POTGROND EN VLOEIBARE MEST IN DE WEBSHOP
tip

Kweekbak met groeimedium

De Nature Vensterbankkweekset bevat steekschuim welke gebruikt kan worden als groeimedium voor de jonge plantjes. Wortels worden beschermd tegen het licht, er is een regelmatige toevoer van zuurstof, bewatering gaat geleidelijk, de pH-waarde blijft in evenwicht en alle risico’s op ziektes worden geëlimineerd. 
BESTEL DE NATURE VENSTERBANKKWEEKSET IN DE WEBSHOP