In de winter gebeurt er veel; buiten wordt het kouder en binnen gaat de verwarming aan. Deze temperatuurverschillen zijn ingrijpend voor je binnenvogels en kunnen de rui en broedperiode verstoren. Kan een vogel het koud hebben? En wat kun je doen voor de vogels in de winter? Lees in deze adviesblog alles over het verzorgen van je vogel in de winter.

Ruiperiode in de herfst

Vogels ruien twee keer in het jaar. De eerste ruiperiode begint in het voorjaar tijdens de voortplantingsperiode. Dan moeten de siervogels een mooi verenkleed verzamelen om een partner te verleiden. De tweede ruiperiode begint voor vogels in de herfst. Hét moment voor een nieuw verenkleed. In de winter daalt de temperatuur en neemt het aantal zonuren af. Het net nieuwe verenkleed wordt dikker, voller en is zo klaar om de lagere temperaturen te doorwinteren.

Let op! Tip van Pets Place Boerenbond

Let op met gourmetten!

De winter is een periode van gezellig samenzijn. Dat betekent dat er veel samen gegeten en gegourmet wordt, bijvoorbeeld met Kerst. Hartstikke leuk, maar gevaarlijk voor je siervogels in de winter! Bij het gourmetten komen namelijk giftige dampen in de lucht die je vogel kunnen laten stikken. Bedek de kooi met een deken of zet het in een andere ruimte. Zo blijft je vogel gezond. Wil je nog meer weten wat giftig is voor jouw siervogel? Lees dan onze adviesblog over giftige dingen voor je vogel.
LEES WAT GIFTIG IS VOOR JE VOGEL

Aandachtspunten bij vogels in de winter

Binnenvogels zoals parkieten, kanaries en papegaaien zijn minder winterhard dan buitenvogels zoals mussen en merels. Een aantal belangrijke aandachtspunten die het hele jaar door gelden, maar in het bijzonder bij het verzorgen van je siervogel in de winter, zijn:

  • Geef je vogel voldoende aandacht. Je parkiet of kanarie verzorgen betekent ook voldoende aandacht, zoals met vogelspeelgoed en trucjes om je vogel te leren.
  • Zorg voor voldoende beweging. Ook in de winter moeten binnenvogels hun vleugels spreiden. Vogels genieten ervan om binnenshuis rond te vliegen, zoals kanaries in de winter bijvoorbeeld. Zo kunnen ze genoeg energie wegfladderen. Let wel op dat je de gordijnen, ramen en deuren sluit! Anders denkt je vogel dat hij of zij naar buiten kan vliegen. 
  • Badderen. Binnenvogels zijn het hele jaar dol op badderen. Niet alleen om te drinken, maar ook om hun verenkleed schoon en fris te houden! Sommige binnenvogels zijn nog in de vogelrui in de winter. Baden tijdens de rui helpt jouw vogel bij de vernieuwing van zijn verenpak. Zet dagelijks een vogelbadje met vers water neer of gebruik de Jungle Shower verenconditioner. Het bevordert de rui en vogels genieten ervan. Maar let op! Het is niet gebruikelijk dat je vogel nog veren verliest in de winter. Het kan zijn dat er iets anders aan de hand is, bijvoorbeeld je vogel is ziek of heeft stress. Twijfel je of je met je vogel langs de dierenarts moet? Dan kun je altijd even langs een van onze Vetsplaces.
BESTEL ALLES VOOR JE VOGEL IN DE WEBSHOP
Let op! Tip van Pets Place Boerenbond

Let op temperatuur en licht!

Een vogel speelt in op de seizoenen en gaan ruien als de dagen korter worden en er weer kouder wordt. Omdat het in de winter donker wordt doen we al gauw een lampje en de kachel aan. Dat is erg verwarrend voor vogels! Probeer een zo goed mogelijk ritme na te bootsen, met in de winter dus minder lichturen. Pas op dat het nooit onder de 8 graden komt, want dat is al gevaarlijk voor vogels. Je kunt bijvoorbeeld zorgen voor een warm vogelnestje, bijvoorbeeld met dekens, vogeltentjes of warmtelampen in de vogelkooi.

Voeding voor vogels in de winter

Hebben binnenvogels speciale wintervoeding nodig? Het antwoord is: nee. Siervogels hebben geen speciale voeding nodig. Wel hebben ze meer moeite om zichzelf warm en energiek te houden. Daarom kun je ze verwennen met extra voedingstoffen. Als goede aanvullende vogelvoeding kun je bijvoorbeeld denken aan uni patee of eivoer en vitaminen.

