Er zijn verschillende soorten algen, maar wat zijn algen nou precies? En hoe kom ik ervan af? In dit artikel zullen we de meest voorkomende algen in de vijver behandelen en hoe hier van af te komen.

Wat zijn algen?

Draadalgen en zweefalgen zijn in feite gewoon planten en komen van nature voor in elk water, en dus ook in de vijver. Net als andere planten groeien ze door voedingsstoffen met behulp van zonlicht. Daarnaast zijn ze ook voedingsstoffen voor kleine diertjes zoals waterluizen, en zijn dus bij een kleine hoeveelheid nuttig. Een vijver heeft dus altijd een kleine hoeveelheid algen nodig, anders zou het een dode vijver zijn.

Welke algensoorten zijn er?

De soorten alg die we hoofdzakelijk in de vijver tegen komen zijn in twee soorten onder te verdelen:

  • Draadalgen, ook wel slijmalgen genoemd
  • Zweefalgen, die zorgen voor groen water

Draadalgen zijn lange groene slierten die vanaf de bodem of andere aanhechtingspunten naar de wateroppervlakte groeien. Zodra ze de oppervlakte hebben bereikt, klonteren ze samen en vormen ze meerdere drijvende ‘flossen’. Deze draadalgen zijn te bestrijden met bestrijdingsmiddelen. Ook kun je zo veel mogelijk draadalgen verwijderen met een schepnet of een ander lang object; draai de draadalgen om je stok net als dat je spaghetti zou draaien op een lepel om overtollig draadalg te verwijderen.

BEKIJK HIER BESTRIJDINGSMIDDEL TEGEN DRAADALG IN ONZE WEBSHOP

Zweefalgen zijn eencellige plantaardige organismen die door 2 trilhaartjes zich kunnen voortbewegen. Ze maken geen bladgroen aan want eigenlijk zijn zweefalgen een tussenvorm tussen een bacterie en een plant. Ze vermeerderen zich ook door deling. Bij een lage temperatuur zijn ze transparant en inactief, maar naarmate de temperatuur oploopt zullen ze voedingsstoffen opnemen en weer groen kleuren. Door de snelle vermeerdering wordt het vijverwater vrij snel een groene soep.

Deze algen kan je aanpakken door middel van bestrijdingsmiddelen, of door een UV-filter te gebruiken. Dit is een opzetstuk op je filter, die gebruik maakt van UV licht, en dat zorgt ervoor dat de algen sterven.

BEKIJK DE UVC LAMP VAN SUPERFISH IN ONZE WEBSHOP

Hoe komen algen in mijn vijver terecht?

Draad- en zweefalgen komen van nature voor in water. Zelfs als je je vijver zou vullen met kraakhelder leidingwater, dan is het alsnog een kwestie van tijd voordat de eerste algen zich laten zien. De eerste sporen (zaadjes) van algen komen vaak al mee met de vissen of planten die je uit de winkel koopt. Zelfs als dit niet zou gebeuren, worden ze alsnog door regen en wind in de vijver gebracht.

Hoezo groeien die algen zo hard in mijn vijver?

Algen zijn van zichzelf al heel erg makkelijk en stellen weinig eisen. Een beetje zonlicht en voeding en ze kunnen zich prima redden. Omdat ze weinig eisend zijn merk je dat wanneer de temperatuur begint op te lopen, de algen al eerder groeien dan de vijverplanten. Ook groeien algen in een veel sneller tempo, en voor een langere periode. Zo kunnen draadalgen bijvoorbeeld de winter overleven. Zoals al eerder genoemd zijn algen directe concurrenten van vijverplanten wat betreft de opname van licht en voeding. De twee redenen dat algen dus hard groeien in een vijver zijn door teveel licht, en teveel voedingsstoffen.

tip

Nieuwe vijver?

Leg deze aan in het najaar en plaats deze in de schaduw. Zo heeft de vijver kans om in evenwicht te komen!

Hoe nu verder?

Om bovenstaande problemen te bestrijden moeten wij deze eerst verder toelichten. Als een vijver in de volle zon ligt zal er eerder extreme algengroei plaatsvinden. Het is dus aan te raden een vijver zodanig aan te leggen dat hij half in de schaduw ligt. Bij een bestaande vijver zit er niets anders op dan te zorgen voor meer schaduw. Dit kan bijvoorbeeld door hoge planten om de vijver heen te zetten. Naast proberen voor meer schaduw te zorgen kun je ook meer waterplanten (zoals lelies of drijfplanten) toevoegen. Deze zullen ook deels de zon tegenhouden,

Bij het punt van teveel voedingsstoffen geldt dat deze zo veel mogelijk beperkt moeten worden. Om dit te beperken moet eerst de oorzaak van de overtollige voedingsstoffen gevonden worden.

  • Via het ecosysteem (grond- en regenwater) komen de extra voedingsstoffen in de vijver terecht.
  • De vissen krijgen teveel voer, en wordt niet opgegeten
  • Teveel vissen die zorgen voor veel uitwerpselen
  • Te weinig planten die concurreren met de algen, waardoor algen de vrije loop hebben
  • Tuinaarde of bladafval dat door de wind in de vijver terecht komt
  • Een laag organisch afval (slib) op de bodem
  • Een slecht filter of een filter met te weinig capaciteit
  • Het uitzetten van de filter in de winter; algen groeien ’s winters gewoon door terwijl de planten niet groeien
  • Slechte waterwaardes in het vijverwater
  • Voer je vissen niet teveel
  • Niet teveel vissen in de vijver
  • Zet voldoende (zuurstof)planten in de vijver
  • Verwijder rommel zoals bladeren en ander organisch materiaal uit de vijver
  • Laat de filter ’s winters gewoon aan, en onderhoud deze regelmatig
  • Zorg voor een goede waterkwaliteit