Konijnen zijn sociale diertjes en zijn daarom ook erg geschikt om binnen te houden. Maar: waar moet je dan op letten als je konijnen binnen houdt? Zorg bijvoorbeeld voor een geschikt konijnenhok/konijnenkooi en voldoende bewegingsvrijheid. Richt je huis konijnen-proof in en zorg altijd voor minimaal twee konijnen. In dit artikel geven we je tips om konijnen binnen te houden.

Konijnen binnen houden: de voordelen

  • Konijntjes krijgen meer aandacht;
  • Ziektes worden sneller opgemerkt dan buiten;
  • Het is veiliger, ontsnappen is minder gemakkelijk;
  • Geen last van kou en regen;
  • Minder last van ongedierte dan buiten.

Konijnen binnen houden: de nadelen

  • Meestal minder ruimte dan buiten;
  • Rommel en vervelende geurtjes in huis;
  • Geen natuurlijke weersomstandigheden.
null

Maak je huis konijnen-proof!

Allereerst is het van belang om je huis geschikt en veilig te maken voor je konijnen. Je wilt bijvoorbeeld niet dat ze aan elektriciteitsdraden kunnen knagen, in de kast met lekkernijen kunnen kruipen of zich kunnen bezeren aan scherpe dingen in de woonkamer. Lees hier meer tips om je huis konijnen-proof te maken.

Konijnenhok/konijnenkooi voor binnen

Een binnenkooi- of hok kan het beste op een lage plek staan. Laag boven de grond, zodat de konijnen zelf in en uit de kooi kunnen gaan. Dit bevordert het tam en zindelijk worden. Zet de kooi niet vlak onder een open raam of voor de verwarming, niet midden in de zon en al zeker niet op de tocht. Door oververhitting kunnen konijnen dood gaan en van tocht worden ze ziek. Kies een rustige plek waar niet steeds langsgelopen wordt, maar waar de diertjes toch contact met het gezin kunnen hebben.

Maat van de konijnenkooi

Voor twee konijnen, met een gewicht van ongeveer 1 tot 2,5 kilo, is een kooi van 150 bij 80 centimeter het absolute minimum. Groter is sterk aan te raden. Het is daarbij noodzakelijk dat de konijnen minimaal drie uur per dag vrij kunnen lopen. De konijnen moeten naar alle kanten languit in de kooi kunnen liggen, ook als er een huisje in staat. Als dat niet kan is de kooi te klein en wonen de konijnen in een gevangenis.

null

Konijnen moeten voldoende bewegingsruimte hebben

Omdat konijnen zeer actieve diertjes zijn, moeten ze hun energie kwijt door te bewegen. Het is daarom sterk aan te raden dat het konijnenhok in de woonkamer altijd openstaat als er toezicht gehouden kan worden. Dan kunnen de konijnen zelf bepalen wanneer ze uit de kooi gaan en voor hoe lang. Zorg dat dit minimaal drie uur per dag gebeurt, dan hebben je konijnen voldoende bewegingstijd. Langer is altijd goed.

Schoonhouden konijnenkooi

Nu we meer binnen gaan zitten, is het fijn als ongewenste geurtjes tegen worden gegaan. Gebruik geurverdrijving en schoonmaakmiddelen voor een fris en hygiënisch verblijf.

Als de mesthoek bekend is kan daar een plastic hoektoilet of een kartonnen doos neergezet worden, gevuld met organische vulling met daarbovenop een dikke laag hooi. Als je konijnen deze bak of doos als toilet gaan gebruiken, wordt verschonen een makkelijk en snel klusje. Meer tips om het konijnenhok snel én goed schoon te maken? Lees dan hier verder.

BESTEL HYGIENEPRODUCTEN IN DE WEBSHOP

Inrichting van de konijnenkooi

Een konijnkooi is geen fijn verblijf als er niet voldoende schuilmogelijkheden, (knaag)speelgoed, voedsel (waaronder voldoende vers hooi) en vers water aangeboden wordt. Konijnen hebben in het wild namelijk meerdere vluchtroutes en schuilplekken, waardoor het aan te raden is meerdere konijnenhuisjes in de kooi te zetten. Ook mag een voerbak, drinkfles, hooiruif/voederbal niet ontbreken.

null

Konijnen binnen of buiten houden?

Twijfel je nog of je jouw konijnen binnen of buiten wilt houden? Lees dan ook ons artikel over konijnen buiten houden, zodat je de voor- en nadelen naast elkaar kunt leggen. Lees het artikel hier.
BEKIJK ALLES VOOR KONIJNEN