Kenmerken uni patee en eivoer

Uni patee van Versele-Laga is wetenschappelijk onderzocht op de nutriënten die vogels nodig hebben. Denk aan een optimale calcium- fosforverhouding voor een gezond vogelskelet en veel fruit en insecten. Op deze manier krijgt je kanarie, agapornis of parkiet altijd voldoende vitamines en voedingsstoffen. Daarnaast is er ook eivoer. Dit is echt krachtvoer voor je vogels! Door het hoge gehalte aan vitaminen, sporenelementen, aminozuren en proteïnen houdt eivoer het energielevel op peil en zorgt het voor een mooi verenkleed. De rui is bijvoorbeeld een belangrijke periode om je vogels bij te voeren.

Vitaminen voor je binnenvogel

Verliest je vogel nog veren in de winter? Dan kan je vogel wellicht stress hebben of ziek zijn. Maar… je siervogel kan ook nog in de rui zijn! Het is begrijpelijk dat vogels tijdens deze zware taak behoefte hebben aan extra eiwitten, aminozuren en vitaminen (vooral A en B2). Vitaminetekort kan ervoor zorgen dat je binnenvogels in de winter nog in de rui dan nodig. Dat kost veel energie! Naast dierlijke eiwitten kan je de vogels helpen met vitaminen, bijvoorbeeld met Beaphar Multi-vitamine. Deze kan je in het water of aan het voer toevoegen.

tip

In 4 stappen zelf eivoer maken!

Wist je dat je heel gemakkelijk zelf eivoer kunt maken? Zelfs binnen 20 minuten! Eerst kook je 12 minuten een ei, waarna je deze pelt. Vervolgens mix je het ei met één beschuit, beschuitmeel of paneermeel en je hebt zelf eivoer gemaakt! Je kunt hier ook altijd nog extra fruit of zaden aan toevoegen voor extra voedingsstoffen. Verwen je vogel bijvoorbeeld tijdens het paasontbijt of de kerstmaaltijd. Succes!
BESTEL VOGELVOER IN DE WEBSHOP

Verrijk je vogels in de winter met vogelspeelgoed!

Ook in de winter is het belangrijk dat jouw vogel uitgedaagd wordt. Zo voorkom je verveling en stress bij je siervogel. Signalen van stress of ongemak in de lichaamstaal van vogels zijn bijvoorbeeld een stijve houding met geplooide veren. Gelukkig kun je je vogel verrijken met uitdagend vogelspeelgoed! Laat je kanaries in de winter basketballen op de basketbal vogelspeelplaats of klauteren in de touwladder. Op deze manier wordt je siervogel mentaal uitgedaagd en wordt de natuurlijke behoefte naar klimmen en fladderen gestimuleerd.

BEKIJK AL HET VOGELSPEELGOED IN DE WEBSHOP

Zo voorkom je tocht

Om je vogel warm te houden is het belangrijk om temperatuurdalingen en tocht te voorkomen. Dit zorgt voor stress bij siervogels en is daarom belangrijk om te vermijden. Gelukkig kun je tocht eenvoudig voorkomen door op de volgende dingen te letten:

  • Vermijd openstaande deuren.
  • Houd de ramen dicht. 
  • Gebruik tochtstrips. 
  • Gebruik een radiatorfolie. 
  • Dek de brievenbus af en isoleer het kattenluik.
null

Toch de ruimtes luchten?

Wil jij de kamer toch regelmatig even luchten? Houdt dan rekening met je vogel en bedek de kooi met een deken zolang de ruimte koud is óf zet de vogelkooi tijdelijk in een andere kamer. 

Hoe kun je binnenvogels warm houden?

Naast het op temperatuur houden van de ruimte kun je ook verschillende maatregelen nemen om je siervogel warm te houden:

  • Dek de kooi af met een deken. Door de kooi af te dekken met een deken blijft de warmte in de kooi. Hierdoor blijft je vogel lekker warm. Let wel op dat je dit niet te lang doet. Dan kan je vogel namelijk stikken!
  • Gebruik een verwarming of radiator. Een verwarming of radiator brengt een ruimte snel op temperatuur en blijft constant. Hierdoor kun je eenvoudig de kamer boven de 8 graden houden. Let daarbij wel op dat je je siervogel niet te dicht tegen de verwarming zet.
  • Gebruik een volière-verwarmer. Sommige volière-verwarmers zijn ook geschikt voor de vogelkooi. Ideaal voor als je moet werken en de verwarming uit wilt laten. Bijvoorbeeld de drinkbakverwarmer van Fauna waar je vogels lekker tegenaan kunnen kroelen.
BEKIJK ALLE VOGELPRODUCTEN IN DE WEBSHOP